Yanmar 2gm20 - težave pri zagonu motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Yanmar 2gm20 - težave pri zagonu motorja

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Jun 22, 2025 16:03

Imam težavo z zagonom motorja. Večinoma vžiga, pridejo pa momenti, ko enostavno ne kresne.
Preverjeno so akumulatorji o.k., zaganjač je nov , tipka za vžig pa kot rečeno čist mrtva.

S spajanjem s pomočjo kovinske plosčice direkt na motorju, pa je vžgal vedno.

In včeraj je tudi indikator za nivo goriva, kar živčno poskakoval med plovbo oz delovanjem motorja.

Ima kdo podoben motor oziroma se je srečal s takšno problematiko. Težko je iskati napako, ko v 90% dela.....

Razmišljam o kompletni menjavi kablov in konektorjev od kontrolne table do motorja.

Za kakršen koli namig - idejo , bom hvaležen. Tole me res spravlja ob živce.
drago.puksic
Kapitan

Re: Yanmar 2gm20 - težave pri zagonu motorja

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Ne Jun 22, 2025 16:35

zamenjati boš moral tipko za štart.Na tipki snami žice in kontakta izmeri z ohmmetrom.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Jun 22, 2025 17:07

Če bo le pomagalo z največim veseljem zamenjam z original tipko. Kje pa se da to pri nas kupiti. Prej sem imel Volvo motorje, za Yanmar pa ne poznam kje so trgovine, servisi,..
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Po Jun 23, 2025 17:57

Kar potrebujem za Yanmar, jaz nabavljam na Seawave marine v Lescah.

Pošljejo tudi po pošti.

LPZ
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jun 23, 2025 19:51

Imam 3GM30F, imel podoben problem, sem mislu, da je tipka, pa ni bila. Tega sem se lotu tko, da sem najprej preveru, če je štarter s tuljavo vred ok, torej kratko spojil terminal z malo žičko z debelim dovodnim plusom, s šraufencigrom, in to je delovalo takoj, mal se iskri, če nisi zlo odločen, pa če ti šraufenciger uide na ohišje. Pol sem provizorično napelu poskusni kabel do tipke. Pazi, originalno je vmes še konektor, tko da je lahko slab spoj tudi na konektorju. V glavnem, z novo, mal debelejšo žico kot original, sem tipko povezu s tuljavo, in zdej deluje že tri leta brez problemov.

Če boš rabu tipko, zastopnik in serviser za Yanmar v Ljubljani je Golobič Vinko, Podutik. Telefon dam na ZS.

Za primer odpovedi prižiganja motorja preko komandne plošče mam zdej eno tipko od povsem drugega projekta, ki bi jo po potrebi (odpoved na dopustu) spojil direktno na štarterske terminale, ker šraufenciger ni dobra in trajna rešitev. Skozi tipko teče relativno majhen tok.
Navigare vivere est.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 23, 2025 22:49

Modro morje, hvala za koristno informacijo.

Bi te pa res prosil za telefonsko na ZS. Najmanj kar lahko naredim je, da kupim tipko za vžig in enak protokol, kot si napisal.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 24, 2025 07:45

V avto industriji starter vedno vklopi starter rele 40A.
Tipka mora biti vezana tako, da vklopi rele le ta pa poveže kontakt tuljave na starterju s plusom.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jun 24, 2025 22:02

Nikola T. napisal/-a:V avto industriji starter vedno vklopi starter rele 40A.
Tipka mora biti vezana tako, da vklopi rele le ta pa poveže kontakt tuljave na starterju s plusom.

Mogoče je tko najbolj prov z štromarskega vidika, ampak pr Yanmarju xGMyy (npr 3GM30) pač ni tako. Ni nobenga releja, jst ga nisem vidu, pa tud na shemi, če sm jo prov prebrau, ga ni. Evo slikca in shema:
Slika
Slika
Zamenjat je treba belo žičko med tipko in štarterjem.
Žal nimam nobene fotke komandne plošče od zadi, ker ko delam, pozabim fotografirat.
Navigare vivere est.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jun 24, 2025 22:31

Jaz sem imel podoben problem in sem dal vmes še en rele, ki je rabil bistveno manjši tok za sklenitev kontaktov kot rele za zagon štarterja. Čez ta rele sem potem speljal krajše in debelejše kable za zagon releja štarterja - itak je štarter blizu in ima kratke in debele kable od akumulatorja.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jun 25, 2025 09:29

Sem nabavil novo tipko za vžig in so mi na Yanmarju povedali, da dejansko ni releja v sistemu.

Nabavil bom debelejši kabel 2.5 kvadrat in upam da bo potem delovalo.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jun 25, 2025 09:41

Je mogoče smiselno, da kar na zalogo vgradim še en rele ?
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Jun 25, 2025 10:00

Meni se je to obneslo. Jaz sem imel cca 4m dolg kabel od tipke do releja zaganjača in ker je bil kabel očitno premajhnega preseka in je tipka zgleda imela že tudi korodirane kontakte ni šlo dovolj toka skozi. bilo ga je pa več kot dovolj za bistveno manjši rele, ki je potem prožil glavni rele. Rele te pride cca 5-8eur. Je pa to dodatno mesto v verigi, ki lahko crkne…
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Jun 25, 2025 14:02

Dokler kresne na šraufcier niti ni tako hudo. :wink:
JakaG
Štabni praporščak
Kraj: LJ - Vrsar

OdgovorNapisal/-a JakaG » Sr Jun 25, 2025 19:26

Bi se pridružil tej temi s svojimi izkušnjami pri zagonu motorja 3GM30F.
Včasih motor zažene že ob prvem poskusu, drugič pa ga zaganjač sploh ne zavrti. Ko pa motor zavrti, vedno vžge brez težav.
Lani smo zamenjali akumulator – sedaj imamo Topla 78 Ah – vendar se težava še vedno pogosto pojavi.

Prilagam sliko današnje napetosti ob zagonu. V četrtem poskusu je motor dejansko zagnal:
https://1drv.ms/i/c/e2c404b2c309ee8e/EbbfxyNbNLxGmeHYtwyGmXMBgqZ4QTs4Cl3zwb4a2K-bkA

Zanima me vaše mnenje – ali menite, da je tudi pri meni težava v beli žici ali gre morda za kaj drugega?
Glede na padec napetosti se zdi, da ob pritisku na tipko steče tok – pri zadnjem poskusu, ko je motor dejansko zagnal, je bil padec napetosti bolj izrazit.

P.S.: Iz telefona ne znam drugače deliti slik iz OneDrive – upam, da povezava deluje.
Elan 36
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Jun 25, 2025 23:14

Prilagam še link s skico kako sem imel jaz narejeno. Idejo sem dobil po tej shemi:

Pomožni rele lahko dela tudi na nižjo napetost. pri zagonu motorja napetos akumulatorja itak pade. Tako, da z malo eksperimentiranja lahko uporabiš rele za nižjo napetost in daš zraven še kakšen upor, če je potrebno.
Pač odvisno kakšen rele si uporabil. Kakšni, ki so deklariran za 12v lepo preklopijo tudi pri 8v.

https://catalina470.org/tech-info/starter-relay/

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 23 gostov