menjava bočni stekel na jadrnici ,tečaji so prilepljeni

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

luna
Višji štabni praporščak

menjava bočni stekel na jadrnici ,tečaji so prilepljeni

OdgovorNapisal/-a luna » So Sep 20, 2025 13:16

Zdravo
Imam 31 fitno jadrnico ,kjer bi moral menjati odpiralna bočna stekla ,tečaji so samo zalepljeni.Stekla so ccm 30x19cm,pa me zanima če je že kedo probal to zamenjat Nevem kako odstraniti tečaje in zapiral iz pleksija ,stekla so iz pleksija.Problem kako lepo to odstranti da ne bi poškodoval tečaja in zapirala.Potem pa nekako spet zalimati točno- približno tako kot je original
Ta okna so lewmar.
A je že ,to kedo probal zamenjati,prosim mnenje
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

Re: menjava bočni stekel na jadrnici ,tečaji so prilepljeni

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Sep 24, 2025 22:55

če imaš takšna Lewmar bočna okna kot na sliki je zadeva enostavna, potrebuješ IMBUS ključ in odviješ vijak na tečajih (pantih) zgoraj (s strani) in snameš okno, fizično očisti okno (acryl) in plastičen pant nato ga zalepi nazaj z expoy lepilom. Jaz sem pred lepljenjem zaščitil okolico panta, ker sem bolj nerodne sorte.
Slika
Slika
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Sep 25, 2025 05:57

Pleksi steklo se da odlično spolirat , če ga že enkrat odmontiraš. Enak postopek, kot pri poliranju zunanjosti barke.

Za lepljenje pleksija je dober aktivator mravljična kislina.

En majster k je dost s pleksijem delal mi je reku, da so ga na ta način dejansko lepili med sabo.
luna
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a luna » Pe Sep 26, 2025 16:36

Ja imam ista okna kot ta nasliki ,kolikor mojstrov sem vprašal ,da če mi ratolo . to zlepiti bom prvi ki je to naredu .en mojster ,ki veliko dela za čarteriste mi je rekel ,da jih on vse vijači ,da vse ostalo nedrži .
A si ti to zalepu z lepilom za avto stekla ,ali skom drugim. Ta mi ni znal povedat kako star tečaj odlepit ,On jih je z reskarjem odreskal stran .Imaš ti kakše boljši način ,kako to lepo odstraniti z pleksija .To z mravljično kislino poznam ,ampak ta mojster pravi da ta kislina ne prime na toplastiko (ABS).
Sam bom šel v marino ,snel to steklo vzel domov in nato mal eksperimentirov .
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Pe Sep 26, 2025 19:30

luna napisal/-a:Ja imam ista okna kot ta nasliki ,kolikor mojstrov sem vprašal ,da če mi ratolo . to zlepiti bom prvi ki je to naredu .en mojster ,ki veliko dela za čarteriste mi je rekel ,da jih on vse vijači ,da vse ostalo nedrži .
A si ti to zalepu z lepilom za avto stekla ,ali skom drugim. Ta mi ni znal povedat kako star tečaj odlepit ,On jih je z reskarjem odreskal stran .Imaš ti kakše boljši način ,kako to lepo odstraniti z pleksija .To z mravljično kislino poznam ,ampak ta mojster pravi da ta kislina ne prime na toplastiko (ABS).
Sam bom šel v marino ,snel to steklo vzel domov in nato mal eksperimentirov .

1 minuto več bi porabil, da bi tole napisal, v vsaj približno razumljivem jeziku...

A je res tako težko no? forum gor al pa dol...
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Ne Sep 28, 2025 19:16

Meni se je odlepilo že drugo okno, prvo sem saniral lani drugo letos. Lani sem bil z oknom pri Pečenko d.o.o. in je zavrnil popravilo z obrazložitvijo, da lepilo ne bo držalo ! Odločil sem se da poskusim sam in kot sem že zapisal, odstranil sem staro lepilo z ostrim nožem (Olfa) na oknu (plexi) kot ot tudi na tečaju (ABS plastika). Po odstranitvi lepila sem spihal (kompresor) obe površini (brez uporabe čistil ali topil) in nanesel tanek sloj Epoxi lepila (Bison), ter spojil brez pritiskov. Po 24 urah sem montiral okno in drži že eno leto.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Sep 29, 2025 05:58

Jaz sem letos prilepil šipo iz 10mm pleksija kupljenega pri Pečenku, s strukturnim silikonom od Sike.
Šipa je 50x60 cm in v črni barvi. In zadeva drži. Držal sem se navodil tehnologa iz sike.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Okt 07, 2025 09:13

sicer ne vem če bo pomagalo ampak v kopalnici sem zalepil obešalnik les na steklo z prozornim lepilom distyk saurus glue dobil v lokalni železnini cca 9 eur tuba enaka silikonski tubi, drži v vlagi,pari,in na obešalniku je kar teža

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 7 gostov