Pretocna crpalka za olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Pretocna crpalka za olje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 20, 2025 08:05

Pred ročno... sem imel električni in tudi tisto, ki jo natakneš na vrtalko. Točno tiste, ki jih tu omenjate. Vse te variante so katastrofa, sama pacarija. Čez ročno vakuumsko je ni.
Moja je še malce boljša kot ta katere link sem pripel vendar je nikjer nisem našel.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Sep 20, 2025 08:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Sep 20, 2025 08:08

Darh napisal/-a:In kaksna je ta rocna? Ne najdem nic. :(

Jaz imam tako, ne bi zamenjal za nič drugega:
https://www.svb24.com/en/oilbox-suction ... itres.html
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Sep 20, 2025 10:27

Hmmm... vse bolj se po napisanem ogravam za ročno. Ena cev, build-in rezervoar, ni treba nikamor priklapljat. Izpumpat na roke tiste 3l olja enkrat letno pa tudi ni nek velik problem. Tale iz SVB mi izgleda kvalitetna
majval
Praporščak

OdgovorNapisal/-a majval » So Sep 20, 2025 11:21

Jaz imam takšno ali podobno tejhttps://www.osculati.com/en/11139-15.260.00/small-double-acting-pump...parkrat povlečeš in potisneš in je olje izčrpano. Zavzame minimalno prostora in kar mi je še pomembneje, za sabo pušča minimalno svinjarije...po črpanju jo pustim, da se odteče, jo zavijem še v papirnato brisačo in dam v vrečko in počaka do naslednjič... :oops:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 21, 2025 11:53

Tudi jaz imam ročno medeninasto, kupil sem jo v Yucci, ne menjam za nič drugega.
mašinfirer
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Sep 21, 2025 13:30

Nekaj takega, kot je napisal majval, imam stalno montirano na motorju lombardini, mislim da je že originalno tam. Spodnja (sesalna) cev je preko gumijaste cevi povezana s priključkom na spodnji točki karterja. Na nastavek zgoraj nataknem en kos plastične cevi in spumpam olje v plastenko.
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Sep 22, 2025 07:43

Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Sep 22, 2025 11:58

Tudi te ročne, ki jih omenjata Grega inNikola sta zelo vredu. Bodi samo pozoren, da bo dovolj velika, da boš z enim črpanjem imel dovolj prostornine, da ne bo potrebno vmes prazniti, kar je dodatna packarija.
Pa bognedaj črpat kakšen benzin z njimi, ker se zjebe.
Glede predlagane z Alija, nisem bil pozoren na poštnino. Dal sem primer zobniške 12V črpalke. Torej, če greš na 12V, poglej ohišje, da ima na videz v notranjosti 2 zobnika. Tista z excentrom ni najboljša.
Včasih so imeli stari motorji tudi ročno medeninasto, ki je bila montirana nekje v strojnico in je bila priklopljena direktno na karter. https://www.svb24.com/en/oil-pump-fixed ... brass.html
So pa rade puščale pri batnici.
Neglede na katero boš izbral, mnogo lepše teče, če se rahlo ogreje olje, vsaj na 35-40°C.
Mi smo vedno najprej segreli motor, nato odvijačili oljni filter, malo si počakal, da se olje odcedi v karter in nato izpumpali olje.
Nekateri zagovarjajo hladno pumpanje, ker je olje dobro odcejeno, ampak potem samo pumpanje kar traja. Sama razlika v količini pa je zanemarljiva.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov