Da se ne tresem vsak večer ali bom našel mesto v marini da prenočim. Ali bo pihalo ali ne bo.
Da se ne spim ponoči z enim očesom odprtim.
Sidro spada med varnostno opremo barke, ko se pokvari motor je to edina stvar ki drži barko in potnike obvarovane pred brodolomom. Vsi vemo, koliko smo denarja in truda vložili v naše barke, smiselno je da je velikost sidra temu primerna.
Osebno sem imel že dva incidenta, ker je sidro popustilo ob nevihtnem vetru.
Pred trinajstimi leti, med tem ko smo spali na jadrnici charterju in smo se rešili zadnji moment. Šli smo spat ob mirnem morju in jasnem nebu. Zbudili smo se sredi noči, tako blizu skal, da je sam čudež da ni udarila barka v skalo.
Pred dvanajstimi leti, ko se je motor na fishermanu pokvaril med ribolovom, odnašalo me je proti čerem. Moral sem februarja meseca skočiti v morje samo v gatah in na roke zariniti sidro v dno. Na barki ni bilo brisače niti deke, baterijana mobitelu je crknila ravno takrat, urezal sem se globoko v dlan, sam na barki in trajalo je kar nekaj časa preden sem popravil motor.
Zato dam velik pomen dobremu sidru.
Za 9m barko ki tehta 6 ton si želim izdelati 25kg težko sidro.
Na barki imam inox sidro Bruce 10kg, kot LUNCH HOOK (manjše sidro za sidranjem med kosilom, primerno za popoldanske izlete), sidro sem dobil z barko in se mi zdi premajhno, neprimerno in ga ne bi želel več imeti pritrjenega a barki. Barko sem dobil pred kratkim in prva stvar ki bi rad uredil je sidro kot se spodobi. Za popoldanske izlete po slovenski obali, bi še nekako šlo z deset kilskim sidrom, ker ne izpluješ ko je grdo morje in greš na privez ko začne deževat. Za naslednji dopust na hrvaškem pa želim inet sidro kot se spodobi.
Imam električni winch, tako da me ne bo motili če imam izredno veliko sidro kot glavno sidro.
Material, inox plošče debeline 10mm in 16mm kvalitete 316L
Vsi predlogi dobrodošli.