Zamakanje vode
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Zamakanje vode
Pozdravljeni, iščem en nastvet za v bistvu kar zaskrbljujočo zadevo. Danes sem med jadranjem ugotovil, da mi jadrnico kar precej zamaka morska voda. Bile je v prekatu pri motorju (Yanmar), v prekatih od krme proti kalužni črpalki. Pregledal sem vse ventile, ok, kobilica ok, kaj bi še lahko bilo drugega? Hvala za odgovore in nasvete. LP
Re: Zamakanje vode
Preveri če pušča pri motorju. Običajno začne puščati semering pri vodni pumpi. Preveri pri delujočem motorju, če kje kaplja. To da je voda vsepovsod ni tak problem, ker se med nagibanjem plovila razliva po vseh prekatih. Važno je, da najdeš izvor težave. Če ne boš našel nič pri motorju potem temeljito izčrpaj vodo in obriši površine in nastavi suhe papirnate brisače, da lociraš vir. Če imaš možnost preglej podvodni del od zunaj.
Marchi, hvala za nasvet. Bom pogledal pri pumpi in okrog motorja, upam da je to to
.
Meni je vstopala voda na tesnilu pogonske osi (bukoli)
Gumi nosilec motorja je bil fuč in je pri določenih vrtljajih motor lepo razmetavalo. Takrat sem opazil, da je pricurljalo na preboju osi skozi trup.
Kot pravi Marchi, pobrišeš , potem pa papirnate brisače in opazuješ.
In dobro poglej hladilni sistem do izmenjevalca.
Gumi nosilec motorja je bil fuč in je pri določenih vrtljajih motor lepo razmetavalo. Takrat sem opazil, da je pricurljalo na preboju osi skozi trup.
Kot pravi Marchi, pobrišeš , potem pa papirnate brisače in opazuješ.
In dobro poglej hladilni sistem do izmenjevalca.
Kot so napisali, najboljše bo, če zaženeš motor in preveriš kje kaplja.
Najbolj pogosta puščanja:
-Semering od impelerja- Potreben servis impelerja z menjavo semeringov in ležajev
-Tesnilka na osovini- Moraš menjati tesnilko
- Anti sifon ventil, to je ventil, ki preprečuje, da bi voda zalila motor. Da ga boš lažjer prepoznal, nanj gresta 2 cevi in je dvignjen nad višino motorja. In tanjša cevka, ki je speljana v santino. Eden bolj pogosto uporabljenih zgleda tako:
https://www.svb24.com/en/p/vetus-air-ve ... valve.html
Rešitev: Razstaviš in dobro počistiš notranjost, če so poškodbe na nepovratnem ventilu, je najboljše naročiti samo ventilček kot rezervni del.
-Semering od impelerja- Potreben servis impelerja z menjavo semeringov in ležajev
- Anti sifon ventil, to je ventil, ki preprečuje, da bi voda zalila motor. Da ga boš lažjer prepoznal, nanj gresta 2 cevi in je dvignjen nad višino motorja. In tanjša cevka, ki je speljana v santino. Eden bolj pogosto uporabljenih zgleda tako:
Rešitev: Razstaviš in dobro počistiš notranjost, če so poškodbe na nepovratnem ventilu, je najboljše naročiti samo ventilček kot rezervni del.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Na jadrnicah lahko pušča pri kobilici, poznam enga, ki je reševal ta problem. Nadalje, če si kdaj mal nasedu, al pa kdo pred tabo, se pojavijo razpoke, ki lahko šele kasnej začnejo puščat, tud poznam enga. Zbrisat do suhega in opazovat, lahko z močno svetilko.
Navigare vivere est.
Bavarko napisal/-a:Kot so napisali, najboljše bo, če zaženeš motor in preveriš kje kaplja.
Meni je zadnjič puščal antisifon ventil in se je tudi nabralo nekaj vode v kaluži. Med delovanjem motorja se lepo vidi od kod priteče voda. Ta ventil sem odvil in namočil za pol ure v kis. Okrog gumice se naberejo majhni kristali in ne dihta. Po pol ure sem ga spihal in spral z vodo in sedaj spet dela kot mora.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov