Glušnik izpušnih plinov

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Glušnik izpušnih plinov

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Dec 24, 2020 09:39

Prosim za mnenje glede glušnika izpušnih plinov ...

Slika Slika Slika

https://sl.nautic-point.eu/izdelek/dusilec-mp-l/

Kaj so plusi in kaj minusi. Predvsem me bolj skrbijo minusi in kako je z odvajanjem vode. Da ne udari nazaj in kako je z zamorjenostjo motorja. Modelov je več vrst. Rad bi malo utišal glasnost motorja pri izpušni odprtini zadaj na krmni steni ....
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Glušnik izpušnih plinov

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Dec 25, 2020 12:11

V jadrnicah imamo vsi to montirano.Velikost glušnika je pogojena z vodo, ki jo mora požreti ,ko se motor ustavi in tako prepreči,da se preko odprtih izpušnih ventilov zalije motor..
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Dec 25, 2020 13:44

polanc napisal/-a:V jadrnicah imamo vsi to montirano.Velikost glušnika je pogojena z vodo, ki jo mora požreti ,ko se motor ustavi in tako prepreči,da se preko odprtih izpušnih ventilov zalije motor..

Polanc to mi je vse jasno. Tudi na prejšnji barki sem ga imel. Zdaj sem barko zamenjal in fi obeh izpušnih cevi je 120 mm. Zadaj na krmni steni imam tudi lopute, ki preprečujejo povratni udar vode.
Rad bi le malo utišal zvok motorja pa me zanima kako je z gibanjem vode v tem dušilcu. Da mi jo iz dušilca ne butne nazaj in da voda v njem ne duši preveč motorja ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Dec 25, 2020 14:06

Ja kakega kojna boš izgubil..To bo SR290 vedel sigurno...Po moje ne more potegnit vodo nazaj dokler motor laufa,pol pa tko veš kako je ,ko motor ugasneš.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Dec 25, 2020 20:15

Pozejdon, mi ne vemo kakšen motor oziroma kakšno barko imaš?
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Pe Dec 25, 2020 20:42

Sorry ja saj res. Kupil sem Azimuta 32 targo z dvema motorjema Aifo 122Kw oz. 165 KM.
Malo mi je glasen zadaj pri izpuhu. Nisem vajen saj je bila prejšnja barka dokaj tiha in še ta glušnik je imela. Izpušna cev v dolžini 3 m od motorja do izliva na krmni steni je ravna z enim majhnim zavojem. Sama cev je zunanjega premera cca. 140 +- mm notranja pa za debelino stene manj. Na zunanji strani izpuha so pa ti žabji pokrovi. Oz. ne vem kako se jim uradno reče.
Kako sliko motorjev in motornega prostora nalimam ob prvi priliki. Nisem še prišel do tja ...

Slika

Slika
Pozejdon,
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » So Dec 26, 2020 11:24

Še eno fotko sem našel ...

Slika

Razmišljam da bi dal naredit fajfo jo fiksiral na ta zunanji izliv in usmeril v vodo.
Samo se mi ne zdi ravno pametna rešitev.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » So Dec 26, 2020 20:34

Pozejdon napisal/-a:Še eno fotko sem našel ...

Slika

Razmišljam da bi dal naredit fajfo jo fiksiral na ta zunanji izliv in usmeril v vodo.
Samo se mi ne zdi ravno pametna rešitev.

Rečmo da imam podobno barko... če je problem samo do nekje 6-9vozlov je to rešitev. Pri meni je po nekje 10vozlih že ve glasno in motorjev ne slišim...

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Dec 27, 2020 01:35

frikmusic napisal/-a: Rečmo da imam podobno barko... če je problem samo do nekje 6-9vozlov je to rešitev. Pri meni je po nekje 10vozlih že ve glasno in motorjev ne slišim...

Nisem najbolje razumel odgovora. Če prav razumem je tudi pri tebi glasnejši do 10 vozlov potem pa ne več ...
Ja tudi pri meni je glasna na mestu in pri majhni hitrosti ...
Pozejdon,
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Ne Dec 27, 2020 07:57

Ja v tem primeru bo nekaj rešila krivina, sam bom montiral še dušilce ko najdem primerne. Sedaj imam ravne dušilce."drugi na tvoji sliki", vendar pravijo da pokončni "tretja slika" bolj dušijo zvok.

Frik
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Ne Dec 27, 2020 09:56

Jaz sem imel na prejšnji barki prvi dušilec in je bil zakon. Zelo zaduši zvok, drugih dveh pa ne poznam oz. ne vem koliko zadušita zvok. Tudi meni deluje tretji, da je bolj tih. Sam kaj, ko so ti večji dušilci dragi kot zlato. Zato razmišljam o tej fajfi, ki bi bila usmerjena in potopljena v vodo od 1 do 2 cm. Samo nisem ravno prepričan, če je to OK. Saj potem bi imele vse barke izpuh in izliv vode pod vodo. Nisem pa še nobene videl, da bi tako imela ...
Pozejdon,
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Ne Dec 27, 2020 11:40

Sam sem krivine naredil in potopil v vodo za cca 12-15cm ko barka stoji. Ko glisiramo je spodnji del krivine nad vodo... Ko smo na mestu je zvok dovolj zadušen, pri recmo 6 vozlih pa se že odbija od morja, tako da bo ko jih najdem za nek normalen denar muffler prva investicija. Sem pa že razmišljal, da bi jih dal narediti sam.

Frik
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 29, 2020 14:26

Za probo bi lahko iz odtočnih kolenov naredil ,da vidiš kaj in kako..
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Dec 29, 2020 15:24

polanc napisal/-a:Za probo bi lahko iz odtočnih kolenov naredil ,da vidiš kaj in kako..

:D :D :wink:
Polanc so že pripravljeni lepi sivi plastični.
Sam dol moram pa mal suhega vremena mora bit.

Razmišljam pa, da bom kar 2 glušnika naredil. Sem mal kalkuliral in v glavi sta tud že zrisana pa še cenej me prideta kot, če ju kupim.

Za test pa prvo odtočna kolena ...
Pozejdon,
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 29, 2020 17:57

Morda bi bilo fino v prvo koleno na strani mašine naredit kot neki valobran v njemu in vzeti kolena 150 ali 200 mm fi,da je čez loputo vseeno dosti preseka za vodo in pline pod ful gasom..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti