Nočna plovba

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Nočna plovba

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 02, 2025 18:06

Zanimivo se mi je s tem igrat. :)

Sicer te reflektorji niso dragi.

https://cmvisionsecurity.com/products/c ... r-included
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 02, 2025 21:25

Ampak poleg tega reflektorja pa rabis se tisto night-vision kamero in gledas na zaslon?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 02, 2025 23:35

Ne.

Tist je FLIR termalna kamera, tist gleda toploto, dobesedno.
IR spekter 7-14 mikrometrov.

Svetlobo takega IR reflektorja z valovno dolžino 850 ali 940 nanometrov vidi vsaka kamera brez IR filtra. Praviloma so to vse nadzorne kamere in kamere namenjene dobri vidljivosti v (pol)mraku. Tudi dosti telefonov nima tega filtra. Testiraš lahko vsako kamero tako, da skozi kamero pogledaš IR diodo na daljincu za TV in pritisneš en gumb, če vidiš da dioda zagori pol kamera vidi IR spekter.

Sicer je 850 nm reflektor boljši, boljše sveti ampak sam reflektor ko deluje ledice zelo rahlo brlijo rdeče. Tega sicer že na par metrov ne vidiš ampak so rdeče ledice. 940 nm pa je videti popolnoma ugasnjen. Nič se ne vidi da bi karkoli gorel.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Sep 03, 2025 07:50

A ta reflektor sveti in te ne zaslepi? Ali samo ne vidiš snopa?

Oziroma kaj pravi ribič ko ga osvetiš?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 03, 2025 09:47

Nič ne pravi ker se mu sanja ne, da je osvetljen. Svetloba je očem povsem nevidna. Vidiš jo samo skozi kamero.

https://youtube.com/shorts/rnl-GDEyJbc
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Sep 03, 2025 11:18

AEgir napisal/-a:Nič ne pravi ker se mu sanja ne, da je osvetljen. Svetloba je očem povsem nevidna. Vidiš jo samo skozi kamero.

https://youtube.com/shorts/rnl-GDEyJbc

A to je next level
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Sr Sep 03, 2025 18:57

Take luči smo imeli nekoč v JLA na tankih za nočno vožnjo in nočno streljanje. Vidljivost je bila preko kilometra z napravo za nočni vid.

Naše oko te svetlobe ne zazna in je reflektor na videz črna.

LPZ
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Sep 04, 2025 07:17

Ljudje smo dnevna bitja in če na dopustu nimaš časa, da bi se vozil podnevi je bolje ostat doma.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 04, 2025 08:00

Dnevna in kopenjska.

Če človek v 15 letih naredi 50 ur na čolnu kot ti, pol res nima nobenega smisla. Če pa recimo si več na barki in te moti, da moraš čeprav je super morje it od nekje recimo iz lošinja na celino uro in pol pred mrakom, al pa želiš prečit velike razdalje preko noči, pol pa take zadeve prav pridejo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Sep 04, 2025 08:17

SR 290 napisal/-a:Ljudje smo dnevna bitja in če na dopustu nimaš časa, da bi se vozil podnevi je bolje ostat doma.
...Pravi morjeplovski dirkač. 8)

Z mojo barko od Tržaškega zaliva do Lastova bi potreboval 4 dni dnevne plovbe. Če štejem še nazaj, bi to pomenilo 8 dni. Če plujem tudi ponoči pa sem tam v manj kot dveh dneh.

Pred leti smo ogromno prepluli in raziskali in če bi pluli samo podnevi niti približno ne bi videli ne doživeli toliko kolikor smo.
Zakaj bi otroke prikrajšal in utrujal z dnevno plovbo. Pluli smo, ko so spali?
Na dopustu sem bil vedno najmanj mesec dni v kosu in v tem času smo prepluli od Izole do Dubrovnika in obiskali ogromno različnih krajev in mest ter veliko doživeli.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Sep 04, 2025 11:21

>pluli smo, ko so spali.

OK ampak tudi odrasli potrebujemo spanec. Če pluješ ponoči morš spat podnevi. Ker otroci galamijo spiš za en k... Kaj imaš potem od dopusta?

Samo moje skromno mnenje. Sam se moram dobro naspat, to pomeni 5 ur min v kosu, skupaj vsaj 7. Sicer od dneva nimam kaj dosti ...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 04, 2025 11:35

Sem prepričan, da so imeli podobne moralne dileme za avtomobilske luči. Ker človek je dnevno bitje in ponoči se spi, ne pa vozi z avtom.

Zdej a ti premalo spiš ker imaš luči na avtu? In zakaj ne, če prenesemo to logiko?

Noben ne pravi, da bi se moral vsi ponoč vozit. Je pa kar se mene tiče boljše imeti opremo za varno nočno plovbo kot ne. Sploh če želiš neodvisnost od dneva. Že vreme je ogromna odvisnost.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Sep 04, 2025 14:29

Tukaj se strinjam. Nam če je na morju lepo se zmer zgodi da plujemo v mraku oz. če se bolj zavleče v temi. Lansko sezono smo skoraj vsakič v mraku/temi nazaj šli. Se pa da tudi brez vse te silne robe (ki je najbrž čist fajn) nekam prit. Edin mal bolj počas... otroke pošljem bolj na premec, motor trimam čist dol in s 13-14 vozli glisiramo. Letos nismo niti enkrat ponoči bli zunaj.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Sep 04, 2025 14:57

Jaz em že veliko nočnih plovb naredil, najslabše nočne pa so ko te dobi ponoči še megla ko ne vidiš niti premca barke pred sabo, bom si vzel nekaj časa da naprimer opišem noči neprekinjene plovbe iz severa jadrana pa do barcelone, noč in dan 1500milj je bilo poti v 10ih dnevih opravljenih brez postanka, najzahtevnejša pa je bila messina, ožina med škornjen it in sicilijo, noč ima svojo moč, če ni lunine svtlobe, vse svetlobno onasnaževanje ni nikoli dobrodošlo na barki, jaz najraje dam vse naprave ki sijejo na barki na skrajni minimum, oči se morajo prlagodit temi, da sploh kaj vidiš, najbolj pa sovražim nekatere majstre ki ponoči plujejo z reflektorji in mislijo da so na avtocesti in lepo vse vidijo :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 04, 2025 19:51

Jaz sem nekajkrat plul z reflektorjem, ker je bila enostavno pretemna noč in se ni videlo nič. Oči se privadijo če je kaj svetlobe, sam včasih je res orng tema. In reflektor je sranje en kvadratn meter 20m pred čolnom gledaš in se ti začne počasi blest. Neugodno skratka.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti