Sardele

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Sardele

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 29, 2013 19:22

Najboljše so v mesecih, julij, avgust, september, ko imajo več maščob v sebi, december, januar in februar so bolj puste zdaj ko je mesec marec, april so že boljše vendar jih jaz pred peko malo naoljim z olivnim oljem, najboljše so na grdelah pa tudi žerjavica kjer jih pečem je pomembna, večinoma uporabljam les trte, najboljša pa je oljka ali figa. Najprej zakurimo.
Slika
[img]
ribice zložimo na grdele
Slika
Slika
medtem pa je žerjavica prpravljena in že pečemo
Slika
Slika
še prej pa smo pripravili posebno omakco, ki jo kasneje polijemo po sardelcah in sicer, peteršilj, majaron, origano,žajbelj, rožmarin in česen sesekljamo malo posolimo in zalijemo z olivnim oljem, to naj stoji kako uro pred uporabo, ko so ribce pečene, postrežemo
Slika
ko jih popapamo pa ne pozabmo da morajo trikrat plavat zato ji moramo zalit z wincom in kaj potem ostane
Slika
pa še omakco sm pozabu prlimat
Slika
Nazadnje spremenil alesjo, dne So Mar 30, 2013 22:31, skupaj popravljeno 1 krat.
rjavolasa skipperka
Viceadmiral
Prispevkov: 516
Pridružen: To Jan 01, 2013 10:35
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » Pe Mar 29, 2013 19:51

mmmmm tole mora biti zelo okusno....
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 29, 2013 20:22

Pa še res je :lol: :lol: to se je zgodilo danes za večerjo, sveže :!: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 7086
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 29, 2013 20:27

Preprosta poezija! Mmm!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 29, 2013 20:28

Zelo preprosta in vedno dobra :D
tomaz_slo
Admiral
Prispevkov: 2372
Pridružen: Če Mar 25, 2010 15:28

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Pe Mar 29, 2013 21:17

Verjetno se še vedno najde kdo, ki misli, da je čiščenje sardel zamudno... Primeš s kazalcem nad glavo, jo utrgaš na 'vinkl' in potegneš stran z drobovino vred. Simpl ko pasulj.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 29, 2013 21:32

Ja, čiščenje sardel je približno 3 sekunde po komadu, še manj, če hitiš :lol: :lol:
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Mar 29, 2013 21:36

Slastno ampak za piko na i nekaj manjka.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Mar 30, 2013 12:22

PeterV, kaj pa imaš v mislih za piko na i?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 7086
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Mar 30, 2013 13:08

Mislil je, da manjka še dobra družba vsaj desetih morjeplovcev. :lol:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Mar 30, 2013 13:21

To se bo pa zgodilo na srečanju v MAJU na Krasu :lol: :lol: :lol:
superpuntar
Kapitan
Prispevkov: 186
Pridružen: Pe Mar 16, 2007 08:49

OdgovorNapisal/-a superpuntar » So Mar 30, 2013 13:29

Super!

Najboljša stvar iz morja!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3344
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » So Mar 30, 2013 13:31

alesjo super, ampak sam se izogibam raznim kao "tržaškim" omakam preko ribe
v slabih oštarijah s tem prikrijejo okus ribe
jaz sem zagovornik naravnega in nikoli ampak res nikoli ne uporabljam raznih prelivov preko pečene ribe

imam pa srečo ali znanje da si ribe sam ulovim in so vedno sveže :wink:

enako velja za srdelo kupim jo direktno iz plivarice in jo pripravim, drugače je pa sardela praviloma sveža tudi v ribarnicah v notranjosti :)

tako, da lahko izpustimo prelive, ker je okus dima trte ali fige dovolj :wink:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4839
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Mar 30, 2013 13:41

To imaš prav, načeloma je res, da naj bi se ne polivalo raznih tržaških omakc po ribah z žara, jaz včasih nardim to omakco in moram povedat, da je nekaj posebnega prav mediteranska, ponavadi jo dodam sardelam v bolj zimskem času ko so bolj puste, so pa poleti tako polnega okusa, da absolutno ne potrebujejo čisto nič, še soli ne, če so očiščene v morju. L.p.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3344
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » So Mar 30, 2013 13:44

alesjo napisal/-a:To imaš prav, načeloma je res, da naj bi se ne polivalo raznih tržaških omakc po ribah z žara, jaz včasih nardim to omakco in moram povedat, da je nekaj posebnega prav mediteranska, ponavadi jo dodam sardelam v bolj zimskem času ko so bolj puste, so pa poleti tako polnega okusa, da absolutno ne potrebujejo čisto nič, še soli ne, če so očiščene v morju. L.p.


v modernem jeziku
LAJKAM :wink: :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta