Popravilo obstoječih starih "flik" na tubusu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tovar Saljski
Višji vodnik
Kraj: Sali na Dugem

Popravilo obstoječih starih "flik" na tubusu

OdgovorNapisal/-a Tovar Saljski » Če Jul 02, 2015 21:53

Zdravo,
rad bi vas povprašal za mnenje oz. nasvet .Nabavili smo pred časom starejši gumenjak Lomac 430 in čez nekaj dni gremo na dopust .Danes ko sem zaključil z prenovo prikole in jo stestiral (tesna vožnja) ,ter nato naložil spet gumenjak nanjo in sem se posvetil motorju ter pregledu in pripravi čolna (pranje,kompletiranje,podmazovanje,itd) . Meddrugim sem opazil tudi da je en tubus malce praznejši zato sem začel pregledpvati ter na repu levega tubusa opazil da na mestu kjer je moj predhodnik gumenjak že popravljal...uhaja iz na robu "flike".. .....kako pristopiti k temu popravilu....odstraniti popolnoma staro fliko (kako?..fen..) ali jo prelepiti čez z novo... zanimajo me vaše izkušnje v zvezi s tem...hvala za odgovore....

Slika :idea: :idea:
Tud wasu k se skoti v Lipici ni Lipicanc ..
androo81
Kapitan bojne ladje
Kraj: Begunje pri Cerknici

OdgovorNapisal/-a androo81 » Pe Jul 03, 2015 07:30

Imaš ZS.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Jul 03, 2015 08:07

Ja..fliko odstraniš s fenom na vroč zrak..
mesto kjer je flika moraš pobrusit s smirkovim papirjem..
mesto očistiš z acetonom in krpo..
Fliko iz hypalon enako pobrusiš...očistiš..
Potem pa z lepilom savanol TB (dvokomponentno lepilo).. namažeš tubo.. namažeš fliko.. počakaš da se posuši.. še enkrat namažeš tubo in še enkrat fliko.. ko je na dotik suho zalepiš fliko na tubo..
Potem vzameš špahtle (špatolo) in z lesenim ročajem, ki je zaokrožen pritiskaš ob fliko in navzven, da spraviš ujet zrak in da fliko stisneš ob tubo..
Jaz sem tako zalepil svoj čoln flika cca 5x15 in drži že 8 let ;)
waterski
Poročnik bojne ladje

lomac

OdgovorNapisal/-a waterski » Pe Jul 03, 2015 08:36

Mislim da je veliko tubusov za LOMAC naredil Marinar iz Kranja.
On bi sigurno vedel kako najbolje posanirati tubus.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jul 03, 2015 21:37

Pred osmimi leti že mogoče, a savanol TB ne delajo več, sedaj dela Belinka Neostik TB, ki je pravzaprav identično dvokomponentno lepilo, ali pa TipTop Cement SC2000. Obe lepili tako držita, da če boš z rorcangami fliko dol vlekel, (po 24 urah, ko do konca reagira), se bo razslojil in raztrgal hypalon, ne pa popustilo lepilo.
Oba dela pobrusiš kar z brusilko, z občutkom, da postane površina žametasta. Premažeš prvič, počakaš, da se posuši cca 15 min, premažeš drugič, ko še malo pika pa stisneš in močno pritisneš z ročajem špohtla, kot je zgoraj omenjeno.
p.s.
Lahko nekdo napiše, če je zgoraj omenjeni čoln res iz hypalona, da ne bomo brcali v temo?
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne Jul 05, 2015 11:28

motorni napisal/-a:Pred osmimi leti že mogoče, a savanol TB ne delajo več, sedaj dela Belinka Neostik TB

res je.. pred 14 dnevi sem kupil mislim da 1.5 dcl lepila v pločevinki cena okoli 23 eur.. ?!?
Tovar Saljski
Višji vodnik
Kraj: Sali na Dugem

OdgovorNapisal/-a Tovar Saljski » Ne Jul 05, 2015 18:19

Tako...prvo limanje je za nami,,,,staro zafliko smo odstranili.....spucali...z pucc karto in lkoholom ter etanilom...

Slika

namzaiali z Adamprene forte obe čiste strani...počakali 15 min in postopek še 2x ponvili....napelpili na zaščiteno mesto ...in z valjčkom in ročajem šraufncinferja pritisnli skupaj...že drži....in zdje čakamo še 72ur....za poln efekt
Slika

Hvala za infote
Tud wasu k se skoti v Lipici ni Lipicanc ..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov