Navigacija Humminbird Solix Mali Lošinj

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matijappp
Višji vodnik

Navigacija Humminbird Solix Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a matijappp » Po Jun 28, 2021 08:34

Pozdravljeni,

Ima morda kdo, ali pozna morda koga s Humminbird Solix ploterjem na Malem Lošinju ali v bližini?

Po nekaj dneh začetega dopusta se nam je pokvaril Humminbird solix 10 z nenadnim izklopom po nekajurnem obratovanju. Naprava se je nenadoma izklopila med obratovanjem! Solix je direktno napajan z drugo baterijo na čolnu. Baterijo, varovalke, kable smo vse preverili, menjali, prevezali, ... vendar se naprava ne vklopi več. Ob vklopu se niti ne pokaže osvetlive tipk, kar bi delovalo ob malo prenizki napetosti. Testni uporabiki na ta akumulator delujejo ok, vendar žal nimam voltmetra za kontrolo. Zvečer v marini poizkusimo še priklop 220V Victron napajalnika, ki je direktno vezan na ta akumulator. Na žalost imam dodatni napajalni kabel in hišni 12v napajalnik, s katerim na domači mizi naredim obnovo programske opreme, doma. Prav tako ne poznam nikogar s tako napravo, da bi hitro preverilo menjavo enote, ali priklop na drugem čolnu. Kakorkoli, relativno prepričan sem, da je napaka v enoti sami in ne pri napajanju. Frustracija z dobro leto staro napravo cene 3000 eur pa seveda na vrhuncu.

Vkolikor ima nekdo zmontirano takšno napravo, bi prosil za test z mojo škatlo. Tako, da se za 120% izključi napake na mojem napajalnem, sistemu.

Lep pozdrav,
Matija
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Navigacija Humminbird Solix Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jun 28, 2021 12:45

Pogooglaj pinout in priklopi 12v na pina za napajanje na ploterju. Tako boš izločil inštalacijo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
matijappp
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a matijappp » Po Jun 28, 2021 13:25

Naj podam najnovejše stanje.

Na pomolu je bil akumulator preverjen in napolnjen preko bluetootha od polnilca Victron energy Blue Smart IP67. Humminbird Solix še vedno ni dal nič od sebe.

Sledilo je izvlačenje napajalnega kabla in test na drugem (ravno tako polnem) akumulatorju v hladni senci apartmaja. Solix je verjetno krepnil, saj je napaka na 1.5 m napajalnem kablu ali konektorju zelo malo verjetna. Bom pa zavoljo inženirske sistematike res še poguglal pine in stestiral kabel.

Ker je naprava še v garanciji, sledi pošiljanje slo prodajalcu, vendar s popravilom naprave v garanciji v času mojega dopusta verjetno ne bo nič. Tako da mrzlični kupujem garmin echomap, da bi se morda konec tedna spet koncentriral na zobatce. Humminbird Solix 10 pa bo po popravilu-menjavi skupaj z navionics platinum kartografijo Jadrana našel mesto med malimi oglasi.

Žal imam na krmi pred sonda premajhno plastično ploščo, ki omogoča menjavanje sonde brez vrtanja v trup čolna. Tako bo verjetno spet treba dvigniti čoln, malo pokentati, in zmontirati sondo DRUGEGA proizvajalca po demontaži stare sonde.

Moja frustracija nad Humminbirdom je ob trenutnih ekstremnih temperaturah res ekstremna. Med predolgo zimo v suhi marini sem namreč triktrat preveril vso elektroinštalacijo, zamenjal konektorje s senco korozije, in ploter celo stestiral s sondo v sodu vode po obnovitvi programske opreme... Medtem ko prej še nikoli nisem imel težav s sonderji, morda zato, ker nikoli prej nisem sprašil več kot 700 eur za ploter :(

Pozdrav,
Matija
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jun 29, 2021 10:47

Jaz ti prodam dragonfly 5 pro če želiš ribe lovit.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
matijappp
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a matijappp » To Jun 29, 2021 19:05

Hvala za ponudbo!

A sem zaenkrat zaključil z eksperimentiranjem in se vračam k skromnejšim modelom večkrat preizkušene znamke.

Morski pozdrav,
Matija
matijappp
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a matijappp » Pe Maj 20, 2022 18:52

Pozdravljeni,
Humminbird Solix 10 G2 (prejšnja generacija) je vzel slovo na prijaznem servisu podjetja Normark Adriatik. Nekaj mesecev kasneje sem za napravo v garanciji prejel popolnoma nov Humminbird Solix 10 G3. Ker sem se lani v naglici že opremil z Garminom, je Humminbird ugodno naprodaj. https://www.bolha.com/ostala-ribiska-oprema/humminbird-solix-10-chirp-mega-si-g3-oglas-9451018.
Lep pozdrav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov