Zimovanje
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Zimovanje
Pri prejšnjem motorju Yanmar 1gm10 sem moral da pride antifriz po celi mašini odstranit termostat, zdaj imam pa VP D 1-20 in me zanima če je tu tudi treba? Moram očistit izmenjevalec toplote in bom star antifriz ven spustil. Zato me zanima glede termostata, ker ne bi rad da kje ostane voda in kaj poči pozimi. (Barka je v hribih, ne na morju..)
Re: Zimovanje
jaz sem ko sem imel barko zunaj natočil en ajmar cca 10 l antifriza v njega dal sesalno cev in malo pred koncem ugasnil motor,v bistvu sem morje zamenjal z antifrizom
Jaz neredim 15 l mesanice (antifriz+voda), jo zlijem v “jupol jobuk”, na katerem imam spodaj zmontiran gerden “moski” nastavek, postavim vse skupaj na platformo, priklopim 2 m cevi, nastavim slusalke na peto ( zajem vode) in vzgem motor. Ko je vedro proti koncu, pa motor vgasnem. Spodaj ga pa poskusam cimbolje ujet, da ne tece po tleh.
Lahko se motor vžge in antifriz vliva kar v vodni filter. Kaj pa termostat ni treba ven jemat, ker je motor ko ga vžgemo kar nekaj časa mrzel.. Pri Yanmaru 1gm10 sem ga moral, ker je drugače pol motorja brez antifriza.
Prvo ga nevem, laufam pol ure na sladki vodi, polnpa ja, ven termostat in ponovni zagon z antifrizem.
A nisi potem prodal?
A nisi potem prodal?
Čakaj, če ga pol ure laufaš se pa ja že zagreje motor in odpre termostat. Zakaj ga potem ven jemat?
Res je segret, ampak med delovanjem se odpira in zapira, na tiste par stopinj in tudi ko ga ven jemljes, nisi 2 min konec in ce je slucajno zaprt tiste pol minute, predno pozauga ves antifriz…… nisi naredu nc. Zato tko delam. Verjetno bi se izslo tudi brez, ampak tiste 5 min dela….. tko so mi rekl in tko delam. 
Aha, kaj pa potem spomladi ko daš termostat nazaj spet spustiš antifriz ven in novega not?
Imam odprti sistem hlajenja.
1. Doma na slusalke, da ne userjem morja, nato spust v vodo.
1. Doma na slusalke, da ne userjem morja, nato spust v vodo.
VP 1-20 ima zaprt sistem hlajenja in izmenjevalec toplote. Verjetno je termostat v zaprtem sistemu, predvidevam. Tako da za zimovanje odprem filter vode, zakurblam motor, v filter vlivam sladko vodo da se izpere slana voda, potem pa antifriz dokler ne začne iz izpuha ven špricat. A mam prav? Prvič bom to delal na tem motorju, pa moram bit ziher da ne bom kje zaj...
Antifriz v zaprtem sistemu bom tudi zamenjal, ker je star. Vijaki za izpust vem kje so. Ko novega natočim v raztezno posodo moram kje odzračit (ajnliftat) al ni treba?
Antifriz v zaprtem sistemu bom tudi zamenjal, ker je star. Vijaki za izpust vem kje so. Ko novega natočim v raztezno posodo moram kje odzračit (ajnliftat) al ni treba?
Dajte kako mnenje, nasvet..
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov