Izdelava lesene obrobe okna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Izdelava lesene obrobe okna

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Sep 05, 2025 05:51

Lotil sem se izdelave lesene obrobe za fiksno okno v notranjosti.

Iz mahagonija, sem narezal 1mm lamelce, jih navlažil, ukrivil in posušil. Potem pa 8 plasti zlepil med seboj. Pride močno ko hudič.

Na vrsti je brušenje , nadrezkar, lakiranje in seveda lepljenje obeh delov spodaj.

Tisto belo je že narejena obroba pa mi ni všeč ker sem jo delal iz vezanke in pobarval . Pa mi ni neki..
Upam da mi uspe po planu :-)

Slika

Slika

Slika
SR 290
Admiral

Re: Izdelava lesene obrobe okna

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 05, 2025 08:41

Podobno sem napravil robove za mize. Vzel sem češnjev trak, ki ga imajo mizarji za zaključevanje furniranih kosov pohištva...

Kako boš to lepil, da bo spoj čim manj viden? Doma imam podoben problem z obrobo enega okroglega stebra in ne vem kako bi spojil dve polovici, da se čim manj vidi.

p.s.
Pri lepljenju z epoksijem pazi, da bo les popolnoma suh. Če v njem ostane še kaj vlage od krivljenja bo spoj zelo verjetno kmalu delaminiral. To sem se naučil pri izdelavi laminiranih lokov fiberglas-les-fiberglas. Če je med izdelavo samo dišalo po vlagi je po nekaj strelih počilo. Po krivljenju nad paro sem vsako lamelo čez par dni namočil v čisti alkohol in ko se je posušil sem lepil.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Sep 05, 2025 08:57

Odrezal bom pod zelo ostrim kotom 20-30 stopinj in zlepil oba dela z lepilom za les.
Na delu ki ne bo viden, bom pa zarezkal utor in vlepil karbonsko palčko ali pa vlaminiral vlakna v epoksi.
In še 30g tkanino bom dal čez.

Takšen spoj mora zdržat po mojem.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 05, 2025 12:04

:!: Butl se nisem spomnil na tole tkanino. :D Daj 50g, je ista nit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov