izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

novinec1
Kontraadmiral

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Če Jan 27, 2022 19:07

Ko obrne veter ga zna na kakem 5m colnu zrit ven iz podlage, potem pa orje po celem zalivu. Za sigurno raje kak meter ketne več:)
boris1
Admiral
Kontakt:

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a boris1 » Pe Jan 28, 2022 01:07

novinec1 napisal/-a:Ko obrne veter ga zna na kakem 5m colnu zrit ven iz podlage, potem pa orje po celem zalivu. Za sigurno raje kak meter ketne več:)

Nič bat bom spredaj dal 2kg svinčeno utež :wink:
LP
Boris
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 28, 2022 20:04

No, jaz imam eno od kopij mantusa 10 kg v inox izvedbi, prvi dopust z njim, sem imel urnebes na Silbi - nočni rodeo v sv.Anteju z JZ vetrom in če je zdržalo to, je zakon...
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » So Jan 29, 2022 00:13

a-lex napisal/-a:No, jaz imam eno od kopij mantusa 10 kg v inox izvedbi, prvi dopust z njim, sem imel urnebes na Silbi - nočni rodeo v sv.Anteju z JZ vetrom in če je zdržalo to, je zakon...

A sedaj pustijo tam sidrati? Pred parimi leti je bila cela štala, še na forumu je tema (klik)

No - predpostavil sem da je to sv. Ante, lahko da je kak drug zaliv na Silbi.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Ne Jan 30, 2022 22:48

To je bil južni del sv.Anteja eno leto predno so nabili boje še tja. CCa 4 leta nazaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jun 28, 2022 16:26

polanc napisal/-a:Na Brucu sem videl zvrtane luknje v krake in vtisnjene jeklene konice cca fi 12 mm ene 25 mm dolge..Ne vem pa koliko pomagajo.

To ima od kapitana zena in ona pravi, da se njej obnese

@Habibi mislim da si najprej nabavil Mantusa ok 12 kg, ki mu je bil prevelik in si ga prodal Paletu, ki ima večjo in težjo barko (in je bil verjetno prvi Mantus v Sloveniji). Manjši, ki ga imaš zdaj, je najbrž drugi Mantud v Sloveniji :wink:

Po prvem (zdaj pale-tovem) je pa polanc naredil svojega mislim 25+ kg polanc tektonik, s katerim lahko zasidraš tudi tektonske plošče :wink:

Da bo še malo lastnih izkušenj: uporabljal sem od kamna z luknjo od školjke na vrvi (32 kg jadrnica za dva, nikoli pobegnila) mimo raznih marel(ic) do delt na najetih jadrnicah in jadrnicah prijateljev (vse je včasih držalo in včasih ne, odvisno od podlage), in imam zdaj (poleg še nekaj marel) kremnega ok. 6 kg.

Pri tem so mi na eni regati, ko je bilo treba prestaviti pin (bojo, ki označuje en konec štartne črte, kjer je drugi konec štartna barka), sodniki izrecno naročili, naj sidro boje kar potegnem, ne pa dvigujem, sem ubogal in v Piranskem zalivu pustil vkopano staro 8 kg marelo, ko sem odtrgal 8 mm vrv. Gnjavator kot sem, sem imel sabo še eno marelo in tako je premik pina sicer trajal malo dlje, kot če bi dvignil, ampak ne dosti.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » To Jun 28, 2022 19:07

A ima kdo kakšne izkušnje s Jambo sidrom?
Bruca bo treba z nečim zamenjat.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jun 29, 2022 15:18

Jambo sem gledal par ur enega nesrečnika v Lovištu na Pelješcu, ki ga je pri 20+vz vetra vsakih 15-30min izruvalo in je v nekaj urah preoral cel zaliv. Kolikor sem videl ima to sidro premalo površine za vkopat in je zato holding power bistveni manjši kot na mantusu, wasiju, rocni ali drugih modernih sidrih. Moj polanc se ni premaknil niti za 10cm od mesta vkopa, se je pa rotiral za 150st zaradi 3x menjave smeri ponoči (NW, N, E - vse okoli 20vz).
NASA
Admiral

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Jun 29, 2022 16:06

Zanimivo. Na njihovi strani je ogromno pozitivnih komentarjev. Če sem prav razumel vrnejo kupnino, če s sidrom nisi zadovoljen. Cena je kar konkretna v primerjavi z ostalo ponudbo.
Doma imam enega na probi. Lastnik ga ne menja za nič. Zato sprašujem ker sem v dilemi. Jambo ali wasi ali mantus ali storm....?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jun 30, 2022 11:03

NASA napisal/-a:Zanimivo. Na njihovi strani je ogromno pozitivnih komentarjev. Če sem prav razumel vrnejo kupnino, če s sidrom nisi zadovoljen. Cena je kar konkretna v primerjavi z ostalo ponudbo.
Doma imam enega na probi. Lastnik ga ne menja za nič. Zato sprašujem ker sem v dilemi. Jambo ali wasi ali mantus ali storm....?

Ni vse samo v sidru. Ce se ne drzijo osnov sidranja potem ti tudi top of the top sidro ne bo prijelo...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 30, 2022 12:44

NASA napisal/-a:Zanimivo. Na njihovi strani je ogromno pozitivnih komentarjev.

Zanimivo, da ni nobenega negativnega :wink:

Še bolj zanimivo je, da ga na navtičnih forumih komajda omenjajo v primerjavah sider. Če bi bilo res tako dobro, kot kaže po komentarjih na proizvajalčevi strani, bi ga hvalili tudi na navtičnih forumih.

Že po zasnovi je Jambo sidro podobno zastarelemu Danforthu, ki se na večini testov in primerjav ne izkaže najbolje.

Jaz se na pozitivne komentarje na proizvajalčevi strani ne bi preveč zanašal :roll:

Sicer je pa Bonaparte (avtor te teme) pred časom objavil lestvico sider, ki je dost realna:

Bonaparte napisal/-a:Če mene vprašate gredo sidra tako po kvaliteti :

Rocna
Mesto prazno
Mesto prazno
Ultra
Vulcano
Spade
Mesto prazno
Mantus
Potem dosti praznih mest in potem
Bruce
Potem spet dosti praznih mest in potem so smeti iz prejšnjega tisočletja:
Delta
Danfor
Hallovo
Admiral

Nisem nobenega želel užalit s tem. Ampak kdor je probal vlečt več razlicnih sidrr na roke po morju, ve o čem govorim.
Če pa kdo misli, da se motim, staviva za malico in gremo skupaj v Sveto katarino potegnit par razlicnih sider
NASA
Admiral

OdgovorNapisal/-a NASA » Če Jun 30, 2022 14:30

Torej Rocna?

Za 8m barko na SVB-ju svetuje 6kg za 246€. Je to to ali vzeti 10kg za 328€?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 30, 2022 14:47

Od viška glava ne boli 8)

Ampak najprej naloži to, sprintaj, nalepi na karton in pomeri, če ti 10 kilska sploh paše v nosilec.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jun 30, 2022 15:19

6 kil bi jaz vzel za 4 m čoln,razen če boš sidro izključno uporabljal v marinah..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jun 30, 2022 18:27

Jaz imam na 6m gliserju 10kg kopijo mantusa in je men se zdi glih prav.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov