Yamaha F80BET pregrevanje?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

novinec1
Kontraadmiral

Yamaha F80BET pregrevanje?

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 23, 2018 08:49

Evo da ne bo dolgčas ... včeraj ko smo šli naredit še zadnjo furo pred odhodom štartam motor vržem eno oko kot zmeraj nazaj na motor motor ne ščije ... ok si mislim ugasnem za take primere ima pri sebi zmeraj zobotrebec se mi je dogajalo že na prejšnjem čolnu pride kak kristal soli pa je pretok zaprt si mislim malo pobezgam in motor spet ščije ok grem do pomola pobrat posadko ko sem jih nalagal spet neki pogojno teče ampak ni to to .... malo pobezgam in spet ok se peljemo ene 20 minut vmes vsake toliko spremljam curek ok ampak ni tiste moči kot ponavadi ko se zasidram malo pobezgam in dejansko kot bi bila neka zaostala voda se sprosti ven ....

Potem je bil motor ene par ur ugasnjen smo se kopali ... startam spet tisti curek bi -nebi... malo pobezgam spet ok se vozimo nazaj spremljam temperaturo 2 od 5-ih črtic se pravi ok ... potem ga malo tiščim ker nas je lovila nevihta pa se dvigne temperatura na 3 črtice zdej nisem siguren ker imam čoln od letos ampak mislim da na 3 črtici ni bilo še nikoli čeprav je to recimo neka sredina ....

Impeler naj bi bil menjan lani zato ga letos nisem menjal. Za primerjavo curek pa je že od od nakupa manj močen kot pri 50 konjski Selvi ki sem jo imel prej... tam je na slušalkah bil zmeraj bolj slab curek ko je bil motor potopljen v voda pa konkreten zato si tudi nisem belil glave z Yamaho ko sem jo testiral na slušalkah ....

Impeler zrel za menjavo zamašeno od kamna? Motor ima 310 ur
Daki

Re: Yamaha F80BET pregrevanje?

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jul 23, 2018 09:00

To da ti voda šprica, pa ne šprica, pomeni da imaš nekje zamašeno. Boš moral vse prepihati. Za slabši kontrolni curek je lahko kriv tudi termostat (preveri ga). Če je bil impeler menjan lansko leto, ga ni potrebno ponovno menjati.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 23, 2018 09:25

Čoln je na privezu tako da sem poleg mojega znanja še dodatno omejen ....

prepihat ok lahko pregledam gumijasto cevko ki pelje od motorja do pokrova da ni kje prepognjena prepiham dosti več pa ne morem?
termostat mislim da pustiš da laufa pa ko zagreje motor mora odprt-bolj topla voda na izpustu

termostat je kot pri avtih če se pokvari ostane zmeraj odprt da ne bi pregrelo?

Koliko je nevarno če pustim tako kot je in sem samo pozoren na temp motorja predvidevam da je prikazovalnik točen?
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jul 23, 2018 10:16

Jaz ne bi kar tako pustil. Cevk ima več in vse je treba prepihati. Termostat pa poglej, če je odprt.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 23, 2018 10:26

Ok itak sem mislil vse kar je dostopnih cevk pod pokrovom snet in prepihat
kako preverim če je termostat odprt laufam in počakam da bo curek bolj topel?
bolj kot razmišljam za nazaj in primerjam pri prejšnjem motorju ko si ugasnil motor je ponavadi še nekaj časa "scalo" iz njega pri tem zdaj nikoli če to kaj pomeni ....
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 23, 2018 11:55

Letos sem mojo Yamaho 5, ki je stala 3 leta preventivno vžgal in od začetka vse ok potem je začela na iztopnem curku teči precej topla- že skoraj vroča voda. Ok sem rekel, bo potrebno menjat impeler. Razdrem nogo impeler bp vse lopatke cele. Očistim šalčko z solno, vse ostalo zamenjam impeler, namažem ga z vazelinom, sestavim. Ponovno vžgem, iztopni curek slab ampak hladen. Potem sem pogledal še termostat, ki sem ga pred 3 leti očistil, vse ok za njim pa polno kristalov soli, tako da sem vse kolikor se je dalo očistil, malo prepihal z občutkom s kompresorjem in nato sestavil. No potem je bilo pa ok.
Če imaš orodje poglej termostat in ga očisti, pa kanale malo prepihaj, lahko poskusiš s pumpo za kolo oz blazino, čoln. Na iztopnem mora bit, ko je motor segret topla voda nikakor ne zelo vroča ali da piha kakšna para.
Problem spiranja na slušalke je ta, da ima motor vedno mrzlo vodo in ne odpre termostata, posledično ne porine soli po teh kanalih. Malo dalj ga pusti , da se segreje in odpre termostat, kontroliraj pa iztopni curek-kontrolni da se ne bi pregrel, če je kaj narobe z sistemom.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » To Jul 24, 2018 10:33

Ok bom vse to preveril

Ta motor ima tudi možnost izpiranja preko priključka na zgornji levi strani gre za mislim da 0,5 colski navaden priključek za vrtno cev
Nekaj sem bral v navodilih vzdrževanja motorja naj bi samo priklopil in pustil teči vodo cca 15 min da spere motorja se ne vžiga
prejšnji lastnik pravi da ni nikoli na ta način spiral .... samo preko slušalk in laufat motor
ima morda to kaj veze?
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » To Jul 24, 2018 12:28

Termostatski ventili so sli...eden se nahaja spodaj in eden zgoraj pri jermenu. Ponavadi se menjajo tudi tesnila. Ker ti ne sproca pravilno vodo na indikator (curek..ja...vsi mislijo da je punpa ampak to ni, to je samo indicator da voda krozi v sistem hlajenja).

Ti termostatski ventilcki (so kot neke glave s fedrom) ce motor ne peres preko stranskega pikljucka trajajo cca 3 leta in so za v smeti ker jih sol totalno pozre.

Ponavadi so male plasticne skatlice kamor so cevke nasponane...so zelo enostavne za jih snet dol.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » To Jul 24, 2018 12:31

Zna tudi da tesnila popustijo ker je vse skupaj speljano v plastiko in vijaki. Ponavadi po vsaki voznjo, ce vidis ko dvignes motor in tece voda ven iz motorja pomeni da nekam ne tesni.
Probaj odpret glavni pokrov motorja in poglej ce so mokre plastike v notranjosti. Ce so takoj zamenjaj...ker ce ti slana voda hodi notri v motor ti bo zacelo rjavet vse tisto kar ni zasciteno.

Ta del je taksen:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jul 24, 2018 19:51

Voda bo iz izvenkrmnega motorja odtekla vedno.

Se naprej se drži pooblaščenih servisev.
Xilinx Vivado HLx trainee
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jul 24, 2018 23:12

novinec1 napisal/-a:Ok bom vse to preveril

Ta motor ima tudi možnost izpiranja preko priključka na zgornji levi strani gre za mislim da 0,5 colski navaden priključek za vrtno cev
Nekaj sem bral v navodilih vzdrževanja motorja naj bi samo priklopil in pustil teči vodo cca 15 min da spere motorja se ne vžiga
prejšnji lastnik pravi da ni nikoli na ta način spiral .... samo preko slušalk in laufat motor
ima morda to kaj veze?

Tisti priključek se uporablja takrat, če je čoln dolga časa v vodi in ni možnosti spiranja s sladko vodo na slušalke.
Lahko ima veze, če ni bil motor redno spiran in so se zato zamašili vodni kanali.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Sr Jul 25, 2018 09:07

Ok še malo statistike motor je star 9 let ima 310 ur po besedah prejšnjega lastnika je bil vsako sezono spran preko slušalk to sem 100% zadnjo sezono je počival če ima to kaj veze ...
Vem da je potrebno po določenem času ščistit motor tako da laufaš neko raztopino vodnega kamna skozi motor da očisti kamen to pomoje ni bilo nikoli narejeno ...

Vem da se ne da natančno napovedat kdaj se bo nabrala kritična količina in ovirala pretok vode skozi hladilni sistem posledično se bo motor pregrel in potem imaš sranje ...

Ampak vseeno iz prakse Daki je možno da so vodni kanali zamašeni po toliko urah? Nekako do sedaj sem živel v prepričanju morda zmotnem, da se to zgodi po bistveno več urah delovanja.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Sr Jul 25, 2018 09:22

novinec1 napisal/-a:Vem da je potrebno po določenem času ščistit motor tako da laufaš neko raztopino vodnega kamna skozi motor da očisti kamen to pomoje ni bilo nikoli narejeno ...

Pri meni tut ne, pa je bila posledično letos štala............no Daki reši vse :D
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Jul 25, 2018 10:58

novinec1 napisal/-a:Ok še malo statistike motor je star 9 let ima 310 ur po besedah prejšnjega lastnika je bil vsako sezono spran preko slušalk to sem 100% zadnjo sezono je počival če ima to kaj veze ...
Ampak vseeno iz prakse Daki je možno da so vodni kanali zamašeni po toliko urah? Nekako do sedaj sem živel v prepričanju morda zmotnem, da se to zgodi po bistveno več urah delovanja.

Tukaj niso samo ure, so tudi leta, sploh če motor ni bil redno spiran s sladko vodo.
Najboljša rešitev je, da se sname peta, prečisti hladilni sistem in naredi kontrola impelerja z ohišjem, ter termostata. Potem bo sigurno delalo. Tudi pri klemnu je nehalo špricati zaradi zamašitve vodnih kanalov.
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Sr Jul 25, 2018 13:27

Ok malo me jezi dejstvo da je glavni dopust še pred mano planiral sem tudi daljše ture ... jaz pa imam čoln v vodi s pogojno delujočim motorjem ki lahko pregreje kadarkoli ... da bi popravil tako kot je treba v vodi ne morem naredit nič in mora ven ....
V nedeljo ko se je to naredilo nisem imel časa več raziskovat ampak malo upanja mi daje dejstvo da ko pobezgam po izstopni luknji začne teč
Resnično upam da je kaj tam samo če sem realist in bili kristali soli ovira bi počasi stopilo in bilo zmeraj bolj pretočno ... bolj logična razlaga je da enostavno ni potiska vzrok najverjetnje zamašeni kanali

A je možno da izstopna luknja nima že original prostega prehoda-pretoka ampak zadosten potisk vode iz notranje ustvari potreben pritisk za popolno odprtje v mojem primeru pa ne ... ko pa vtaknem recimo pri roki sem imel košček zobotrebca pa steče in gre ko pa vzamem ven pa je po določenem času konec veselja?

Bom poskusil ta vikend ko grem dol snet cevke in spihat lahko še kaj drugega naredim na vodi?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov