Mornarski krst, ali kako sem preživel svojo prvo resno nevihto !

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Mornarski krst, ali kako sem preživel svojo prvo resno nevihto !

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Maj 07, 2021 22:35

Pa sem krščen ! Danes me je v Velebitskem kanalu ujela nevihta in skor sem končal v skalah... Sem se šel po 'delu od doma' malo vozit ker je lusno vleklo od juga proti mostu, 10-20 kt z refuli do 25. Druga krajšava, lepo gre in postavim osebni hitrostni rekord ! Napoved za zvecer nevihte in do 50 kt vetra. Še mam čas. Kljub temu pa se je že popoldan začelo bliskat nad Cresom zato se odločim malo pospešit proti domu. Veter, zanimivo, kar naenkrat pade na 4-6 kt zato si malce pomagam z motorjem, plujem kakih 100 od obale.

Potem pa dobesedno v sekundi iz SV vseka prek 30kt in me rukne na bok ! Kaj takega še nisem doživel. Iz nule ! Zagrabim krmilo, jadra brez možnosti nadzora, motor tuli ker propeler gleda iz vode. Nesem me v skale, barka ne uboga in po prvem šoku se zavem, da bo treba nekaj pač ukrenit, zato zberem misli. Veter ne popušča, žge krepko prek 30! Popustim vse vrvi, jib in glavno jadro odnese v smeri vetra in barka se toliko postavi pokonci, da krmilo vsaj malo prime. Reši me lahko samo motor, a je crknil zato ga probam nazaj vžgat. Uspe mi, pa spet crkne. Takoj ko spustim krmilo, barko zvije na bok. Rabil bi še par rok, pa jih ni. Poskusim aktivirat avtopilota, da bi vsaj malo tačas pospravil jadra, brez veze, ne pomaga. Skale so vse bliže, motor ne dela, jadra vseeno zaradi sunkov vetra meče barko levo desno, vse leti po tleh.

Nekako mi kljub vsemu uspe zvit jib, glavno jadro pustim, ne gre nikamor. Bum je nizko, meče ga sem in tja in me skoraj odplakne v vodo. Ne bo šlo, že držim VHF imam kasko, seahelp, ko jebe, naj me rešijo. Ob tem poskušam spomnit kako se sproži distress. Brezveze zaključim, čas raje porabim za reševanje sicer bom končal v skalah, preden razložim kje sem in zakaj gre. Nekako mi uspe prižgat motor, barko obrnem 50 m od skal vdolž obale. K sreči imam veter v krmo, glavno jadro prime in me nese v pravo smer, krmilo deluje. Motor spet crkne. Barka je sedaj dokaj stabilna in imam čas razmislit kako in kaj. Plan A, če bo barka obvladljiva in mi uspe skustit jadra ter zalaufat motor bom poskusil zavit v zaliv, tam je bolj mirno in v najslabšem primeru na primerni globimni vržem sidro in počakam da neurje mine. Če ne, bom pač šel z vetrom dokler ne pojenja in nato pokličem pomoč če mi ne uspe vžgat motorja.

Avtopilot končno prime, roke so frej in lahko se posvetim motorju. Končno začne kašljajoče delat, poskusim potegnt dol jadra. Po parih poskusih mi nekako uspe, krmilo deluje in v zaliv vstopim bp. Veter malo popusti, a valovi so visoki, pristat ni možno. Počasi se premikam in čakam, da nevihta popusti, da se privežem. Veter ne popušča, zato krožim in čakam. Sidra ne bom metal, veter popušča in kaže, da bo mimo. Po kaki uri je res, tako kot je prišla, tako je šla. Skor v brezvetrju se privežem. Po kaki minuti odmora začnem pospravljat kaos. Vse po tleh, vse mokro v kabimi, vrvi zavozlane. K sreči sem bil v jadralski obleki - popolnoma suh. Vsaj to. Zadovoljen da sem dal krst uspešno skozi doma pod tuš in si nalijem rum ! Zapiska telefon, messenger - kolega me je snemal. P**** t* ... iz motike si snemal, namest da bi mi prišel pomagat lovit barko pred pomolom. Kakorkoli, konec dober - vse dobro. Zmorem in to sam. Koristna in potrebna izkušnja. Edino kar šteje :) Zdaj sem krščen mornar

Pa še posnetek navigacije. 1-me je vrglo na bok in iz smeri, 2-poravnam barko, 3-tablico rukne na tla in neha delat

Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Mornarski krst, ali kako sem preživel svojo prvo resno nevihto !

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Maj 07, 2021 23:12

Malo adrenalina ne škodi, da se kapitan malo prekali :wink: :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Maj 07, 2021 23:15

Uff, blizu, blizu je bila skala :shock:
Dobro da te ni zgrabila panika in da si vsaj razmišljal, kaj lahko narediš, ker to je edina pot, to da človek najde rešitev, ne da se prepusti usodi. Se pa je verjetno hitro dogajalo. Ne zastopim dobro, od kje je pihalo, burja, nevihta?
Posnetek, bi bilo pa super videt.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Maj 07, 2021 23:24

Ja, tam ko me je zacelo premetavat je blo kar hitro treba nekaj narest. Najprej je pihal jugo, pocasi se je obracal v JV je blo cist fajn jadrat. Pol pa kar naenkrat sunki SV in na koncu Sever. Podivjalo vreme na polno.

V bistvu kar dobra izkusnja ;)

Posnel je samo ko sem pripeljal v zaliv in je vse viselo okoli barke. Tam kjer se je dogajalo ni blo zive duse. Se ovce so se poskrile hahaha
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Maj 07, 2021 23:44

Kaj bi naredil drugače, če bi te še enkrat isto ujelo?
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » So Maj 08, 2021 07:20

...včeraj je bilo kar pestro zgleda, v portorozu nevihta iz zahoda v trenutku iz juga v 30 sever.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » So Maj 08, 2021 07:25

Konec dober, vse dobro! Bravo za trezno glavo, suho kozo in celo barko.
Ce se jugo na hitro iz 20kt umiri na 5, je najverjetneje nekaj kar mu kontrira. Zatisje pred neurjem. Predvidevam, da je bil dez za velebitom, ki je zracno maso potisnil cez?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Maj 08, 2021 07:54

Dobro si to naredil :D Je pa jeba, če si sam, ampak bistveno je ohranit trezno glavo in ne vrečt puške v koruzo. Skoraj vsaka situacija je obvladljiva. Pa na vodi gre vse počasi, ne pluješ 100km/h. Jaz sem bil že v situaciji, ko sem moral rezat vrvi genakerja, propeler, krmilo iz vode, samo nož me je rešil. Od takrat je nepogrešljiv pripomoček, pripet na stebriček krmila :idea:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Maj 08, 2021 08:06

Marchi napisal/-a:Kaj bi naredil drugače, če bi te še enkrat isto ujelo?

Nic! pomoje sem kar dobro zvozil ;) glede na dososedanje izkusnje in znanje sem vse kar dobro uporabil.

Pa morda bi moral prej jadra zvit, samo res nisem pricakoval takega susa iznenanda!
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne So Maj 08, 2021 08:24, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Maj 08, 2021 08:09

samodaje napisal/-a:Konec dober, vse dobro! Bravo za trezno glavo, suho kozo in celo barko.
Ce se jugo na hitro iz 20kt umiri na 5, je najverjetneje nekaj kar mu kontrira. Zatisje pred neurjem. Predvidevam, da je bil dez za velebitom, ki je zracno maso potisnil cez?

Dez je bil zadaj ja. Tole z zatisjem pred nevihto se pa spomnim iz parih knjig in tecaja. Kot kaze je nekaj na tem.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Maj 08, 2021 08:12

zlatko83 napisal/-a:Dobro si to naredil :D Je pa jeba, če si sam, ampak bistveno je ohranit trezno glavo in ne vrečt puške v koruzo. Skoraj vsaka situacija je obvladljiva. Pa na vodi gre vse počasi, ne pluješ 100km/h. Jaz sem bil že v situaciji, ko sem moral rezat vrvi genakerja, propeler, krmilo iz vode, samo nož me je rešil. Od takrat je nepogrešljiv pripomoček, pripet na stebriček krmila :idea:

Tut js ga imam pri roki, k sreci ga ni blo treba uporabit !
MatkoBatko
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a MatkoBatko » So Maj 08, 2021 08:31

Calm sea does not make a skilled sailor!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Maj 08, 2021 16:27

Ja res bo nekaj na tem zatišju pred nevihto. Ko sva midva doživela svojo, je najprej čisto nehalo pihati, Tako da sva zvila jadra in zagnala motor. Prvi reful je kar dobro nagnil barko samo zaradi upora jambora. Potem sem plul z 2200 obrati direktno v nevihto. Nisem hotel na polno obremeniti motorja, ki sicer doseže 3400 obratov. Hitrost po GPS je bila 0 do 2 vz. Pa največ, kar je pokazal vetromer, je bilo 44vz. Po uri in pol se je umirilo. Sem pa imel občutek, da ima barka še kar nekaj rezerve.
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Maj 08, 2021 18:44

Saj to je vec ali manj edino kar je najbolj pametno naredit in je tudi najbolj varno. Pravi cas pospravit jadra in met ladjo pod nadzorom nekje stran od obale dokler ne mine. Pa stvari privezat, ki niso, ce pricakujes in imas cas. Mene je presenetilo, zato sem imel precej vec tezav, saj nalimana jadra na mast in kriz, posebej ce si sam, mocno vplivajo na stabilnost, premaknil jih pa ne bos niti za centimeter.

Je pa zanimivo in po eni strani tudi koristno, saj spoznas kje so meje barke, sibke tocke in kako se obnasa. Pa ce je kaj slabega bo najbrz odpovedalo. Js sem izgubil eno bojo, pa mlincek za veter ne kaze vec prave smeri. Drgac pa barka precej dobro in enostavno obvladljiva in stabilna kot tista spodaj obtezena in zaobljena lutka. Vedno se bo postavila pokonci ;)

Js grem vsak avto takoj ko pade sneg sprobat na prazen parkplac, da vidim kje so meje in kako se obnasa
damian
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a damian » So Maj 08, 2021 21:03

Naloži še posnetek od kolega, da vidimo kako je zgledalo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti