OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Mar 02, 2016 10:41
.
Kulinarika in recepti???????
V tej branži sem celo življenje in tudi pri meni je 90 in več procentov končnih jedi izpeljank, ki so na koncu a la MM. Ni recepta!
V tem sodobnem, modernem, prenapetem in stresnem času je pač tako, da se v kulinariki ogromno povdarka daje na kreativnosti.
Vse skupaj prehaja že v "umetnost" in umetnost je potrebno razumet.
Kam ta hedonizem pelje, je stvar časa, občutkov, da ne rečem pričakovanj. Jaz osebno vse te kreativnosti podpiram z zadržkom.
Prepričan sem, da mora biti golaž golaž, sarme sarme, pečenka pečenka, pravi dunajc je samo iz telečjega mesa, ričet ričet, itd ....
Poklic kuharja smo v sodobni družbi zelo razvrednotili. Priučenih, naučenih, tečajnikov "kuharskih mojstrov" je malo morje, toda z zelo nizko samozavestjo znanja.
"Vsi znajo kuhat, vsi vse vedo" o hrani, super živilih, toda padejo na tehnikah, načrtovanju in konec koncev tudi na izpeljavah.
Zakaj ne morem biti uspešen tekmovalec v avtomehanični stroki, pa atomobile poznamo v nulo, zakaj ne morem postati zobozdravnik po dvomesečnem tečaju, zakaj ne morem biti fermacevt, zakaj si sam ne žašijem gat, zakaj najamem nekoga, da mi obreže sadno drevje, ????? .....
"Kuhar, picopek, pek", pa lahko postanem samo da se izkažem z voljo.
Na master šefu Slovenije, pa zmaga tekmovalec, ki nima nobene strokovne šole, strokovne podlage. Amater! Halo?????
Absurd brez resne razlage, pa naj se vsi iz "strokove žirije" v jezik vgriznejo.
Jejhata, kam bremo s spoštovanjem dela drugih!
Poglejte, kuhajte, pecite, bardirajte, blanširajte, ustvarjajte, razvajajte, hedonistično uživajte ...... in lepo se imejte, ker jaz sem samo prosti spis napisal!
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!