Jaz pravim takole. če imaš pet ton težko barko 9m dolgo in te zanima katero sidro bi prijelo, si lahko predstavljaš da imaš pet ton težak kamion. Parkiraš kamion na strmem klancu, za kamion zavežeš verigo in na konec verige daš 6kg težko sidro. Spustiš ročno zavoro na kamionu in verjetno vsi vemo kaj se bo zgodilo. Kako bo vse skupaj zgrmelo v dolino.
Na barki je še huje. Ker v kamionu, kadar spustiš ročno ne spi otrok ali cela družina.
In hudič ko ima mlade jih ima dosti.
Nevihte veliko krat pridejo ponoči. Ponočo izplut ker sidro v nevihti ni držalo ni prijetno. Ne vidiš že tako nič ker je noč. Sploh pa ne vidiš nič ko močno dežuje. Bit na razburkanem ponoči na mokri spolzki palubi, je nevarno. veliko ljudi je med nevihto padlo v morje in jih nikoliniso našli.
Med nevihto niti ni za bit na palubi, saj te na odprte morju lahko hitro strela udari, sploh če imaš jambor.
Mojega prjatelja ribiča Dragana Kneževiča je strela dva krat zadela na morju. Še je živ, je pa bil opečen in nezavesten.
V neurju iskat novo lokacijo za sidranje je neprijetno, sa ne vidiš v zalivu kje so čolni okrog tebe. Nimajo vsi sidrne luči prižgane. Sploh pa barke ki so konstantno na bojah privezane (več mesecev) nimajo prižgane nobene luči.
Da ne govorim, kako je ko imaš na barki ženske otroke ali panične ljudi. Panika je kot tifus, kot virus, hitro se širi. Če eden začne paničarit je cela posadka panična. Če so ljudje panični delajo gluposti. Skačejo iz barke v morje, da bi se rešili in na koncu se utopijo.
Moj prijatelj Željko Radmanovič je bil tankist v vojski.Pravil mi je zgodbo ko so vojaki s petimi tanki prečkali reko, tako da so se popolnoma šli s tankom pod vodo. Reka je bila globoka 2 ali 3m. Nič posebnega. Prvi tank v konvoju je obstal pod vodo. Ostali tanki se se zaleteli v prvi tank. Fantje so bili poučeni o tem kaj in kako morajo narediti v katem primeru, kako se rešiti. Kdo mora kaj narediti. Umrlo je vseh 25 vojakov (če sem si prav zapomnil število). Umrli so zato ker so se zmlatili med sabo kdo bo šel prvi ven skozi loputo. Toliko časa so se prerivali kdo gre prvi in kdo drugi skozi lupoti da so umrli čisto vsi od utopitve. Po tem dogodku so začeli tankiste potapljat v simulatorju v bazen.
Na barki ne smem biti stresa, barka je za relaksacijo, to je njen čar in namen.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd