Davčni inšpektorji

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 02, 2016 12:12

Te davčne blagajne so bolj zaradi dela na črno, kot pa računov. DDV se itak 3x plača. Blokiraš lahko samo na svojo davčno in če te dobijo da kaj mutiš (lokal-študent blokira na tvojo), lahko firmo kar zapreš. Istočasno kontrolirajo število opravljenih ur, ki jih opravijo zaposleni ali pa lastnik, za minimalca. :shock:
vladimir
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vladimir » Če Feb 04, 2016 03:31

Leut predno si začel pisat tole bedarijo,si se mogoče vprašal,kaj če inšpektoejev ne bi bilo.Znekim namenom so inšpektorji,policija,zdravniki.....Mene obiščejo najmanj 1x na leto trije različni inšpektorji in vedno vse korektno.Ti si pa svojo kulturo pokazal,ko si spodaj napisal kako ti bo ta nasvet prav prišel.Imam samo eno vprašanje za tebe,če mogoče veš,kako se reče čebeli moškega spola.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 04, 2016 08:09

Ne vem zakaj se ne moremo zgledovati po uspešnih recimo po Avstriji, kjer so zajezili sivo ekonomijo s sprejemljivim pavšalom. Nikomur se ni treba ukvarjati s pretirano birokracijo in pisanjem računov, ampak se namesto tega posvetijo svojemu delu, kvalitetni storitvi, kar se še posebej odraža na fantastičnem izplenu od turizma.

Potrebno je vedeti, da je sam minister za finance priznal še pred uvedbo davčnih blagajn, da bo uvedba stala gospodarstvo cca 40M€ pričakovani izplen pa bo cca 50M€ !?!?!!! Torej vsa kolobocija le za pičlih 10M€ razlike, katere bodo v javni upravi pognali v zrak itak v enem samem dnevu kot neštetokrat do sedaj.
Realna slika pa je taka, da so stroški, ki obremenjujejo gospodarstvo nekajkrat višji, izplen FURSA pa manjši, zato sedaj tudi taka hajka v medijih in na splošno, da se prikaže kako uspešna je ta dejansko nepotrebna in skrajno negospodarna poteza vlade zopet na račun gospodarstva. Ta dejstva bi lahko potrdil tudi eden naših morjeplovcev, ki je aktivno zastopal gospodarstvo v času pred uvedbo DB. Birokracija se je tako razrasla, da gospodarstvo dejansko nima več besede!! Dejansko sedaj ljudje brez iskušenj v gospodarstvu (po večini le z končano FDV), sprejemajo odločitve, ki bodo na dolgi rok za državo pogubne.

Če bi bile davčne blagajne tako uspešne, potem verjemite bi jih imeli že tudi drugod, obenem pa niso rešile sive ekonomije tam, kjer je najbolj pereča, saj tisti še naprej ne bodo izdajali računov.

Kdo si je izmislil davčne blagajne? Poglejte kdo je imel v pred koalicijski pogodbi sedanje vlade v programu uvedbo davčnih blagajn in zakaj in vse vam bo jasno. Gre za absolutno dokazane izsiljevalske politične igrice znotraj sedanje vlade in ne za strokovno in potrebno rešitev.

Obstajajo načini za rešitev finančne situacije naše do vratu zadolžene države ampak te rešitve niso po volji birokratske javne uprave, ki se je od osamosvojitve razbohotila za 4 kratnik. Prej 60.000, sedaj 240.000+ ljudi v javni upravi !?!? Ali sedaj še kdo dvomi, da zgolj 2.000.000 prebivalcev lahko zdrži takšno breme. Mislim, da nam je vsem jasno, da ne in da bo potrebno narediti strašanske reze v javni upravi in razpustiti na stotine agencij, skupin, zbornic, uradov..., ki so sami sebi namen oziroma zgolj za generiranje nepotrebnih delovnih mest nazaposljivega pre-izobraženega kadra ali za odstavitev politično neustreznega kadra prejšnje vladne garniture ...
in ker se zgodba ponavlja je tega čedalje več.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Feb 04, 2016 13:33

vladimir napisal/-a:Leut predno si začel pisat tole bedarijo,si se mogoče vprašal,kaj če inšpektoejev ne bi bilo.Znekim namenom so inšpektorji,policija,zdravniki.....Mene obiščejo najmanj 1x na leto trije različni inšpektorji in vedno vse korektno.Ti si pa svojo kulturo pokazal,ko si spodaj napisal kako ti bo ta nasvet prav prišel.Imam samo eno vprašanje za tebe,če mogoče veš,kako se reče čebeli moškega spola.

To ni moja mojstrovina! Sem le dobesedno prilepil, kar mi je prijatelj poslal na mail, njemu pa očitno nekdo drug. Namen je bil le malo vzvalovati bonaco, da se lahko glodamo - eni bolj resno, drugi malo bolj neresno. Je pa vse skupaj slika stanja duha v tej državi (mislim na zakone, predpise, ...).
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Feb 04, 2016 14:11

Nikola T. napisal/-a:Ne vem zakaj se ne moremo zgledovati po uspešnih recimo po Avstriji, kjer so zajezili sivo ekonomijo s sprejemljivim pavšalom. Nikomur se ni treba ukvarjati s pretirano birokracijo in pisanjem računov, ampak se namesto tega posvetijo svojemu delu, kvalitetni storitvi, kar se še posebej odraža na fantastičnem izplenu od turizma.

Potrebno je vedeti, da je sam minister za finance priznal še pred uvedbo davčnih blagajn, da bo uvedba stala gospodarstvo cca 40M€ pričakovani izplen pa bo cca 50M€ !?!?!!! Torej vsa kolobocija le za pičlih 10M€ razlike, katere bodo v javni upravi pognali v zrak itak v enem samem dnevu kot neštetokrat do sedaj.
Realna slika pa je taka, da so stroški, ki obremenjujejo gospodarstvo nekajkrat višji, izplen FURSA pa manjši, zato sedaj tudi taka hajka v medijih in na splošno, da se prikaže kako uspešna je ta dejansko nepotrebna in skrajno negospodarna poteza vlade zopet na račun gospodarstva. Ta dejstva bi lahko potrdil tudi eden naših morjeplovcev, ki je aktivno zastopal gospodarstvo v času pred uvedbo DB. Birokracija se je tako razrasla, da gospodarstvo dejansko nima več besede!! Dejansko sedaj ljudje brez iskušenj v gospodarstvu (po večini le z končano FDV), sprejemajo odločitve, ki bodo na dolgi rok za državo pogubne.

Če bi bile davčne blagajne tako uspešne, potem verjemite bi jih imeli že tudi drugod, obenem pa niso rešile sive ekonomije tam, kjer je najbolj pereča, saj tisti še naprej ne bodo izdajali računov.

Kdo si je izmislil davčne blagajne? Poglejte kdo je imel v pred koalicijski pogodbi sedanje vlade v programu uvedbo davčnih blagajn in zakaj in vse vam bo jasno. Gre za absolutno dokazane izsiljevalske politične igrice znotraj sedanje vlade in ne za strokovno in potrebno rešitev.

Obstajajo načini za rešitev finančne situacije naše do vratu zadolžene države ampak te rešitve niso po volji birokratske javne uprave, ki se je od osamosvojitve razbohotila za 4 kratnik. Prej 60.000, sedaj 240.000+ ljudi v javni upravi !?!? Ali sedaj še kdo dvomi, da zgolj 2.000.000 prebivalcev lahko zdrži takšno breme. Mislim, da nam je vsem jasno, da ne in da bo potrebno narediti strašanske reze v javni upravi in razpustiti na stotine agencij, skupin, zbornic, uradov..., ki so sami sebi namen oziroma zgolj za generiranje nepotrebnih delovnih mest nazaposljivega pre-izobraženega kadra ali za odstavitev politično neustreznega kadra prejšnje vladne garniture ...
in ker se zgodba ponavlja je tega čedalje več.

Odlično napisano. Ni kaj za dodat.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Feb 04, 2016 14:38

Se tudi jaz podpišem pod ta tekst. Na žalost je javna uprava, šolstvo, na desetine raznih agencij ... fevd večine politikov, saj je tu več ali manj vedno njihovo egzistenčno zanesljivo zadnje pribežališče za vse njihove propadle ali neuspešne kolege in kolegice ter njihove družinske člane ... Take zlate jame se ne zasipa! Na žalost, samo na deklarativni ravni se ne da rešiti tega problema, v parksi pa je skoraj nemogoče. Se je že pred leti poizkušalo samo pomisliti na to, pa so bili takoj sindikati množično na ulicah, pa TV-ji, časopisi ... Kdor bo prvi poizkusil v praksi vpeljati red, odpuščati v javni sferi ... bo v tistem trenutku naredil politični samomor. To vedo vsi, zato smo tam, kjer smo. Kar se pa Avstrije tiče, do 1918 leta smo bili v isti državi. Prav nič bolj niso bili takrat avstrijci razvitejši od nas, ne kulturno, ne gospodarsko, ne po inovacijah, mogoče so imeli le veliko več osebnega bogatstva, na račun plemstva, bogatih tovarnarjev, posestnikov. Potem se nam je zgodila prva Jugoslavija, pa druga ... in na sončni strani alp smo se leta 1991 zbudili z osemdesetletnim zaostankom za Avstrijo, čeprav si tega nismo in si še vedno (nekateri) nočemo priznati. Balkanska kultura in mentaliteta sta naredila svoje, pa če je komu všeč ali ne. Slovenci pred prvo svetovno vojno in slovenci danes nismo več isti narod, razen po krvi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 04, 2016 15:09

Prosim ne mešat javno upravo, razne agencije in DINOS ministrstev (za odpadli kader) ... s šolstvom, zdravstvom, socialo, policijo ... Če bi vedeli, koliko izgorelosti je pri teh poklicih, bi mogoče malo spoštovanja vseeno kanili nameniti tudi tem ljudem, ki jim zaupamo svoje otroke, zdravje... Si predstavljaš, da bi bili vsi podjetniki.

Malo za šalo malo zares. Včerajšnja novica pri dnevniku.
"V Revozu jim gre zelo dobro. Delati morajo tudi ob sobotah". :lol: :lol:

Sem vesel za njih ampak ... morjeplovec pa sobota ...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 04, 2016 15:21

Uspešna in človeku prijazna podjetja v razvitih deželah, uvajajo krajši tedenski delovnik, namenjajo veliko časa za spročujoče aktivnosti in fizkulturo zaposlenih, zanima jih stanje cele družine in njeno dostojno življenje, pustijo zaposlenim prostor, da razvijejo svoje potenciale in udejanijo svoje ideje. Poskrbijo za dodano izobraževanje zaposlenih itd. itd.
Zadovoljen delavec in delavec brez skrbi, bo dal firmi 300% več, kot nekdo, ki ga imajo za stroj in je pozabljena številka na peti postaji tekočega traku, doma pa ga čaka plesnivo stanovanje in lačni otroci.
Naštejte 10 firm v Sloveniji, katerih management je že kdaj slišal za zgoraj naštete kvalitete podjetja in razvoja kadrov in katerih vizija razvoja podjetja vidi dlje, kot do prvega državnega ali EU razpisa na katerega je prisesan.

Respect vsem, ki delajo odgovorno in so dobri na svojem področju ob tem pa najdejo čas tudi za družino, prijatelje ...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 04, 2016 15:30

Vceraj je Boscarol rekel, da je v Sloveniji samo 150.000, ki so zaposleni v podjetjih, ki delajo dobiček.

Čeprav se nekako ne morem otresti občutka, da on misli, da dejansko financira več, kot pol države.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 04, 2016 15:44

mamaMicka napisal/-a:Vceraj je Boscarol rekel, da je v Sloveniji samo 150.000, ki so zaposleni v podjetjih, ki delajo dobiček.

Čeprav se nekako ne morem otresti občutka, da on misli, da dejansko financira več, kot pol države.

Njegovi inženirji so študirali kje? V Gambiji?

Sva zašla s teme!

Davčne blagajne. :roll:
Nekdo ki dela na črno, ga ni nikjer, ni v sistemu, nihče mu ne teži s položnicami, članarinami, davki. Nadzor nikoli ne bo tako popoln, da bi preprečil delo na črno. Zakaj bi se registriral, če imaš potem cel kup problemov, še preden si začel sploh služit.
To je še ena zabloda naše politike, politike totalne kontrole in popoln nesmisel. Oz. tako kot že zgoraj piše, je s tem nekdo bogato zaslužil.
Totalni kontroli se je treba upret!
Nehujem. Ova noć nije moj dan :twisted:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Feb 04, 2016 19:33

......ampak kljub vsemu: na hrvaškem se je po uvedbi DB prihodek od turizma baje bistveno povečal.....
za klasične šušmarje, bo treba pa drugače poskrbet...so pa nelojalna konkurenca obrtnikom
žal sem tudi jaz tak, da kakšno stvar plačam brez računa, samo, da je ceneje
mirno morje
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Feb 04, 2016 20:42

Ko je bilo enostavno plačati davek za dodatne zaslužke, sem počel marsikaj - in za te dodatne zaslužke so bili davki plačani brez posebnega napora z moje strani.

Meni se enostavno ni dalo zezati s tem, da se skrival pred davkarijo. Če se hočeš kompetentno skrivati pred davkarijo, je to resno delo, meni se pa to niti slučajno ni dalo in dokler je bilo razmeroma enostavno plačati, mi v glavo ni padlo, da ne bi.

Primer:
Nekdo - tedanji sosed - me je nekje ok. leta 2000 prosil, če lahko pridem po službi pogledat, kaj je narobe z nekimi računalniki. Izkazalo se je, da je šlo za računalnike šolskega oddelka otroške klinike. Šla sva takoj, ko sem utegnil in ostala toliko časa, dokler računalniki niso spet nemoteno delovali.

• Za začetek sem ugotovil, da so bili 'prehlajeni' in da tudi sploh ni bilo protivirusne zaščite.
  • Počistil sem zadeve,
  • ga sproti naučil vzpostaviti varne prakse (da uporabniki nimajo splošno administrativnih pravic - kar je takrat M$ namestitev dala kot privzeto, da tudi on z administrativnimi pravicami počne izključno le administracijo itn.),
  • ga naučil uvesti protivirusno zaščito
  • mu povedal zgodbe o varnostnem kopiranju (zakaj to rabi, kaj za to rabi in kako se to počne)
    in ga naučil vse skupaj upravljati.

Do zjutraj je bila 'šola' spet 'zdrava' - in on tudi vnaprej - razen kdaj kak nasvet po telefonu ali pri povabilu na kako torto - ni več rabil pomoči.

Potem sem jaz ujel nekaj ur spanca, preden sem šel v službo. [/list]

Potem sem se spraševal ob pregledu bančnega izpiska, kaj in zakaj mi je nekaj plačala neka osnovna šola v Ljubljani (tisto na otroški kliniki je bil njihov oddelek). Enostavno, poskrbel je, da je bilo plačano, kot se jim je zdelo vredno (kar je bilo več, kot če bi jaz preračunal le porabljen čas).

Plačali so tudi akontacijo davka, bilo je tudi na izpisku za lažje izpolnjevanje davčne napovedi, od koder sem potem jaz prepisal tja - in v glavnem je to bila vsa birokracija, ki je bila takrat potrebna.

Podobnih storitev je bilo takrat kar precej. Recimo, kje kak računalnik ni šel nikamor - in jaz sem našel vzrok in povedal, kaj kupiti (včasih tudi drug računalnik v celoti) - in če je šlo za kak del ali program, tisto tudi vgradil in stestiral. Več ko enkrat sem tudi preprečil izgubo podatkov - in poskrbel, da so potem lastniki - ki jim je to prej bilo 'stran metanje denarja za take bedarije' tiho uvedli in plačali kako rešitev za varnostno kopiranje.

Potem je prišlo v predpise od davkih in evidencah okrog tega do nekaj novih komplikacij, namenjenih (po mojem neuspešnemu) spotikanju nelegalnih ravnanj 'tajkunov', ki bi povzročile, da karkoli še podobnega počnem, potrebujem računovodske usluge. Ko sem preračunal, sem ugotovil, da se mi potem iz več razlogov enostavno ne splača več početi nič takega, kar bi zaračunal.

In moj odgovor je bil, da enostavno sem nehal z vsemi dejavnostmi, ki mi jih kdo plača, davkarija - in Slovenija - pa je pač zgubila (sicer tudi nič katastrofalno velik) dotedanji priliv.

Ampak če je bilo takih, ki so bili podobnega mnenja kot jaz, deset tisoč v Sloveniji, in je vsak prinesel samo za tisoč € manj DURS-u, je to deset milijonov € manj DURS-u, nekajkrat več manj v žepu Slovencev in v kupni moči Slovenije in...

Kdo bo rekel, pa kaj je 10 Mio€? Moj odgovor je 'Zrno do zrna pogača, kamen na kamen palača', pa 'Take care of pennies and pounds shall take care of themselves', pa tako naprej, recimo deset miljonov na deset miljonov se potem najbrž tudi kje pozna.

Ampak gotovo je to - da teh prilivov ni več - za kaj dobro :roll:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
waterski
Poročnik bojne ladje

brez davka

OdgovorNapisal/-a waterski » To Feb 09, 2016 13:37

Velikokrat slišim ali preberem "računa ne vzamem ker je potem ceneje".
Sprašujem se če je res toliko ceneje kolikor % je davka?
Po mojih izkušnjah je bil % v razliki med ceno z ali brez računa manjši kot je bil znesek davka.
Npr. TV brez računa je bil cenejši manj kot 15% od cene v Big Bangu in manj kot 10% od najcenejšega ponudnika na ceneje.si.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 09, 2016 13:46

Pa še zmeraj je bil ceneje brez računa. :wink:
Dokler država denarja pobranega od davkov ne bo odgovorno uporabila, toliko časa ne bo zaupanja in večje odgovornosti na drugi strani, pri plačevanju davkov. Simple as that.

Na TVju je najprej novica o bančni luknji, vmes nekaj stečajev in novi vladni avdiji za konec pa "vklopi razum zahtevaj račun". :roll: :lol: Idiotizem!
waterski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a waterski » To Feb 09, 2016 14:04

Pa še zmeraj je bil ceneje brez računa. Wink

Ja res je bil cenejši ampak sprašujem se kdo je tu na koncu nategnjen?
Nekaj kar bi moralo biti ceneje 22% je na koncu ceneje 10%.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov