Težava z avtopilotom Raymarine SmartPilot

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Težava z avtopilotom Raymarine SmartPilot

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 19, 2010 08:57

Pozdravljeni

Pred kratkim sem kupil dve leti staro motorno barko, ki ima vgrajen avtopilot Raymarine SmartPilot z dvema krmilnima enotama (druga je na fly-ju), ki pa očitno ne deluje pravilno. Ko stisnem gumb AUTO, mi nekaj časa drži smer, nato pa nenadoma ostro zavije in začne delat krog :shock:. To se je zgodilo vsakič, ko sem vklopil avtopilota in to na obeh krmilnih enotah (tudi na fly-ju). Zadnjič sem za las zgrešil jadrnico, ki je plula blizu mene in od takrat se ga ne pritaknem več :evil: .

A kdo ve v čem je problem? Prebral sem navodila podolgem in počez, pa nisem našel razlage za to težavo. A se da to rešit z nastavitvami?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 10:40

Umeri ga na novo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 19, 2010 10:53

In potem bo OK? A je postopek umerjanja opisan v navodilih?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 11:08

Ne vem ali bo potem OK, lahko je tudi kaj drugega, pač poskusi najprej to.
Ne vem katero verzijo smartpilota imaš, ampak vsi imajo neko vrsto umerjanja, noveši pa AutoLearn funkcijo, imaš opisano v navodilih.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 19, 2010 11:21

A se umerja med plovbo ali na mestu? Problem je tudi, da mi avtopilot zagrabi krmilo in ga obrne čisto v desno, tako da sem ga nazadnje komaj "losal"... bojim se, da bom kaj polomil, če se mi to še enkrat zgodi :?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 11:32

Umerja se med plovbo, s kombinacijo tipk na displayu poženeš autolearn funkcijo, nato pa autopilot dela cik-cak vožjo, umiriti je treba še kurs itd...., to pa narediš da voziš počasne kroge po morju, pri hitrosti 3vozlov.
vse imaš v navodilih avtopilota, če se boš držal navodil, se nimaš kaj bati, poglej v navodila, kako se umerja tvoj avtopilot, jaz sem napisal za moj Smart pilot, SPX10 in glava ST6002. Dokler ga nisem umeril, je tudi delal neumnosti med vožnjo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 19, 2010 11:38

OK, hvala... bom poskusil.

Torej ni nevarnosti, da bi kaj polomil na avtopilotu, ko na silo obračam krmilo? (s pritiskanjem STBY gumba nič ne dosežem, ker ga avtopilot ne "spusti").
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 11:50

Ja to je pa potem problem, na silo nič ne smeš obračati, vedno v stanby-u. Če daš standby potem bi moral avtopilot spustiti krmilo, zna bit da imaš res kaj drugega narobe, ne pa samo umiritev.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 19, 2010 16:09

Ta avtopilot ni še nikoli deloval, ker je bil samo zmontiran in nikoli spuščen v pogon-knjižica navodila SeaTrial in Commissioning.

1. Ali ti kaže ruder senzor pravilno?
2. Ko ruder senzor deluje OK lahko nadaljuješ.
3. V marini na privezu vklopi avtopilot in pritisni 3x tipko +10°. Ruder senzor indikator mora pokazati, da se je krmilo obrnilo v desno in se ustaviti, sedaj pa POZOR, če se premakne v desno in se ne ustavi TAKOJ pritisni tipko STBY!!!!! Drugače uničiš pumpo...
V kolikor se je krmilo obrnilo v levo in se ni hotelo ustaviti (v kar sem v tvojem primeru 100% prepričan) potem pomeni, da imaš napačno priključeno hidravlično pumpo. Napačna polariteta izhoda. Obrniti boš moral žici DRIVE na računalniku AP, ki napajata pogon hidravlične pumpe v kolikor imaš revers pumpo.
V kolikor imaš CONSTANT RUNNING pumo se ne igraj in raje pokliči servis!!
Toliko za sedaj. Že plujem. Sem pred Piranom. Smer jug.
LP NT
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 16:44

Oh, jej, pa kdo to montira, da so možne takšne napake .... ????
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 19, 2010 18:31

Nikola Tesla napisal/-a:Ta avtopilot ni še nikoli deloval, ker je bil samo zmontiran in nikoli spuščen v pogon

Kot rečeno sem barko kupil rabljeno. Ima pa zelo malo ur in je čisto možno, da avtopilota ni še nihče uporabljal.

Nikola Tesla napisal/-a:Ali ti kaže ruder senzor pravilno?

Verjetno misliš črtice na avtopilotu, ki kažejo pozicijo krmila. Po moje deluje, ker se kmalu potem ko pritisnem gumb AUTO črtice premaknejo skrajno desno (in tudi barka ostro zavije v to smer).

Nikola Tesla napisal/-a:V marini na privezu vklopi avtopilot in pritisni 3x tipko +10°. Ruder senzor indikator mora pokazati, da se je krmilo obrnilo v desno in se ustaviti, sedaj pa POZOR, če se premakne v desno in se ne ustavi TAKOJ pritisni tipko STBY!!!!! Drugače uničiš pumpo...

Točno to sem tudi naredil (v marini vklopil avtopilot s pritiskom na gumb AUTO), ampak zgodilo se je isto kot med plovbo... krmilo je zavilo, avtopilot pa ni reagiral na noben gumb (ne STBY, ne +10, ne -10...) in se ni ustavil dokler ni bilo krmilo v skrajni poziciji (ne glede na to kaj sem pritisnil :evil: ). Nazadnje sem ga tako pustil kakšno uro, ugasnil vso elektroniko, pa ni nič pomagalo... krmilo je bilo še zmeraj fiksirano v skrajni poziciji... edina rešitev je bila, da sem ga z roko na silo obrnil v drugo stran. Potem je pa spustilo, ampak kot že rečeno se bojim, da bi na ta način kaj polomil.

A poznaš kakšnega dobrega serviserja?

P.S. Srečno plovbo. Danes zvečer grem tudi sam na barko (bolj južno pa naslednji teden).
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 20:20

Pošlji NT zasebno sporočilo, pa ti mogoče on uredi, mislim da ti rabiš serviserja da ti pogleda zadevo.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Avg 19, 2010 20:36

Se strinjam s tabo Gaso, NT je defenitivno prava oseba za reševanje takih zadev! :P
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 19, 2010 21:07

No saj tudi Joško bi lahko priskočil na pomoč, ampak uživa v na poti v Grčijo :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 20, 2010 18:33

Hvala vsem za pomoč :) . Čim pridem domov, bom kontaktiral NT. Drugače je pa model ST 6002.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov