izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Jun 28, 2018 09:35

Sem poskusil na tehnici, zmerit težo pod vsemi tremi kraki da ugotovimo ali je modifikacija pozitivno ali negativno vplivala na težišče. Modifikacija je pozitivno vplivala na težišče. Težišče se je prestavilo naprej in je večja teža na špici za 10% kar je velika dosežek.
Teža na ročici pa se je zmanjšala za 57%.

Slika

Slika

Slika

Slika
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Jun 28, 2018 09:48

Vedno bolj sem nagibam temu, da bi probal na špico sidra iz spodnje stani zavarit en dve ploščice ki bi skupaj s špico sidra tvorile trikotnik, kateri bi bil napolnjen s svincem.

Če bi ročaj bil še malenkost dvignjen, bi mogoče dosegel to, da se sidro zakotali kar brez loka.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Jun 29, 2018 07:14

Wau, tole pa je dobra izboljšava. Mi je kar neverjetno, da si dobil še toliko prenosa teže.
Pa večja ušesa znajo malo omejiti vkopavanje na koncu, da ne gre prehitro notri čisto do loka.
Leonardo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Leonardo » Pe Jun 29, 2018 17:53

Pozdravljeni
Spremljam debate ob izdelavi in testiranjih Markostorm sidra, pa mislim,da bi tudi iz aluminija ali pa še bolj noro iz karbona prav tako služilo ,pa še dosti lažje bi bilo.Sem prepričan,da bi se tudi dobro vkopalo,ali se motim?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jun 29, 2018 21:33

Leonardo,razmisli zakaj imajo 2tonska plovila 6 kilska sidra,6 tonska 16 kilska,30 tonska pa 45 kilska....pa si boš sam odgovoril na vprašanje...
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 14:01

Ideja o karbonskem sidru ali pa o vsaj delu sidra iz karbona je kar zanimiva. :idea:
Hvala za zanimiv predlog

Je pa cena proizvodnje veliko vprašanje.
Opažam da ljudje res zapirajo pipo ko morajo odštet denar za sidro.
To se jim zdi nujno zlo v katerega ne želijo investirat.
Kupujejo sidra glede na ceno in ne glede na kvaliteto ali obliko sidra.
Kupijo sidro naj lažje kar je možno. Najceneje kar je možno, potem pa je stres na barki ko je napovedan rahel dež ali močnejši maestral.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 14:17

Sidro iz karbona bi bilo zanimivo kombinirati s svincem, lahko bi se naredilo utež iz svinca ki bi se plastificirala v karbon.

Sliši se smešno, sidro iz karbona, sliši se krhko ampak tudi paluba na katero je privijačen drugi del verige je v 90% ravno tako iz plastike in prenese silo ki nastane ko piha veter.

Sidro iz karbona z svincem v špici bi imelo verjetno izredno dobro težišče. Vejetno 80% teže v špici.

Verjetno bi bilo boljše, da je špica kovinska zaradi obrabe, ročaj kovinski. Prva polovoca lopate kovinska. Iz karbona pa se naredil lok in zadnjo polovico lopate (tam kjer je napis STORM).

Tudi Rocna ima tako narejeno, zadnja polovica polote je narejena iz pol tanjše pločevine kakor sprednja polovica lopate.

Pri mantusu so naredili le špico debelejšo vso ostalo lopato pa tanko. Tako da se je težišče preneslo na špico.

Če na špici ni zadosti teže in pritiska na tla špica ne bo prodrla skozi tla ampak bo sidro drselo po trdem dnu.

Na pesku mivki ni problema tam se vkoplje vse. Problem so blatna dna. Kjer je na površini 1 cm mehkega spolzkega mulja, po katerem sidro drsi kakor po milnici, spodaj pa je trdo dno v katerega se sidro ne more zariniti. Tako dno je na primer na plaži v Sveti Katarini.

Če pretiravam da si lažje predstavljamo, če bi postavili na gladek beton sidro težko 6kg in ga vlekli z avtom se sidro nebi vkopalo v beton. Če bi na isti beton postavili 6 ton težko sidro bi se sidro zarinilo v beton, ker bi teža prodrla skozi podlago. Bolj kot je trda podlaga večja sila mora biti da sidro prdre v podlago.

Zato na manjših plovilih 3-4m je vprašljivo kako bo sidro od 3-4kg prodrlo v trdo a hrkati spolzko morsko dno.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 14:21

Zadnjič me je en gospod spraševal, če imam 6kg sidro za njegov 9m dolg gliser. In bolj kot sem mu poskušal pojasnit da je 6kg sidro na 9m 5t težki barki premalo bolj je ustrajal da je tako sidro blo ko je kupil barko in da se njemu zdi edino prav da da enako težkega.

To je tisto, kakor v vicu, ko je Francka pekla piščanca in odreže kuri rit preden ga da v pekač, pa mož vpraša zakaj je to naredila in reče ker je tako prav, tako pečem že celo življenje. Pa mož vpraša zakaj je tako prav in Francka odgovori ker se to tako dela, ker me je tako mama naučila. Pa gre vprašat Francka mamo zakaj se to tako dela in dobi odgovor " da je to tako prav, da jo je njena babica tako naučila". Pa gre Francka vprašat babico zakaj je potrebno odrezat piščancu rit pred peko in dobi odgovor "piščancu sem odrezala rit ker sem imela majhen pekač". :D

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 14:42

Jaz pravim takole. če imaš pet ton težko barko 9m dolgo in te zanima katero sidro bi prijelo, si lahko predstavljaš da imaš pet ton težak kamion. Parkiraš kamion na strmem klancu, za kamion zavežeš verigo in na konec verige daš 6kg težko sidro. Spustiš ročno zavoro na kamionu in verjetno vsi vemo kaj se bo zgodilo. Kako bo vse skupaj zgrmelo v dolino.
Na barki je še huje. Ker v kamionu, kadar spustiš ročno ne spi otrok ali cela družina.

In hudič ko ima mlade jih ima dosti.
Nevihte veliko krat pridejo ponoči. Ponočo izplut ker sidro v nevihti ni držalo ni prijetno. Ne vidiš že tako nič ker je noč. Sploh pa ne vidiš nič ko močno dežuje. Bit na razburkanem ponoči na mokri spolzki palubi, je nevarno. veliko ljudi je med nevihto padlo v morje in jih nikoliniso našli.
Med nevihto niti ni za bit na palubi, saj te na odprte morju lahko hitro strela udari, sploh če imaš jambor.
Mojega prjatelja ribiča Dragana Kneževiča je strela dva krat zadela na morju. Še je živ, je pa bil opečen in nezavesten. :D
V neurju iskat novo lokacijo za sidranje je neprijetno, sa ne vidiš v zalivu kje so čolni okrog tebe. Nimajo vsi sidrne luči prižgane. Sploh pa barke ki so konstantno na bojah privezane (več mesecev) nimajo prižgane nobene luči.

Da ne govorim, kako je ko imaš na barki ženske otroke ali panične ljudi. Panika je kot tifus, kot virus, hitro se širi. Če eden začne paničarit je cela posadka panična. Če so ljudje panični delajo gluposti. Skačejo iz barke v morje, da bi se rešili in na koncu se utopijo.

Moj prijatelj Željko Radmanovič je bil tankist v vojski.Pravil mi je zgodbo ko so vojaki s petimi tanki prečkali reko, tako da so se popolnoma šli s tankom pod vodo. Reka je bila globoka 2 ali 3m. Nič posebnega. Prvi tank v konvoju je obstal pod vodo. Ostali tanki se se zaleteli v prvi tank. Fantje so bili poučeni o tem kaj in kako morajo narediti v katem primeru, kako se rešiti. Kdo mora kaj narediti. Umrlo je vseh 25 vojakov (če sem si prav zapomnil število). Umrli so zato ker so se zmlatili med sabo kdo bo šel prvi ven skozi loputo. Toliko časa so se prerivali kdo gre prvi in kdo drugi skozi lupoti da so umrli čisto vsi od utopitve. Po tem dogodku so začeli tankiste potapljat v simulatorju v bazen.

Na barki ne smem biti stresa, barka je za relaksacijo, to je njen čar in namen.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 15:00

Ker so boje po zalivih postale plačljive se vse več ljudi odloča za spanje v marinah, saj v marini imaš vodo, wc, trgovino, zavetrje za skoraj isto ceno kakor na boji.

Kar posledično pomeni, da ne bo več toliko prostih mest v marinah.
Kar pomeni da v primeru nevihte nimaš prostega mesta kam se skrit in moraš ostat zunaj na morju in preživet nevihto.

Lansko leto sem šel v marino na Susku že dopoldan kljub temu da je nevihta bila napovedana za večer. Sem dobil zadnje prosto mesto. Vam povem, kake velike oči so ljudje imeli, ko so jih iz marine odslovili. Tudi marina ima svojo kapaciteto. Nemorejo sprejet 100 bark če imajo 30 privezov. Stlačijo nekam še enega ali dva več kot je predvideno ampak tle se konča. Veste kako je jokala posadka na eni italianski barki, mož in žena in dve hčerkice ko so dojeli, da se v marini ne šalijo da bodo morali noč in nevihto ponoči preživeti na odprtem. Za prit do naslednje proste marine niso imeli časa da bi prečkali kvarner, tudi nevihta včasih pride prej kot je napovedano in te lahko ulovi na sredini kvarnerja. Ne vem kaj so naredili ampak taka stvar ti lahko pokvari dopust ali pa zagreni ljubezen do morja in barke.

Mene je nad navtiko navdušil moj prijatelj Miha, kateri je bil velik ljubitelj morjeplovstva. Z njm sva začela jadrati na katamaranu Hobie Cat 14. (4,5m) Enrat nas je zvečer ujelo neurje. Prevrnilo je katamaran. Ker je katamaran bil 40 let star in temu primerno ohranjen je voda napolnila jambor in ga nisva mogla obrniti nazaj. Možan veter nas je iz ankarana odnesel skoraj v Monfalcone.
V nevihti smo razstavili katamaran na kose in ga sestavila nazaj v pravilni položaj. Druge opcije ni bilo. Ena tuba se je toliko napolnmila z vodo, da ni bilo več mogoče dvigniti jadra, saj ko se je barka nagnila naprej ali nazaj je vsa voda v tubi stekla na eno strna in se je katamaran zopet začel prevračat, zato sva morala brez jadra in z veslom se vrniti nazaj. Ko nas je obrnilo sva zigubila plastenko z vodo. Veslala sva nekje od enajste ure do šestih zjutrja. saj smo veslali v veter. Ko sem stopil na pomol sem padel na kolena, saj nisem imel moči da me noge držijo. To je blo pred osemnajstimi leti. Miha od takrat ne hodi na barko.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jun 30, 2018 15:17

Ene skrbi, če bi vitlo lahko dvignilo 50% težje sidro.
Vitlo na barkah je tako močno da premika več ton težko barko, ko pritisnemo na gumb.

Tako močmi elektro motorji (900W) kot so v vitlih na barkah se uporabljajo za dvigala za dvigat 250kg težke stvari

https://www.ceneje.si/Izdelek/5487177/o ... g?MLI=true

Slika

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jun 30, 2018 16:54

Moje razmišljanje o kompozitnem sidru.
Kompozirni materiali, kot npr. poliester, ojačan s steklenimi vlakni na enem koncu lestvice glede cene in trdnosti, ali pa kakšen epoksi, ojačan z ogljikovimi vlakni na drugem, ti dajo lahko in močno konstrukcijo, z malo omejitvami glede oblike. Toda osnovna slabost kompozita je ta, da ti pri preobremenitvi popusti. Jeklo se pa ukrivi. Pa imam dosti raje, da v primeru ko se je sidro kam zataknilo, veter pa vrti barko po sidrišču, privlečem ven sidro z ukrivljeno ročico, kot pa samo odlomljen kos ročice.
Glede mase sidra, hm, mogoče sem tu malo ziheraš. Na prejšnjem čolnu, 6m fisherman, smo imeli 9kg doma narejeno kopijo Wasi, sedaj na 10m jadrnici pa 25kg doma narejeno kopijo ultra. Pa oboje dobro drži, pa tudi s sidrnim vitlom ni težav zaradi teže.
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Jul 01, 2018 00:41

Jaz imam enako. Devet metrov dolg čoln in 30kg sidro

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jul 02, 2018 17:14

Danes sem testiral sidro Delta 30kg v trdem mulju.
Tukaj si lahko pogledate video posnetka:

https://youtu.be/afq0RTuzWkg

https://youtu.be/deZ822FQ7sk

Po moji oceni sidro deltane spada v kategorijo varnih sider.
Bil sem siguren da se bo vgreznilo v mulj če ne zaradi drugega pa zaradi svoje lastne teže. Bil sem močno razočaran. Vlekel sem ga za seboj brez upora, celo tekel sem in ga vlekel za seboj.

Zato sem tudi dobil trideset kilsko delto brezplačno. Ker prejšnji lastnik ni mirno spal z njo.
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Po Jul 02, 2018 17:33, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jul 02, 2018 17:27

Slika[/quote]

Testiral sem Hallovo sidro.
Sem ga kupil da ga testiram. Po testiranju bi ga moral dat na bolho in ga prodat da dobim svoh denar nazaj.
Nisem imel obraza to prodat nekomu in ga pogledat v oči. Sem ga vrge v smeti.
Tukaj je povezava do posnetka :
https://youtu.be/ybxWyEwUPpM

Ocena od ena do deset: 1 (nezadostno)

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 13 gostov