GPS merilec hitrosti
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
GPS merilec hitrosti
pozdravljeni,
zanima me, če obstaja kakšen merilec GPS hitrosti z digitalnim prikazom.
Enostavno bi ga rad imel samo za to, da mi ni treba gledat v navigacijo ali v telefon. Ker tisti merilnik ki je v vodi na barki nikol ne kaže realno k se naberejo alge po njemu.
Skratka simpl prikazovalnik k ne rabi nobenih kablov, povezav drugih signalov. Enostavno da je na baterije in je samostojna enota. Tako, da bi ga lahko imel zunaj, in ga imam stalno na očeh..
Ne rabim unih merilnikov na jamboru, pa smer in jakost vetra...
Važna mi je samo pozicija preko garmina, globina in tale prikaz hitrosti bi rad imel posebej.
Enostavno bi ga rad imel samo za to, da mi ni treba gledat v navigacijo ali v telefon. Ker tisti merilnik ki je v vodi na barki nikol ne kaže realno k se naberejo alge po njemu.
Skratka simpl prikazovalnik k ne rabi nobenih kablov, povezav drugih signalov. Enostavno da je na baterije in je samostojna enota. Tako, da bi ga lahko imel zunaj, in ga imam stalno na očeh..
Važna mi je samo pozicija preko garmina, globina in tale prikaz hitrosti bi rad imel posebej.
Re: GPS merilec hitrosti
Jaz imam Garmin 520 že 16 let,Je res na 12 v ,ni na baterije ,je pa samostojen,brez sond itd Navigacija je natančna dost in men je fajn,ker te pele okol skal..Lahko ga zmontiraš na nek nosilec pod strop in ga samo skozi vhod v kabino ven obrneš,ko ga rabiš.Je še ena manjša verzija 420.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Kovač napisal/-a:...Važna mi je samo pozicija preko garmina, globina in tale prikaz hitrosti bi rad imel posebej.
Torej že imaš GPS in instrument za globino, ki se napajata preko žice. Ne razumem, zakaj bi moral biti sedaj tretji displej na baterije!?? Ali ti Garmin ne prikazuje SOG?
1. Najenostavnejša rešitev. Vzameš star pameten telefon z GPSom in nanj naložiš aplikacijo, da ti pokaže SOG, COG... čez cel zaslon.
2. Na obstoječ garmin priklopiš NMEA displej. Ni razloga, da bi bil na baterije, če ga bi priklopil na garmina.
3. Na obstoječ garmin priklopiš "1 Port NMEA to WiFi Bridge..." in naložiš apliikacijo na telefon, tablico... zadeva je zelo uporabna.
varianta 1. se mi zdi super. Katero aplikacijo pa si imel v mislih, da bi jo naložil ?
Ja, GPS imam ( Garmin 520), vendar je zmontiran znotraj na kapitanski mizi. In mi ga ni za prestavljat ven.
Zato bi rad imel samo ta podatek zunaj.
Preverim s stručkoti, kako urediti var.3.
Ja, GPS imam ( Garmin 520), vendar je zmontiran znotraj na kapitanski mizi. In mi ga ni za prestavljat ven.
Zato bi rad imel samo ta podatek zunaj.
Preverim s stručkoti, kako urediti var.3.
- 1stofficer
- Admiral
Tako stvar sem tut kaz iskal iz enakih razlogov. Lahko si kupis GPS na Seatalk ce imas recimo Raymarine Tridata, ta zna kazat tako SOG kot COG. Obstajajo tut neke kitajske zadeve, loceno namontiras nekam kot omenjas, mislm, da sem videl na Aliexpress. Jaz mam sedaj na nmea mrezi prek wifi en GPS vgradni modul in gledam brzino na tablicah, ki kazejo tudi ostalo kar je na mrezi.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Kovač napisal/-a:...Ja, GPS imam ... zmontiran znotraj na kapitanski mizi.
Instrumenti montirani samo v notranjosti barke ne služijo ničemur.
Prestaviti ga ven pa ja ni noben problem, saj potrebuješ le napajanje zanj.
Nikola T. napisal/-a:Kovač napisal/-a:...Ja, GPS imam ... zmontiran znotraj na kapitanski mizi.
Drži
Vendar ne dobim pametne ideje, kam bi zmontiral tisto škatlo, brez da zarežem v plastiko.
Moja Elan 31 je tko. V mirnem vremenu se nas kamot pelje 5-6 ljudi. Bolj kot je dinamično (veter , valovi) bolj gre s placom proti max. 3 osebe, da vse shendlajo in da si niso v napoto eden drugemu..
Kaj pa imaš od obstoječih inštrumentov? Raymarine ST60 Tridata? Če ja, ti še jaz nekaj variant navedem:
1) Če imaš ST60, ki je že omogočal prikaz SOG (ne sme biti prestar) -> do ST60 bi pripeljal GPS podatek preko SeaTalk1 in bi lahko prikazoval gps hitrost (SOG). To bi bila elegantna rešitev (ne rabiš nobenega novega prikazovalnika). Keč pa je v tem, da Raymarine gps moduli, ki so imeli SeaTalk1 konektor ne delujejo več (nek hec s starimi čipi). Novejši Raymarine GPS moduli pa imajo SeaTalk NG konektor (cena novega je okol 250 € - preveri pri NT), za katerega pa rabiš še konverter na SeaTalk1 (okol 100 €). Skratka, zmečeš okol 350 €, lahko pa GPS in konverter porabiš tudi še kasneje, ko kupiš kak novejši ploter in boš isto moral nanj pripeljat podatke starih Raymarine merilnikov.
2) Kupiš CruzPro modul (http://www.cruzpro.com/sog1.html) in navaden nmea0183GPS modul
Glede CruzPro se je na forumu že pisalo -> Klik!
Tudi OK rešitev, samo da tu sistem misli, da je SOW, pa je SOG, kar pa če nimaš nekega sofisticiranega avtopilota in jadrnice, ki downwind glisira, najbrž tudi OK.
1) Če imaš ST60, ki je že omogočal prikaz SOG (ne sme biti prestar) -> do ST60 bi pripeljal GPS podatek preko SeaTalk1 in bi lahko prikazoval gps hitrost (SOG). To bi bila elegantna rešitev (ne rabiš nobenega novega prikazovalnika). Keč pa je v tem, da Raymarine gps moduli, ki so imeli SeaTalk1 konektor ne delujejo več (nek hec s starimi čipi). Novejši Raymarine GPS moduli pa imajo SeaTalk NG konektor (cena novega je okol 250 € - preveri pri NT), za katerega pa rabiš še konverter na SeaTalk1 (okol 100 €). Skratka, zmečeš okol 350 €, lahko pa GPS in konverter porabiš tudi še kasneje, ko kupiš kak novejši ploter in boš isto moral nanj pripeljat podatke starih Raymarine merilnikov.
2) Kupiš CruzPro modul (http://www.cruzpro.com/sog1.html) in navaden nmea0183GPS modul
Glede CruzPro se je na forumu že pisalo -> Klik!
Tudi OK rešitev, samo da tu sistem misli, da je SOW, pa je SOG, kar pa če nimaš nekega sofisticiranega avtopilota in jadrnice, ki downwind glisira, najbrž tudi OK.
Evo, nekaj v tem stilu bi bilo čist super za moje potrebe.
pol pa še en ročni anemometer in gasa.
https://www.navtikaceneje.si/brzinomer- ... v-bel.html
https://m.aliexpress.com/item/400004221 ... 7bc983c6f4
pol pa še en ročni anemometer in gasa.
https://www.navtikaceneje.si/brzinomer- ... v-bel.html
https://m.aliexpress.com/item/400004221 ... 7bc983c6f4
Enga ročnega za veter je nekdo prodajal tu na oglasih.Sicer se mi je zdel drag a to se morda dogovorita..
Kovač napisal/-a:pozdravljeni,
Enostavno bi ga rad imel samo za to, da mi ni treba dvižne mize gledat v navigacijo ali v telefon. Ker tisti merilnik ki je v vodi na barki nikol ne kaže realno k se naberejo alge po njemu.
Živjo, ja, obstajajo taki enostavni GPS merilci hitrosti z digitalnim prikazom, ki delujejo popolnoma samostojno, brez kablov in povezav. V bistvu gre za majhne naprave z vgrajenim GPS sprejemnikom, ki ti na zaslonu prikazujejo trenutno hitrost, včasih pa še osnovne podatke, kot so ura, pot ali povprečna hitrost. Tak primer so recimo ročni GPS merilci, ki jih uporabljajo kolesarji ali jadralci, nekateri modeli od Garmina (recimo Garmin GPSMAP 78 ali kakšen starejši eTrex) znajo lepo prikazovat hitrost v realnem času, pa jih lahko montiraš kar na vidno mesto na barki. Delujejo na baterije in jih ni treba povezovati z ničemer drugim.
Če bi pa rad res čisto minimalno zadevo, obstajajo tudi t. i. “GPS speedometerji”, ki so narejeni prav za to, da prikazujejo samo hitrost – dobiš jih na Amazonu ali eBayu, pa tudi kakšna navtična trgovina jih ima. So majhni, imajo digitalni zaslon, napajajo se z baterijo ali prek USB, in delujejo samostojno, samo da imajo dober GPS signal. Idealno za tvoj namen, da ne rabiš gledat telefona ali navigacije, ampak imaš čisto svoj zaslonček s hitrostjo, ki kaže realne podatke ne glede na to, če je sonda pod algami.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Načeloma je tud vsak Android telefonček (vsak ma tud GPS) že sposoben te funkcije, naložiš App "speedometer", ki jih je kar nekaj, pa že kaže hitrost v poljubnih enotah. Za to funkcijo niti ne rabiš povezave na mobilne podatke oziroma internet. Pa razni Navionicsi (plačljivi in neplačljivi) majo to funkcionalnost tudi že vgrajeno. Jst mam eno malo gumijasto stojalce za telefonček pritrjeno na konzolo pred krmilom, pa gor nataknem svoj telefon, ki nato kaže med drugim hitrost. Z npr. Navionicsom še računa čas do cilja, ki se seveda spreminja, če se spreminja hitrost (in smer) barke glede na zastavljeno pot. Teh appov je dost.
Navigare vivere est.
Kovač napisal/-a:Nikola T. napisal/-a:Kovač napisal/-a:...Ja, GPS imam ... zmontiran znotraj na kapitanski mizi.
Drži
Vendar ne dobim pametne ideje, kam bi zmontiral tisto škatlo, brez da zarežem v plastiko.
Moja Elan 31 je tko. V mirnem vremenu se nas kamot pelje 5-6 ljudi. Bolj kot je dinamično (veter , valovi) bolj gre s placom proti max. 3 osebe, da vse shendlajo in da si niso v napoto eden drugemu..
Jaz sem v podobni situaciji kot Kovač - prejšnji lastnik je montiral Raymarine e7 notri na vratca omarice nad kapitansko mizo. Res neuporabno da je notri. Tudi jaz bi ga želel imeti zunaj pa še nisem našel dobre lokacije. Najbolje se mi zdi na cev za krmilom z nosilcem za e7. Kabla pri meni bi bila dva - napajalni-podatkovni in n2k. GPS podatek z nmea0183 moram peljati nazaj na VHF. Tako da če vrtam moram samo za dva kabla (bi dal konektorje da se lahko odstrani). Imam pa še eno možnost - ker ima remote display in lahko dam iPad ven + drugi iOS za remote komande.
jaz sem speljal kable po nosilcu krmila,razmarine 7 s sem na vrhu pritrdil z nosilcem krmila od gorskega kolesa.
zgleda profi
zgleda profi
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov