Brodet - dalmatinski recept

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Brodet - dalmatinski recept

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Sep 09, 2007 00:52

Rabiš večjo posodo - kozico cca 10l
cca 1kg čebule sesekljaš, posoliš in popražiš na olivnem olju, da postekleni, ne sme pa postati rumena. Dodaš konzervo 850g pelatov ali približno toliko svežega paradižnika, nekaj sesekljanega peteršilja, malo popra, 3dl malvazije ali drugega suhega belega vina in vse skupaj dušiš. da se čebula in paradižnik povsem razpustita, kar traja kakšno uro in pol, lahko pa ta del opraviš v loncu na pritisk, kar traja pol ure. Nekje na polovici tega kuhanja dodaš narezane hobotnice ali lignje, če jih imaš. Ko je to gotovo, zaliješ z vodo in soliš po potrebi. Ko zavre, daš noter ribe, kakšne 3 kile na to količino. Ugor mora biti obvezno zraven (glava in rep, srednji del je bolje ocvreti), pa kakšno škarpeno in nekaj manjših rib, pa tudi kakšen rak nagajivec bo prispeval svoje k okusu. Dodaš lahko tudi dagnje. Ko se ribe skuhajo, kar traja za manjše 10 minut, za večje pa 15 minut, jih pobereš ven in spraviš v pokrito posodo, če jih bo potem še kdo obiral. Ribe se nikakor ne smejo razkuhati! Tako v omaki, ki je sedaj precej tekoča, nimaš nobene koščice. Sedaj vsuješ v omako pol kilograma testenin, najboljši so veliki peresniki. Kuhajo se skoraj dvakrat dlje, kot piše na zavitku, ker je omaka malo kisla (paradižnik). Ko so mehke, ugasneš ogenj in pustiš 10 minut, da testenine popijejo omako.
To je to.
Dober tek
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Če Maj 31, 2012 23:58

Tale tvoj dalmacija recept se bere okusno. Imam namen se letos lotit brodeta. Nisem še delal te jedi, pa mi je malce neugodno kako bo uspel. Sicer doma vsi jemo ves morski živelj a brodeta še nismo. Kaj ugor se res speče na plati?
Nazadnje spremenil ttomi73, dne Ne Jun 03, 2012 07:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jun 02, 2012 23:13

Kadar je ulov dober srednji del ugorjev ponavadi narežemo na 2 cm dolge oziroma debele kose, paniramo in ocvremo v olju. Rep ima pa za kaj takega preveč kosti.
Taki pohančki izgledajo takole:
Slika
Če pa imaš premalo ugorja, gre seveda cel v brodet.

lp

motorni
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Jun 04, 2012 12:06

Ugor je odličen narezan na kotlete, samo pomokan, na hitro popečen v vročem olju, tako, da se zapeče samo zunanjost kosa, potem pa na krompir, ki se je že prej pekel v pečici. Jaz naložim ribe po krompirju, ko je ta na tričetrt pečen. Nato v lončku zmešam olivno olje, deci belega vina, sesekljan peteršilj in narezan česen. To polijem po vsem enakomerno in pečem še 15 min na okoli 200stC.

Mislim, da sem nekaj podobnega že bral tukaj.

Pa dober tek!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Feb 16, 2013 12:46

Ugor ali murena sta picikato, če take rezine zavrtiš navzven, da skriješ kožo, jih zašpilaš z zobotrebcem in pečeš na žaru. Ni treba kakega oljenja, ker koža od znotraj navzven z svojo maščobo opravi svoje. Nekaj takega delajo stare mame na Visu in Lastovu.
runaway
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a runaway » Sr Jan 22, 2014 10:28

Joooj, jaz sem morala enkrat it na nočni ribolov z mojim dragim (kaj češ, če ga maš rad mu boš pač naredu to uslugo - on je seveda kot moški mislil da bo ful romantično :) ). V glavnem najprej sva skoraj eno uro veslala do tega mesta, kjer smo prej zvečer odvrgli parangal, in pol se je začelo...jaz sem svetila s svetilko, on pa je vlekel trnke in vse kar smo ujeli so bili UGORJI, ta nagrawžna bitja, zvijal so se ko kakšne kače tam po unem majhnem čolnu, js jsm mislila da bom umrla.....nikoli več. Naslednji dan jih je napravil v brodetu, jaz jih nisem mogla jest, ker sem jih kar videla kako se zvijajo tam po čolnu....tako da sem za kosilo jedla sendvič s poli salamo :)

V glavnem od takrat naprej ne želim tudi slišati ne za ugorja in basta :)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 22, 2014 20:07

Mi smo to počeli brez svetilke, tako da si ugorje v čolnu bolj slutil, kot videl. :D

lp

motorni
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jan 22, 2014 20:25

Brodet je dobra zadeva :D notri pa mora bit svega i svašta od mora, najboljšega pa sem jedu v Trogirju pri eni žlahti od žene, res je padlo noter svašta od mora, kuhan pa v loncu obešenem na verigah v crni kužini oziroma kuhinji polni dima na lesu od smokve, odlično, pa tudi ta kot je opisal motorni ne bi smel bit slab :lol:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jan 22, 2014 22:22

Pa še to, ko smo prvič šli nad ugorje, nam je to pokazal domačin. Zgodba pa je taka: Dopoldne je pisalo v slobodni dalmaciji, kako je ugor na splitski tržnici enemu ribiču olupil prst, ko mu ga je ta neprevidno vtaknil v gobec. Nato je možakar povedal (ribiško) zgodbo o tem, kako so trije dedci ujeli 30 kg težkega ugorja, ga zvlekli na barko, ko pa je ta še živ ugor zgrabil "kopčo", to je tisti vzvod za naprej-nazaj in ga ukrivil, so poskakali v vodo in prišli nazaj zjutraj. No pod vtisom povedanega smo šli zvečer po parangal. Tudi žena se je dobro držala, čeprav pravi da jo še sedaj malo zmrazi, ko se spomni kako so ugorji v temi lezli pod nogami.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti