LED žarnice

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

zlatizlatko
Kapitan korvete

LED žarnice

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Pe Jul 10, 2015 08:03

Prej sem imel halogenske žarnice, pa sem celo razsvetljavo zamenjal z LED žarnicamo 3W.
Opažam, da se tudi LED žarnice močno grejejo, steklo je tako vroče, da se ga ne moreš dotaknit. Celo tako se segreje, da sta se mi od vročine odlotala kontata na dveh žarnicah.
Ne zdi se mi ravno normalno, da se LED tako segreje. Je morda kaj narobe z žarnicami, ali imam mogoče napačne lučke, ki ne omogočajo dovolj odvajanja toplote? Z halogenkami so delale normalno, seveda tudi grele.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Pe Jul 10, 2015 08:52

Kakšna je dejanska napetost tokokroga med delovanjem, ne nazivna?
Lep pozdrav.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Pe Jul 10, 2015 09:40

DR76 napisal/-a:Kakšna je dejanska napetost tokokroga med delovanjem, ne nazivna?

Dejanska napetost vsakega tokokroga je vedno 0 voltov.
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Pe Jul 10, 2015 09:56

O kakšnih žarnicah pa govorimo točno? Če govorimo o takih china:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... -jxl4cQ4vb

je itak porazno, saj ni nobenega hlajenja ustreznega.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jul 10, 2015 12:44

Zgornja meja temperature spoja LED je okrog 90°C, ampak toplota se od tu odvaja preko tiskanega vezja in ohišja, tako da če je karkoli na otip vroče, da ne moreš držati, bodo kmalu crknile.
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jul 10, 2015 13:47

3w led brez odvajanja toplote ne bo delala prav dolgo. Led nad 50 stopinj propada v velikem mnogokratniku. 65 je zgornja "zdrava" mera. 90 pa kot pise motorni pa jer res totalen limit pred smrtjo.

Sumim pa da ce se tako greje da je prevec nasponana. Da nisi ti kupil ledice brez trafota pa priklopil direktno na elektriko. V tem primeru jemlje toliko kot pusti kabel... ce se ti js odlotala je tempsratura nad 200.

Daj podatek kake ledice si montiral.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
waterski
Poročnik bojne ladje

Led

OdgovorNapisal/-a waterski » Pe Jul 10, 2015 13:52

Če se je razspajkalo to pomeni da se je ogrelo na cca. 190 stopinj.
Klasična Tinol žica (žica za spajkanje) steče pri cca 190 stopinjah.
Zanimivo da ni bilo težav s pregrevanjem ko si uporabljal halogenke.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jul 10, 2015 14:10

Halogenka ima rada vroce.

Preprosta matematika ce se je halogenka grela enako kot led je nekaj narobe. Halogenka je bila ugibam 20w. Z slabsim izkoristkom. Led je 6x sibkejsa. Torej bi moralo biti 6x manj toplote pa sem zanemaril boljsi izkoristek leda in tista 2 wata.
Jaz mislim da ledice sponajo na polno brez vsakega krmiljenja.
Tudi ni logicno... 3w pac zelo tezko segrejejo okolico na 200 stopinj. Pa ce se tako izoliras okolico.

Pa ne bom prevec pameten glede teorije ker sem samouk. Po bajti in delavnici si delam sam led razvetljavo. Toliko imam izkusenj...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Pe Jul 10, 2015 14:23

Ledice se grejejo. Splošno mišljenje, da so hladne je napačno.
Vsa resna svetila z " LED tehnologijo" so nrejena tako, da odvajajo toploto, tako da se diode skupaj z ohišjem in dekoracijo (designom), ne segrejejo nad 40 stopinj. 50 stopinj je zgornja meja, sicer se lahko v večini primerov kar hitro poslovimo od nazivne žiljenske dobe in nazivne učinkovitosti.
kalužni mali
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 10, 2015 17:15

Klasične žarnice toploto oddajajo v veliki meri s sevanjem, in kjer je prostor, da gre iz svetila svetloba, se iz njega odvede tudi velik del toplote.

Pri LED pa svetloba izseva, toploto pa je - kot je že bilo omenjeno - treba posebej odvesti. To se pogosto vidi po tem, da se zamrznjen avtomobilski žaromet sam odtali, če je v njem klasična žarnica, in potrebuje neko drugo rešitev, če je v njem LED svetilo.

Če LED svetilo ni projektirano tako, da odvaja toploto s sijalke, je problem.

Primer verjetno dobre rešitve je najbrž žaromet, kjer gre zračni tok skozi telo žarometa mimo hladilnih reber na zadnji strani LED sijalk.

O tem - tudi izračun na primeru - nekaj tule.

Slika
Od tam ta graf pričakovane življenjske dobe (v odvisnosti od temperature in toka) - kako se ga pa čita in uporabi pri zasnovi in dimenzioniranju odvajanja toplote, pa na povezavi.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jul 10, 2015 20:51

V TEJ temi sem objavil primer doma narejene LED lučke, skupaj z meritvijo temperature.

lp

motorni
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jul 10, 2015 21:59

Ko morjeplovci sami zamenjajo iz halogena na led, največkrat kupijo 12V ledice, ki pa so narejene za stabilizirano DC napetost 12V. Ker pa je na barkah vedno več kot 12V se ledice grejejo.
Pri nabavi ledic je potrebno bit pozoren na ledice na katerih piše 12V-24V. Kar pa ne pomeni, da so primerne za 24V inštalacijo, ker tam napetost ni nikoli 24V ampak lahko zraste tudi do 28V.
Ali zamenjaj s primernimi ledicami, ali kupi primeren pretvornik DC-DC na kateremu piše, da stabilizira napetost iz 12-24V na 12V. Najceneje bo, če boš v vsako vejo ledic dodal manjši step down pretvornik, ki jih dobiš za malo nič na E-bay-u.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Jul 10, 2015 22:01

DR76 napisal/-a:Kakšna je dejanska napetost tokokroga med delovanjem, ne nazivna?

Tule se je lepo začelo potem pa spet teorija.
Dajmo se naprej praktično vprašat. Čeprav se še nisem veliko ubadal z led svetilkami osnove so pa znane:

Ali so Led žarnice ki si jih kupil narejene za nazivno napetost 12V?
ali Imajo definiran samo nazivni tok v mA oz A.
če imajo definiran tok je Potrebno menjati napajalnik.
Saj je za halogenske žarnice nazivna napetost 12V in to napajalnik tudi zagotavlja.
Če je pa je na LED definiran tok, pa je pa potrebno namestiti napajalnik ki zagotavlja konstantni tok ne glede na napetost (seveda v nekem rangu).

Torej Zlatko malo več podatkov bo potrebno.
Mato :wink:
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » So Jul 11, 2015 09:12

Sosed na vezu je organiziral akcijo in nas je kar nekaj nabavilo tole kitajsko robo:

http://www.lightinthebox.com/jiawen-g4-3w-12x5630smd-250-270lm-3000-3200k-warm-white-light-led-spot-bulb-dc-12v_p2454788.html

Sicer nisem strokovnjak za to tehnologijo, ampak že prve težave pri montaži. Žarnico komaj spravim v ohišje lučke (ne vem, ali imam res tudi luči najslabšo robo???). Moral sem odščipnit cca 3mm nožic in snet plastični črni distančnik, da sem žarnico sploh spravil v luč in lahko nazaj montiral steklo. Zdi se mi, da je luč premajhna za tole žarnico. Ostale težave sem tako že opisal.
Priključil sem direktno na instalacijo, brez kakšnih vmesnih elementov.
Drugače, takole na oko, se mi zdi izdelava ledice solidna.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jul 11, 2015 12:53

Naj še jaz dodam mojo izkušnjo:

na ebayu sem nabavil 4 ledice za v kontrolne lučke na panelu; že to, da sem jih dobil 8 namesto 4 mi je bilo čudno (poleg zanemarljive cene in brezplačne poštnine!)

končno sem jih spravil do morja in priključil - niti ena ni delala. :x :evil: :evil: :evil: in kitajcem bi j.m. samo potem bi jih bilo še več.. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov