Penta MD2020 ne potegne vode za hlajenje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Penta MD2020 ne potegne vode za hlajenje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jul 20, 2025 19:18

Kolektor = koleno, ki si ga zamenjal. Tam se srečata hladilna voda z izpušnimi plini. Če tega ne bi bilo, bi se iz izpuha valil samo izpušni dim, hladilna voda pa bi tekla nevemkam.
V heat exchangerju se posredno, preko satovja in ohišja, srečata notranja hladilna tekočina (voda+antifirz) in zunanja morska voda. Notranja kroži v notranjem vodokrogu, zunanja pa se črpa iz morja in se vrne v morje preko kolektorja skupaj z izpušnimi plini.
Super, da si našel krivca in zrihtal in da bo mir na dopustu!
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 20, 2025 21:11

Marchi napisal/-a:Kolektor = koleno, ki si ga zamenjal. Tam se srečata hladilna voda z izpušnimi plini. Če tega ne bi bilo, bi se iz izpuha valil samo izpušni dim, hladilna voda pa bi tekla nevemkam.
V heat exchangerju se posredno, preko satovja in ohišja, srečata notranja hladilna tekočina (voda+antifirz) in zunanja morska voda. Notranja kroži v notranjem vodokrogu, zunanja pa se črpa iz morja in se vrne v morje preko kolektorja skupaj z izpušnimi plini.
Super, da si našel krivca in zrihtal in da bo mir na dopustu!

Pri tem motorju je ocitno nekako tako, se tudi meni zdi ali pa to funkcijo opravlja ohisje izmenjevalca. Ce vprasas googla za kolektor za nekatere druge modele pokaze zelezje, ki je nameaceno na eni strani na izpuhe iz cilindrov na drugi strani pa je en izhod. Sklepam, da se temu rece exhaust kolektor saj v bistvu zbere izpuhe iz cilindrov v enega. To funkcijo pri 2020 pomoje opravi heat exchanger ker je manjsi motror. Koleno kjer se mesata voda in izpuh je del, ki je privit na ohisje izmenjevalca, morda pa se temu rece kolektor zaradi tega. Bo treba mal navodila prestudirat in ugotovit kako se cemu rece :)

Kakorkoli, imas prav, na dopustu je sedaj koncno mir 8)
majval
Praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Po Jul 21, 2025 19:43

Sem spregledal naslov, da imaš starejši motor...jaz imam D1-20...:oops: :oops: Super, da si zrihtal.
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Po Jul 21, 2025 20:33

1stofficer napisal/-a:In te vlažne saje potem nagrižejo aluminijasto steno izpušnega kolektorja na prirobnici, kjer je nameščeno izpušno koleno...Ko je nagriženo dovolj globoko, nastane luknjica in antifriz ti iz izpušnega kolektorja začne odtekati v izpušno cev...Med obratovanjem motorja je odtekanje manjše, ker se ustvarja kontra pritisk od izpušnih plinov.

Temu Volvo pri tamalih motorjih pravi "heat exchanger" - ja. Tale je D1-30, pri MD2020 je enak princip.

Tole je slika mojega ki ga je zdelalo. Bila je luknjica kot opisuje 1stofficer - tako da sem priplul domov. Luknjo na sliki so potem mehaniki spraskali ko so odstranili oslabljen material. Slika je s strani izpušnega kolena - na tistih 4 vijakih je pritrjeno izpušno koleno. Slana-hladilna voda pa priteče shozi zgornjo manjšo luknjo (na spodnji se vidijo cevke izmenjevalca).

Slika1 https://photos.app.goo.gl/P1ppjQaAvMbGegEZ8
Slika2 https://photos.app.goo.gl/iH6e248G66K65GSQ8
majval
Praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Po Jul 21, 2025 21:40

Primozk, ti imaš novejši tip izpušnega kolektorja, enakega kot jaz...Sem šel sedaj pogledat, kakšnega ima MD2020 in zgleda, da je pri starejšem tipu veliko debelejša aluminijasta stena na mestu, kjer je nanj spojeno izpušno koleno, kar je razvidno iz tega videa https://www.youtube.com/watch?v=iPpEte-SCeQ Na dolžini 8min in 35 sekund sta prikazana nov in star izpušni kolektor en poleg drugega in se vidi, koliko materiala manjka na starem kolektorju...Če bi ga toliko manjkalo na novejšem tipu kolektorja, bi bila že zdavnaj luknja, kot pri primozk....in bi hladilna tekočina iztekala v izpušno koleno.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 21, 2025 21:59

Ufff... tole so pa grde luknje :shock:

Ko sem pri mojem odstranil koleno sem sicer na hitro pogledal v odprtino pa je bilo videt dokaj normalno, nisem se pa poglabljal v detajle. Najbrz bi blo pametno dobro pregledat prej, zdaj je kar je. Slikal sem tudi in se mi ne zdi tako grdo kot vidim zgoraj. Nic ni bilo pozrto po robovih

Slika

Slika
majval
Praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » Sr Jul 23, 2025 07:37

Pri tebi je izpušni kolektor super, tako da si kar se tega tiče, lahko še kar nekaj časa miren... :wink: Izgleda, da je bil kolektor pri starejšem tipu motorja kar se prežrtja stene pri izpušnem kolenu dosti boljše konstrukcijsko dimenzioniran. Pri novejših motorjih, pa je to kar rak rana...sploh, če "redno" ne menjaš izpušnega kolena.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jul 23, 2025 10:25

Morda to, je pa treba upostevati tudi galvaniko. O tem je na forumu veliko napisanega in ta je ponavadi vzrok za razjede.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jul 23, 2025 20:00

majval napisal/-a:Pri tebi je izpušni kolektor super, tako da si kar se tega tiče, lahko še kar nekaj časa miren... :wink: Izgleda, da je bil kolektor pri starejšem tipu motorja kar se prežrtja stene pri izpušnem kolenu dosti boljše konstrukcijsko dimenzioniran. Pri novejših motorjih, pa je to kar rak rana...sploh, če "redno" ne menjaš izpušnega kolena.

Jaz sem ravno danes vstavil motor volvo D1 20 v jadrnico, ima 850 ur delovanja sem pa preventivno pregledal izpušno koleno in izmenjevalec in je vse čisto kot suza tako da....... :D 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov