Komunalni vez Hr.
Moderator: moderator
Komunalni vez Hr.
Spoštovani.
Kupujem barko z vezom katerega "lastnik" oz koristnik je domačin. Ali imate prakso kako se zaščititi v primeru dedovanja itd.
Zahvaljujem vnaprej.
Kupujem barko z vezom katerega "lastnik" oz koristnik je domačin. Ali imate prakso kako se zaščititi v primeru dedovanja itd.
Zahvaljujem vnaprej.
Re: Komunalni vez Hr.
Nimam sicer osebnih izkušenj, ampak uradno priveza ne moreš kupiti, to kar počnejo, da z barko "prodajajo" privez je protizakonito. Dokler je ta oseba (prodajalec priveza, ki ga ima uradno v najemu) živa to v praksi morda lahko špila, potem pa...
Gre za uporabo veza. Lastnik sploh ne moreš biti zaradi pomorskega dobra.... Gra za to da prodajalcu pustiš 51% delež plovila na papirju. Ampak kaj se zgodi v primeru dediščine, nakupu drugega plovila.....?
Bral sem, da se ti privezi, kljub temu, da so uradno v najemu kar dedujejo, prehajajo iz roda v rod. Pravno je to zelo neurejeno. Po mojem mnenju bi pri tebi lahko bil problem, če imajo družinski člani tudi čolne brez privezov. Vprašaj ga.
Če mene vprašaš, so njegovi dediči, ko umre, večinski lastniki tvojega čolna. Ne ga srat.
Če mene vprašaš, so njegovi dediči, ko umre, večinski lastniki tvojega čolna. Ne ga srat.
Bom se še pozanimal pri notarjih kako prakticirajo. Mi pa ni všeč ta neurejena zakonodaja.
Zdej pa mene zanima Piki na osnovi česa si zaključil da postanejo dediči osebe , ki ti je prodala pravno neobstoječi vez, ki si ga ti sicer uporabljal , ( ali pa tudi ne ) lastniki tvojega čolna ? Čoln in vpis čolna sta pravno veljavna, lastništvo nad vezom pa notar itq ne bo potrdil.
lpp
Drgač pa zadeva je zlo simpl. Če te lokalna komuna sprejme kot kupca veza in ti domači ne utrujajo je je to , to. Itq si dal manj kot bi dal v 4 letih za marino ( a ne ?) Če ti pa težijo zna biti problem. Običajno so se ti vezi gradili udarniško ( mlajsi guglajte) in se medsebojno lastništvo tiho priznava.
Pravno kot vemo pa je vse to nično.
lpp
Drgač pa zadeva je zlo simpl. Če te lokalna komuna sprejme kot kupca veza in ti domači ne utrujajo je je to , to. Itq si dal manj kot bi dal v 4 letih za marino ( a ne ?) Če ti pa težijo zna biti problem. Običajno so se ti vezi gradili udarniško ( mlajsi guglajte) in se medsebojno lastništvo tiho priznava.
Pravno kot vemo pa je vse to nično.
pojdi se z bikom bost!
Paco napisal/-a:Zdej pa mene zanima Piki na osnovi česa si zaključil da postanejo dediči osebe , ki ti je prodala pravno neobstoječi vez, ki si ga ti sicer uporabljal , ( ali pja tudi ne ) lastniki tvojega čolna ? Čoln in vpis čolna sta pravno veljavna, lastništvo nad vezom pa notar itq ne bo potrdil.
lpp
Paco, zgoraj je napisano, da za uresničitev dogovora v zvezi s privezom prejšnji lastnik postane solastnik z najmanj 51 odstotki deleža, torej ima večinski delež. Po moji logiki po njegovi smrti njegov delež preide v zapuščinsko razpravo. Kaj če nenadoma umre in ne uspeš narediti nove pogodbe. Kaj boš na sodišču razlagal, da gre za fiktivni dogovor zaradi možnosti uporabe priveza?
Ta del priznam sem spregledal...je preglupa ideja in sploh nisem registriral.
Barko kupiš. Staremu kresneš kolko hoce za vez napišeta dogovor in to je to. Nc bl nč mn ziher ce kdo misl. Čoln je pa čist.
Ce gre pa za nezaupanje te pa tastar z 51 lohka pomalca še dokler je živ.
jp tko je
Barko kupiš. Staremu kresneš kolko hoce za vez napišeta dogovor in to je to. Nc bl nč mn ziher ce kdo misl. Čoln je pa čist.
jp tko je
pojdi se z bikom bost!
Točno tako, pisanje večinskega deleža, sploh na neznanca, je preveč rizično. To sem želel povedat.
Paco napisal/-a:Ta del priznam sem spregledal...je preglupa ideja in sploh nisem registriral.
jp tko je
Problem je, da tam, kjer so zadeve urejene in ima veze čez lučka uprava, ti ne moreš kar dobiti veza, tudi če kupiš barko "z vezom". Do sedaj so to nekateri reševali, kot je bilo zgoraj povedano, torej da stari lastnik ostane 51% lastnik barke in mu tako še vedno pripada vez. Čakalne liste, kriteriji in kar spada zraven so (žal za nas nedomorodce) vedno bolj urejeni in se manj da šmuglat. Mogoče vse LU še nimajo tako, govorim za "svojo".
gabr napisal/-a:Gre za uporabo veza. Lastnik sploh ne moreš biti zaradi pomorskega dobra.... Gra za to da prodajalcu pustiš 51% delež plovila na papirju. Ampak kaj se zgodi v primeru dediščine, nakupu drugega plovila.....?
Kaj pa če ločeno naredita še pogodbo, da v primeru smrti, oz. česarkoli vse skupaj pripada tebi? Torej imaš eno pogodbo zaradi priveza, drugo pa podpišeta ločeno izven tega, da jo lahko uveljaviš če do česa pride....
Veter v laseh, travarca v zobeh 

gabr napisal/-a:Spoštovani.
Zahvaljujem vnaprej.
kupi barko za naprej bo kar bo
Če kupuješ nekaj, kar ni pravno dorečeno, veš, da greš v rizik, pač kupiš in čakaš. Dokler se nič ne zgodi, uporabljaš, to, kar je na ustno, ne velja nič. Kot če kupiš prikolico na pavšalu, če se lastnik spomni, da pavšalistov ne bo več imel, si popušil. Če bi jaz lani "kupil" vez od domačina v Pirovcu, bi letos lahko samo upal, da ga lahko tam vsaj začasno privežem , ker so zjebali vse. Lučka uprava v Šibenskem okolišu je pač določila še neko takso za spuste z dvigalom, poleg tega, pa ne moreš čolna po spustu niti privezati, ker ni prostega veza. Kolikor sem razumel Marijo, ki tam to upravlja ( strožje kot Helga, ne moreš se dobesedno nič zmenit ), niso problem samo dediči, tudi, če bi se z nekom dogovoril ( beri plačal ), da puščam čoln na njegovem vezu, mu vez lahko vzamejo, ker mu vez pripada za njegov čoln, potemtakem ne rabijo čakat, da umre. Torej je edina možnost, da mu pustiš del lastništva, ker drugače papa-privez. Kaj se bi zgodilo, če umre, pa tako ali tako ne ve nihče, vsi lahko samo ugibamo, ker pravno to očitno ni urejeno.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
To z lahkoto rešiš tako, da naredita še eno pri notarju overjeno pogodbo, kjer se lastništvo spet prenese nate in jo imaš v predalu dokler je ne rabiš.
Ta 51 je tudi bosa, tega koncepta ne poznajo hrvati. Jaz sem isto mel nekaj časa kot ti samo sem 90% čolna pisal na neznanca, ampak to je bilo na pogodbi, v vpisnem je bilo 50:50 in ravno tako pri privezu. Čoln se lahko deli samo na enake dele v smislu vpisnega lista in od tega je pol vse odvisno v naprej.
Po 5 letni borbi je zdaj privez pisan name in letos pred sezono sem uporabil pogodbo iz predala in čoln pisal nazaj nase.
Ne vem sicer kje v hr imaš to ampak postopoma bo povsod tako, da je za veze vsake 5 let razpis in če takrat nimaš zahtevanih pogojev, ga izgubiš. Če ga samo kupiš ga sigurno takrat izgubiš. Tle vsekakor hočeš, da ostane trenutni lastnik zraven.
Ta 51 je tudi bosa, tega koncepta ne poznajo hrvati. Jaz sem isto mel nekaj časa kot ti samo sem 90% čolna pisal na neznanca, ampak to je bilo na pogodbi, v vpisnem je bilo 50:50 in ravno tako pri privezu. Čoln se lahko deli samo na enake dele v smislu vpisnega lista in od tega je pol vse odvisno v naprej.
Po 5 letni borbi je zdaj privez pisan name in letos pred sezono sem uporabil pogodbo iz predala in čoln pisal nazaj nase.
Ne vem sicer kje v hr imaš to ampak postopoma bo povsod tako, da je za veze vsake 5 let razpis in če takrat nimaš zahtevanih pogojev, ga izgubiš. Če ga samo kupiš ga sigurno takrat izgubiš. Tle vsekakor hočeš, da ostane trenutni lastnik zraven.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti