Atest za Alu jeklenke
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Re: Atest za Alu jeklenke
Odkar sem enkrat na dopustu ostal brez plina, sem se oskrbel z dodatnimi jeklenkami, katerih količina presega celosezonsko porabo. Škoda zgubljat živce in čas po Hrvaških otokih. Po sezoni sem jih napolnil na Hrvaškem, na Krku je nek servis, ki jih pride iskat prazne in ti jih naslednji dan vrne polne, kontakt na ZS. Kakor so že kolegi ugotavljali, na Hr so bolj tolerantni do neatestiranih jeklenk, oziroma ti napolnijo vsako, ki jo prneseš. Zadnja leta jih po sezoni odnesem Habibiju v SLO. Hvala Habibi.
Navigare vivere est.
Res je,
Lahko se zahvalimo tistemu tam zgoraj, ki nam je dal "ljubota" (ne preveč omenjat imen, da ne bo kdo iz plinarne prebiral forum
Drgač pa, če sprašuješ za manometer pri polnjenu plinskih jeklenk, ti močno odsvetujem, da se tega sploh lotevaš
Plin se tehta, ker pritisk bo enak, če je v 20kg jeklenki 20kg plina, ali pa če ga je 20g
Tlak nad tekočo fazo je v obeh primerih isti.
Lahko se zahvalimo tistemu tam zgoraj, ki nam je dal "ljubota" (ne preveč omenjat imen, da ne bo kdo iz plinarne prebiral forum
Drgač pa, če sprašuješ za manometer pri polnjenu plinskih jeklenk, ti močno odsvetujem, da se tega sploh lotevaš
Plin se tehta, ker pritisk bo enak, če je v 20kg jeklenki 20kg plina, ali pa če ga je 20g
Tlak nad tekočo fazo je v obeh primerih isti.
Hvala na razumevanju
Darh napisal/-a:A imas kak manometer vmes? Kako ves, kdsj je polna?
Jeklenko sprazniš pred polnenjem tako da jo odpreš in pustiš, da se tlak povsem izenači. Takrat je prazna.
Vedet moraš kolk tehta liter plina, pri tem si lahko pomagaš s temle recimo: https://conversion.website.yandexcloud. ... s-lpg.html
Tle vidiš, da je 18L = 10kg
Na črpalki jo natankaš na 18L in je to to.
Dal bi se razpravljat o tem, da gre povsem varno not še kak literček več ampak ker smo odgovorni se držimo 10kg svetega evangelija.
Če se gremo pa čist tehnično, mora bit pa na jeklenki nekje vtisnjen podatek recimo w.c. 24, to pomeni water capacity 24 litrov, oziroma, da ima jeklenka volumen enak 24 litrom vode. 85% tega lahko napolniš s plinom, se pravi če je 24L jeklenka gre not povsem po PS 20.4L.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Jun 26, 2025 13:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
- 1stofficer
- Admiral
Na Krku peljem v Liburnia navtic center (Omisalj) je pa treba kak dan pocakat. Pa dobr je oznacit jeklenko ker jih namecejo skup in ne ves vec tocno ktera je tvoja ob prevzemu 
Mi je pa Habibi lani eno lepo prebarval in se napolnil zraven.
Mi je pa Habibi lani eno lepo prebarval in se napolnil zraven.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov