Penta MD2020 ne potegne vode za hlajenje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Penta MD2020 ne potegne vode za hlajenje

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 25, 2025 14:05

Hvala za mnenja in pomoc. Sem pa kar narocil nov del. Kot berem/govorim z mehaniki se koleno menja na 5-7 let. Bogsigavedi kdaj je blo menjano pri meni. Plus, koleno ima neke kanale, ki so zapacani do amena in do njih nimas dostopa, niti ne vem, ce bi solna stopila vso mascobo, saje, rjo in vse drugo kar se je v njih nabralo. Raje sem miren kot da cakam, kdaj bo spet treba vse razdirat. Je kar nekaj dela in svinjarije ne zelim si tega delat sred dopusta medtem ko plutam kjerkoli ze. 250 eur za koleno tudi ni posebej velik denar pri vseh stroskih, ki se naberejo 8)
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Jun 26, 2025 16:27

Glede na to, da rad eksperimentiraš, lahko poskusiš očistit rjo z galvanskim postopkom. Enosmerna napetost 12V 5-10A, Kanta vode s sodo bikarbono. Kolektor na minus pol in kos železa na +. Naj bi odpadla samo rja, zdravo jeklo bi moralo ostati.
Za boljši efekt v notranjosti tudi eno anodo not.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 26, 2025 18:58

Hvala za idejo, ampak ni pravi cas za eksperimente. Tole mi je vzelo kratek dopust, nocem, da mi še glavnega ;) Ti pa z veseljem odstopim staro koleno, al pa komu drugemu ce se komu zdi smiselno z njim ukvarjat :)

Skratka zadeva porihtana. Na Krku sem dobil novo inox koleno za 250 eur (ni original). Vgrajeno, zdaj šprica na polno 8)

Slika

Hvala za vse ideje in pomoč
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jun 27, 2025 12:22

Pazi, galvanski tokovi obožujejo inox.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 12, 2025 11:43

Opazil sem, da mi sedaj nekam uhaja antifriz. Pusca na ven ne, saj je okoli manset vse suho. Mansete so videt kot nove, objemke sem zategnil precej, vec ne upam sicer lahko najbrz gumo precvika.

Kaj je za preverit?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 12, 2025 15:32

Upaj, da je samo za doliti in se bo antifriz vnesel v sistem, kjer je morda ostal zračni žep. Če uhaja skozi izpuh, skupaj z vodo iz odprtega hladilnega sistema, pomeni samo eno, da je nekje nekaj prežrto in se notranji in zunanji sistem mešata. Verjetno bo moral pogleda kakšen mojster. V sezoni so mojstri "zelo veseli in zelo poceni" :?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 12, 2025 18:57

Marchi napisal/-a:Upaj, da je samo za doliti in se bo antifriz vnesel v sistem, kjer je morda ostal zračni žep. Če uhaja skozi izpuh, skupaj z vodo iz odprtega hladilnega sistema, pomeni samo eno, da je nekje nekaj prežrto in se notranji in zunanji sistem mešata. Verjetno bo moral pogleda kakšen mojster. V sezoni so mojstri "zelo veseli in zelo poceni" :?

Dolil, pa spet manjka :(

Nekaj ni OK, upam da pri manseti oz objemkah...
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » So Jul 12, 2025 20:51

Ce ti pri manseti, potem je nekje pod motorjem v kaluzi viden, ce ne, potem gre skozi izpuh in je popustilo kaksno tesnilo….. :(
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 12, 2025 21:25

Mogoče izmenjevalec, ki si ga čistil, ni dobro sedel ali kaj podobnega. Samo pri izmenjevalcu se srečata notranji in zunanji hladilni sistem. Če ni nikjer luže potem gre vse skupaj čez izpuh.
Hladilni sistem pri 2020 ima kapaciteto 2.9 litra. Si nalil toliko?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 12, 2025 22:06

Marchi napisal/-a:Mogoče izmenjevalec, ki si ga čistil, ni dobro sedel ali kaj podobnega. Samo pri izmenjevalcu se srečata notranji in zunanji hladilni sistem. Če ni nikjer luže potem gre vse skupaj čez izpuh.
Hladilni sistem pri 2020 ima kapaciteto 2.9 litra. Si nalil toliko?

Upam da izmenjevalec sam ni pocil... na obeh koncis je manseta z dvema obrocema razlicnih fi, kar se vidi na slike in prav to locuje zunanjo in notranjo hladilno vodo. Morda objemka kje ni dobro zagrabila ali pa je izmenjevalec premaknjen pa kje pusca v izpuh. To moram preverit. Al pa glava pusca, bog ne daj te nesrece...

Nisem nalil toliko ker tudi izpraznil nisem toliko AF. Izpraznil samo do spodnje ravni izmenjevalca, morda je to nekaj dcl
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Ne Jul 13, 2025 09:41

Ko sem jaz čistil izmenjevalec sem po zagonu moral doliti AF (zračni žep...).

Ko pa mi je prežrlo ohišje izmenjevalca (sicer na D1-30) so bili podobni simptomi - nikjer sledi puščanja. Med plovbo sem dobil alarm in videl da je nivo hladilne tekočine padel. Telefonski posvet z mehanikom je bil naj kontroliram in dolivam sproti. Zanimivo je bilo da je tekočino izgubil ko motor ni deloval (in sem dolil od pol do litra in pol). Med delovanjem motorja pa je bilo stabilno in vode ni izgubljal (oz minimalno - kak dcl v 3 urah). Luknjica je bila majhna verjetno se je me delovanjem s temperaturnim raztezkom zaprla. Ali pa kakšen kontrapritisk s strani izpušnega/hladilnega sistema
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 13, 2025 13:27

Meni izgublja med delovanjem motorja, dosedaj sem dolil slab liter, ocnjujem pa kakih 10 ur delovanja motorja od ciscenja. Danes preverim objemke, sice bom moral razdirat. Mansete najbrz niso ker je navzven suho.

Je mozno, da bi solna poskodovala izmenjevalec? Cistil z nerazredceno solno, sem pa takoj za tem dobro splaknil
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Jul 13, 2025 15:10

Solna kislina je lahko "spucala" kakšen čep v luknjici, ki ti je preprečeval, da bi uhajalo. Meni je serviser rekel, da se kolena na Volvo motorjih mora odpreti in pogledat na 4-5 let (tudi sam sem prvič to delal po 8 letih).
majval
Praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Ne Jul 20, 2025 12:38

Ni problem v izmenjevalcu, pušča ti izpušni kolektor...še enkrat snemi izpušno koleno in boš našel luknjo. To se zgodi, če vsakih 6-7 let ne menjaš izpušnega kolena in koleno postane tam kjer ima dvojno steno iz strani, kjer doteka morska voda, porozno. V notranjosti se zaradi vlage začnejo lepit saje in pri meni se jih je nalepilo toliko, da se je izpušno koleno povsem zaprlo in motor ni imel več moči, zavrtel se je samo še do 1500 obratov in črno kadil. In te vlažne saje potem nagrižejo aluminijasto steno izpušnega kolektorja na prirobnici, kjer je nameščeno izpušno koleno...Ko je nagriženo dovolj globoko, nastane luknjica in antifriz ti iz izpušnega kolektorja začne odtekati v izpušno cev...Med obratovanjem motorja je odtekanje manjše, ker se ustvarja kontra pritisk od izpušnih plinov. Jaz sem imel srečo, da kolektor še ni bil prežrt in sem dal samo navarit manjkajoči material in je kolektor spet kot nov....Če pa je že luknja, pa je večji problem, ker je težko zavarit to dvojno steno kolektorja in je največkrat potrebna menjava kolektorja, kar pa ni poceni...ZATO OB VSAKI MENJAVI IZPUŠNEGA KOLENA PREVERITE STANJE IZPUŠNEGA KOLEKTORJA!!!! Ker za navarit-obnovit sem plačal 250eur....nov pa je okrog 2000eur. Lahko ti tudi na mail pošljem slike, ker tu jih ne znam lepit...kako to izgleda... :oops:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 20, 2025 14:54

Ne vem ce ima MD2020 sploh izpisni kolektor. Izpuh gre v ohisje heat exchangerja, za manseto pa pride koleno kjer se mešajo slana voda in izpusni plini (ta je nov sedaj ker je bil ves zabit s sajami in bog vedi s cim...). Ce prav razumem sliko spodaj se izpuhi iz treh cilindrov zdruzijo v heat exchanger ohisju. Na sliki: heat exchanger housing

Slika

Lahko pa se seveda motim in bom vesel, ce se naucim cesa novega o MD2020 :)

Je pa tezava sedaj odpravljena. Odvil objemke in ponovno namestil heat exchanger in pazljivo privil objemke nazaj. Ali pa je (primer @Lure) nastala kaka mikro pora, ki se je sedaj 'samopopravila'

Za slike se priporocam, nalimaj jih kar tule bo za vse dobrodosla info

Hvala vsem za enkrat za mnenja in izkusnje 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov