Večkrat prebiram omenjeno rubriko in se izpopolnjujem in dobivam ideje iz prvih rok. Tokrat pa sem se odločil, da če že ne odkrivam toplo vodo, vsaj dam komu idejo za nedeljsko kosilo.
Hobotnica izpod peke v električnem saču:
1. Naprej obvezno na Ljubljansko tržnico po Hrvaško hobotnico (baje naj bi bila iz Krka), težko cca 2 kg, seveda mora biti zamrznena. Na tržnici že 11 let vsako Soboto nabavljam pri istem prodajalcu, zato v kvaliteto in v poreklo ne dvomin (a, ne Andrej?).
2. Medtem ko se prehaja iz trdnega v pol tekoče stanje (se odtaljuje) narežem korenje, krompir (obvezno primorski), čebulo in česen. Vse skupaj prelijem z malo olivnega olja, premešam, solim in ponovno premešam.
3. Ko se hobotnica odtali, jo položim na krompir in dodam sveži rožmarin. Hobotnice ne solim, saj je sama dovolj slana. Niti ne dodam vina ali česar drugega, saj bo tekočine dovolj (eni vseeno dodajo malvazijo in je tudi ok). Hobotnico je potrebno razrezat tako, da se lovke ločijo od glave. V nasprotnem primeru, se lahko hobotnica postavi v njeno pozo in se z glavo udari v grelec:)
4. Napolnjen pladen potem vstavim v ogret električni sač.
5. Zaprem sač in pustim naj se peče približno dve uri.
6. Po dobri uri pogledam skozi šibedah (ker prej kao nisem:)
7. Po uri in pol odprem vrata sača in zavrtim pladen za pol kroga in dodam še majhne paradižnike. Hkrati odprem še režo za zrak, da se odvečna voda in para odstrani in da se naredi zapečena skorja.
8. Po dveh urah pogledam, če je dovolj in vzamem pladenj ven
9. Tole pa je končni izdelek
Tak obrok vam vzame relativno malo časa za pripravo, mogoče vse skupaj 15 min + cca 2 uri da se speče, vendar to ne zahteva vaše pozornosti. Cenovno, pa tudi ni ravno nedostopno kosilo, saj kg hobotnice pride okoli 15 € + 1 € krompir + 2 € korenje. Se pravi cca 5 odraslih se nahrani za okoli 35€. Če si dovolj preprisan, pa si hobotnico sam ujemeš, korenje doma napuliš, krompir pa ti sorodniki podarijo
LP
Simon

