bow thruster
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
bow thruster
Čoln je mali in teoretično neproblematičen, ampak zadaj je površinski pogon, ki je super ko gre naprej in pajsji ko se vrtiš okrog marine. Težišče gliserja je zelo zadaj, kar je zopet super ko gre naprej, ampak pajsje ko si želiš v marini ritensko vmes pa pihne rahla sapica in gre premec čisto po svoje.
Verjetno bo to edini gliser takega dizajna z bow thrusterjem, ampak svoje morjeplovske prihodnosti ne vidim brez tega bočnega porivača.
Zaradi majhne mase in majhnih bočnih površin, ter velike ročice med vzdolžnim težiščem plovila, ter pozicijo bow thrusterja bo dovolj dober najmanjši, ki se ga dobi na trgu.
Kaj predlagate?
Zanimajo me čim nižja masa, čim manjši premer impelerja in ugodno razmerje kvaliteta-cena.
Verjetno bo to edini gliser takega dizajna z bow thrusterjem, ampak svoje morjeplovske prihodnosti ne vidim brez tega bočnega porivača.
Zaradi majhne mase in majhnih bočnih površin, ter velike ročice med vzdolžnim težiščem plovila, ter pozicijo bow thrusterja bo dovolj dober najmanjši, ki se ga dobi na trgu.
Kaj predlagate?
Zanimajo me čim nižja masa, čim manjši premer impelerja in ugodno razmerje kvaliteta-cena.
Re: bow thruster
Poglej tudi med "retractable", ki se izvleče po potrebi
https://youtu.be/T5BlxH80-PA?si=eMqs1w_cdDiFpiQx&t=18
https://youtu.be/T5BlxH80-PA?si=eMqs1w_cdDiFpiQx&t=18
Verjetno bo lažje nagruntat kako ukrotit zadevo kot rezat vrtat laminirat in še akumulatorjev naložit.
Kolk sezon pa ga "parkiraš" v taki konfiguraciji kot je?
Kolk sezon pa ga "parkiraš" v taki konfiguraciji kot je?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Priporočam rešitev po principu Jet thruster. Vse kar rabiš je dobra črpalka in motorni Y ventil, nekaj cevi in varnostnih ventilov.
Jet Thruster... stane dobrih 5 tisočakov kar je malo pretirano, ampak če se nekomu ne da zezat in nima prostora za tunelski thruster potem je to dobra rešitev.
Jet Thruster... stane dobrih 5 tisočakov kar je malo pretirano, ampak če se nekomu ne da zezat in nima prostora za tunelski thruster potem je to dobra rešitev.
@Aegir;
Za obstoječo konfiguracijo je to prva sezona. Motor je kakih 100 kg težji in je premaknil težišče nazaj kar je enkratno za hitro vožnjo, ampak premec je lažji in samo malo vetrčka iz napačne strani, pa nimaš nobenih možnosti za kontrolirano vožnjo v rikverc. Naprej ni problem, takrat super uboga, ampak zaradi površinca ga ne moreš tako zavrtet "na mestu" kot z kakim izvenkrmnim motorjem. Tudi izkušeni stari mački, ki manj veščim lastnikom dnevno parkirajo barke po marinah se strinjajo, da brez bow thrusterja preveč tvegam.
@Nikola;
Razmišljal sem o jet varijanti, ampak na koncu ti zaradi črev pobere še več prostora kot klasičen impeler.
In še to;
Uporabljal ga bom izključno kadar bo deloval motor. Alternator pod prostim tekom polni 30A, kasneje pa okol 120A. Nimam izkušenj, ampak menim, da tega bow thrusterja niti pol minute ne bom potreboval med enim manevrom. A je zaradi tega res potreben dodatni aku? Ker je premec izjemno lahek bo najmanjši 1-1,5 kw bow thruster več kot dovolj.
Za obstoječo konfiguracijo je to prva sezona. Motor je kakih 100 kg težji in je premaknil težišče nazaj kar je enkratno za hitro vožnjo, ampak premec je lažji in samo malo vetrčka iz napačne strani, pa nimaš nobenih možnosti za kontrolirano vožnjo v rikverc. Naprej ni problem, takrat super uboga, ampak zaradi površinca ga ne moreš tako zavrtet "na mestu" kot z kakim izvenkrmnim motorjem. Tudi izkušeni stari mački, ki manj veščim lastnikom dnevno parkirajo barke po marinah se strinjajo, da brez bow thrusterja preveč tvegam.
@Nikola;
Razmišljal sem o jet varijanti, ampak na koncu ti zaradi črev pobere še več prostora kot klasičen impeler.
In še to;
Uporabljal ga bom izključno kadar bo deloval motor. Alternator pod prostim tekom polni 30A, kasneje pa okol 120A. Nimam izkušenj, ampak menim, da tega bow thrusterja niti pol minute ne bom potreboval med enim manevrom. A je zaradi tega res potreben dodatni aku? Ker je premec izjemno lahek bo najmanjši 1-1,5 kw bow thruster več kot dovolj.
Outboard gre v rikverc totalno za k*rac in mene je v boje in špage prvih nekaj sezon odneslo večkrat. Se je cela obala smejala al pa vsaj zjala pasla, jaz sem se drl na ženo ona pa name ker po njeno sem vedno jaz kriv za to po moje pa ona.
Sploh je problem ker tam kjer jaz vežem je karnaprej burja, čoln je pa relativno visok glede na dolžino in ga sunek burje odnese za 5m kot nič.
Sem tudi razmišljal, da bi dal v 6m škaf bow thruster in se že menil na sejmu za enega sejemskega, ki mi je bil všeč.
Ampak je neumnost na 6m škafu bowthtuster, bistveno boljše so izkušnje.. No zdej po N letih lahko rečem, da sem zadevo osvojil do nekega higienskega standarda in tudi ko piha vem kako je treba postopat. Ne dvomim, da se tvojega nebi dal enako naučit.
Vsako sezono bo bolje po par sezonah pa se ti bo ideja zdela neumna.
Sploh je problem ker tam kjer jaz vežem je karnaprej burja, čoln je pa relativno visok glede na dolžino in ga sunek burje odnese za 5m kot nič.
Sem tudi razmišljal, da bi dal v 6m škaf bow thruster in se že menil na sejmu za enega sejemskega, ki mi je bil všeč.
Ampak je neumnost na 6m škafu bowthtuster, bistveno boljše so izkušnje.. No zdej po N letih lahko rečem, da sem zadevo osvojil do nekega higienskega standarda in tudi ko piha vem kako je treba postopat. Ne dvomim, da se tvojega nebi dal enako naučit.
Vsako sezono bo bolje po par sezonah pa se ti bo ideja zdela neumna.
A ima kdo dejansko ta jet thruster? Kako se obnese? Kolega bi ga nabavil, pa je malo skepticen, kako to deluje? Baje se pumpe “zabasejo”, za klasicni tunel pa nima prostora, ker mu je tank za vodo v napoto.
Lpd
Lpd
jaz predlagam vržeš bojo v vodo in se jo naučiš pobrat rikverc,vaja dela mojstra,
Igor, to ni zame, ampak za prijatelja. Problem mu je pristajanje v marini in ne pobiranje boje.
Se zensko kresnt se moras naucit…..do tja pridit pa ja……. Vaja
Ta jet je tudi polno vrtanja in luknjajna podna. Je po moje navaden bowthruster bolša opcija.
Je boljsa, absolutno, ampak ce le imas dovolj prostora. Problem mu je tank vode, ker je fuuul dolg in pride zelo naprej v premcu, pred njemu nima 10 cm visine pod gladino, pa tud ne notranje visine, da bi dal unega izvlecnega, kot ga imajo jadrnice.
Darh napisal/-a:Igor, to ni zame, ampak za prijatelja. Problem mu je pristajanje v marini in ne pobiranje boje.
če ja za prijatelja je še boljše lahko se skupaj učita,sicer pa montirat bow truster na neki normalen čoln z izvenkrmnim motorjem je malo ??
kje sploh izvrtati luknjo da bo dovolj v vodi,verjetno je to na sredini čolna kjer rabiš 1m cevi ?? in kako imajo to rešeno podobni čolni ??
pristajanje v marini,pogledaš od kod piha “teoretično” potem potrebuješ dovolj moči da te ne odnese,in pred pomolom za trenutek v nevtralo in naprej ali pač nazaj da barka prime in se ustavi.
kar ne potrebuješ je en kup posadke kjer je eden bolj pameten od drugega in ima vsak svojo teorijo kam boš zadel.
To je smrt za pristajanje.
Zdej majo skoraj vsi 6 pa gor čolni to.
Igor, jaz nimam tezav z pristajanjem, zaenkrat mi uspeva in se ne mislim ucit z nobenim, lahko se pa ti.
Kje si nasel izvenkrmni?
Gre se za jadrnico cxa 11m
Hvala in lpd
Kje si nasel izvenkrmni?
Gre se za jadrnico cxa 11m
Hvala in lpd
jaz se pri 63 učim celo življenje,ker sem pri 30 mislil da vse znam,jebi ga imam tudi eno jadrnico približno tako dolgo in nimam bovtrusterja,ker ko sem se jaz učil pristajat in vozit rikverc so pred škverom sedeli stari mački na klopci in ok takrat skoraj ni bilo bowtrusterjev,vendar tistega ki ga je vklopil:”ljudi od mora nemaju ovo”
parkrat sem zapel,ma tudi z bovtrusterji zapnejo.
parkrat sem zapel,ma tudi z bovtrusterji zapnejo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Ljubitelj_morja in 16 gostov