Bavaria 30, 31, 31 cruiser

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Bavaria 30, 31, 31 cruiser

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Avg 12, 2025 14:25

NASA napisal/-a:Barke na severu so lepše ohranjene in cenejše. To je dejstvo. Ne vem ali je krivo vreme
Recimo ena za primerjavo:
Švedska
https://www.boat24.com/en/sailingboats/ ... il/664428/
Ta je 10K cenejša kot recimo na Mornarju... isti letnik 2007
Res da je daleč, a iz Zagreba v Stockholm gre avion za 185€. Si vzameš malo daljši dopust in prijadraš recimo v Hamburg jo tam naložiš na kamion in via na Jadran.......vem malo bluzim

Vreme je na severu bolj brutalno kot tu. Dejstvo je, da se tam barke vzdrzuje bolj kot pri nas, vec ima folk denarja, druga mentaliteta. Poleg tega ni zalivckov, otockov kot jih ponuja Jadran in posledicno je manj vec-dnevnih potovanj. Folk gre raje jest v restavracije, na barkah se kuha manj. Pa manj zurk in razposajene posadke po barkah, kot to vidis pri mas na jugu. Vecina bark je zato bistveno manj obrabljenih.

Pa ne govorim na pamet. Nekaj let sem mel jadrnico na Nizozemskem, tam se vecinoma pluje dnevno, potem se gre v marino.

Manjso jadrnico sem pripeljal sam na jadran, za vecjo sem kalkuliral s prevozi in ceno, pa zal ni blo racunice, razen da plujes domov...
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Avg 13, 2025 07:32

Jaz sem imel 10 let Bavario 34 cruiser, letnik 2007. Solidna barka, ravno prav za dva odrasla in dva otroka do najstniških let. Jadralsko ni presežek, ampak na koncu je čisto ok.
Mi smo z njo pluli 5 let po Jadranu in 5 let v Grčiji. In naredili kar nekaj dolgih plovb preko Jadrana in otrantske ožine. Barka se je zelo dobro obnesla.

Če mene vprašaš, kupite jo na severu, recimo na Švedskem, poem eno ali dve leti jadrajte tam, kjer je 1000 otokov in manj gneče. Sezona je kratka, ampak izkušnja bo nepozabljiva. Potem jo spravite najbolj južno kar lahko in jo prepeljite na Jadran.

Jaz že nekaj časa gledam, da bi za nekaj let kupil eno staro 10 metrov jadrnico na Švedskem in potem tam nekaj let jadral poleti.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Avg 13, 2025 08:20

@andrejv tole pa ni slaba ideja, najbrz si imel v mislih jezera. Tam je res lepo in za dozivet 8)
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Avg 13, 2025 15:05

1stofficer napisal/-a:@andrejv tole pa ni slaba ideja, najbrz si imel v mislih jezera. Tam je res lepo in za dozivet 8)

NIti ne jezera, otočja okoli Stocholma in pa Gotteborga. Pa seveda morda Gota kanal z ene strani Švedske na drugo.

Nekaj primerov:

https://youtu.be/m8DVjk5gfCE?si=wRB7DtptZvbD-xOv

https://www.youtube.com/watch?v=roNK6cQqyaY
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Avg 13, 2025 15:50

[quote=Te z zaprto krmo mi ne potegnejo, niti pretemna notranjost. Zato so mi bolj vsec francozinje, poleg tega, da so bolj jadralsko naspicene, so tudi znotraj svetlejse. Sodobnejse so seveda cisto druge, predvsem zadaj so sirse in imajo posledicno vecji kokpit, kar vedno pride prav. Ampak stvar okusa in preferenc, kot pravis, pa seveda financ...[/quote]
Maxi 909 nima zaprte krme, jadralsko boljša od francozinj, ima širok/prostoren kokpit. Oblikoval in izdeloval jih je Pelle Pettersen, 2-3 v svetovnih prvenstvih, 2.3 na olimpijadah, prvi evroskipper na American Cup, designer volvo P108, ki ga je vozil James Bond. Skratka, kar se tiče designa so te njegove barke iz 80/90tih let po layoutu modernejše od marsikaterih francozij po letu 2000. Da o izdelavi ne govorimo. Lani smo za hec malo se preiskusili na regati šavrinka, samo bela jadra, vse smo gledali čez krmo ;-)
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Avg 13, 2025 15:59

Vreme je na severu bolj brutalno kot tu. Dejstvo je, da se tam barke vzdrzuje bolj kot pri nas, vec ima folk denarja, druga mentaliteta. Poleg tega ni zalivckov, otockov kot jih ponuja Jadran in posledicno je manj vec-dnevnih potovanj. Folk gre raje jest v restavracije, na barkah se kuha manj. Pa manj zurk in razposajene posadke po barkah, kot to vidis pri mas na jugu. Vecina bark je zato bistveno manj obrabljenih.

Pa ne govorim na pamet. Nekaj let sem mel jadrnico na Nizozemskem, tam se vecinoma pluje dnevno, potem se gre v marino.

Manjso jadrnico sem pripeljal sam na jadran, za vecjo sem kalkuliral s prevozi in ceno, pa zal ni blo racunice, razen da plujes domov...

Res je kar praviš o ohranjenosti in načina rabe jadrnic. Privezi so klubski po 500eur skupaj z dvigom jeseni in spustom v vodo spomladi. Pozimi so večinoma pokrite in na kopnem, najpozneje od oktobra do maja. Jadralna sezona je kratka.

Prevoz pa je tako, da do širine 3 metre je relativno poceni cca 3.000eur.
To je še vedno strošek, ki omogoča da nabaviš dobro barko za nizko ali zmerno ceno, kar na Mediteranu ni mogoče.
Nad 3 metre pa je predrago, razen če pluješ sam do Jadrana, ko si v penziji.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Avg 13, 2025 16:03

andrejv tole pa ni slaba ideja, najbrz si imel v mislih jezera. Tam je res lepo in za dozivet

NIti ne jezera, otočja okoli Stocholma in pa Gotteborga. Pa seveda morda Gota kanal z ene strani Švedske na drugo.

Nekaj primerov:

https://youtu.be/m8DVjk5gfCE?si=wRB7DtptZvbD-xOv

Moja je bila stacionirana v Hollands Diep-u, sladka voda, izliv Rena na Nizozemskem. letnik 1991 trup plastika podvodni del, kot nov.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Avg 13, 2025 20:07

Tale ko nova, cena pa tut skor kot za novo...

https://www.yachtworld.com/yacht/2001-b ... d=14965089
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Avg 14, 2025 18:19

Te dni sem bil okoli Krka, juzneje nisem sel zaradi burja rok'n'rolla okoli zloglasnih senjskih vrat. Predvsem danes sem se malo igral z jadri na svoji Bav31. Glavnega sem letos menjal in je super, lepo naredi obliko ze pri parih vozlih in krasno dela, nisem pa se porihtal krajsav tako da je malo pocival ker so bli refuli 20kt. Pri floku mi je veter potrgal zascitne obrobe, bo moral na servis. Slabo narejeno popravilo (javno ne bom simfal, ce koga zanima lahko prek ZS).

Kaj hocem povedat. Danes sem se mucil s 15 do 20 kt vetra, morda je bil veter nestabilen, morda jaz len, ne vem. Sem se pa spomnil moje prejsnje barke, to je bil tretjino krajsi Beneteau first 21. Z njim sem v tak veter in do nekje 25kt jadral brez tezav in z uzitkom. Ugotavljam, da Bav vsekakor ni jadralski biser, saj se obnasa malo po svoje, nikoli nimas obcutla da jo vodis in cutis kot npr Benetoja. Vsekakor ne gre primerjat linijo first (performance) in Bav cruiserja ampak jadrnica se kupi tudi zarad jadranja samega. Morda tsti ki kupujete jadrnico in pricakujete uzivanje v pravem jadranju, poglejte malo preko Bav. Torej, Elan, Beneteau, Jeaneau, Maxi...
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne Če Avg 14, 2025 18:26, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Avg 14, 2025 18:22

...
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Če Avg 14, 2025 22:50

andrejv napisal/-a:Jaz sem imel 10 let Bavario 34 cruiser, letnik 2007. Solidna barka, ravno prav za dva odrasla in dva otroka do najstniških let. Jadralsko ni presežek, ampak na koncu je čisto ok.
Mi smo z njo pluli 5 let po Jadranu in 5 let v Grčiji. In naredili kar nekaj dolgih plovb preko Jadrana in otrantske ožine. Barka se je zelo dobro obnesla.

Če mene vprašaš, kupite jo na severu, recimo na Švedskem, poem eno ali dve leti jadrajte tam, kjer je 1000 otokov in manj gneče. Sezona je kratka, ampak izkušnja bo nepozabljiva. Potem jo spravite najbolj južno kar lahko in jo prepeljite na Jadran.

Jaz že nekaj časa gledam, da bi za nekaj let kupil eno staro 10 metrov jadrnico na Švedskem in potem tam nekaj let jadral poleti.

Sem tudi sam malo pogledal v to smer
Avion iz Trsta ob sreda in sobotah gre za cca 22-33€ na osebo v eno smer. Me res zanima če to drži.
Marina Bullando je blizu Stockholma in chatGPT pravi da ima 1400 privezov, za barko do 10m pa stanejo marine tam okoli od 700-1700€
Bom poslal povpraševanje. Barka ki mi je všeč je v tej marini in ni hudič, da bomo šli na izlet na sever.
Avion vozi 2 uri in 40 min, to je toliko kot v soboto z avtom iz LJ do Kopra...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta