Od Istre do Krka z manjšim čolnom

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Fabio Mate
Desetnik

Re: Od Istre do Krka z manjšim čolnom

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Po Jul 22, 2024 11:35

Pozdravljeni

Sem bolj 'frišen' med navtiki in zelo zelen :roll: . Ne najdem prave teme, se mi pa zdi ta še najbolj primerna.
Konec avgusta bi najeli za 2 dni 6m čoln s kabino v Novem Vinodolskim in z njim odpluli do Raba. Ker imamo otroka stara 2 in 9 let ,se mi zdi uvala Črnika (San Marino) še najbolj primerna in varna za prespati. Drugi dan bi šli do Golega otoka ter počasi nazaj.
Ker je to prvič da bi na čolnu prespali in prvič taka dolžina sem odprt za vsa mnenja, na kaj biti pazljiv, nasvete itd....
Načeloma bi rekel da 'jajca' imam, nočem pa da bi bila nočna mora za otroka in boljšo polovico.
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Po Jul 22, 2024 11:49

Če bo vreme ok, nimaš kaj skrbet, če pa ne bo, pa itaq ne boste šli na čoln.
Fabio Mate
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Po Jul 22, 2024 12:07

Se pravi biti pozoren predvsem na vetrove okoli Raba? Mogoče kdo ve iz prve roke kako je z prenocevanjem v Crniki na Rabu? Cena? Je treba prej poklicati ali se najde prostor. Najraje bi bili čez noč vezani, izključno zaradi varnosti otrok( boljšega obcutka) :|
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 22, 2024 15:26

Pazi na veter in valove skozi Senjska vrata, posebej ce piha burja. To je ko plujes ob vzhodu Krka proti jugu mimo Male Luke in obrnes desno proti Veli Luki mimo Baske in otoka Prvic proti Grgurju, Rabu ali Golemu. Tam skozi ponavadi vlece burja precej bolj kot drugje, valovi znajo bit v krmo ali premec x3, s tem moras racunat.

Ravno te dni z zeno v obratni smeri 2 dni nisva prisla skozi, vetra je blo pa 'zgolj- 15 +/- 5 vozlov. Valovi so bli 1.5m plus, 10 m jadrnico mi je metalo v luft kot za salo in sva se samo obrnla. 6m coln z dvema otrokoma se pac ni za hecat.

Ponoci poisces zaliv, ki nudi zascito glede na veter, da vas ne razmetava prevec.

Pa se en 'moski' nasvet. Pisti jajca za kako mosko plovbo. Ko mas gor otroke in zeno jim lahko priskutis plovbo za vedno. Js sem kazal 'dolzino' enkrat na 6m jadrnici pred zeno pod jadri nakar jo par let nisem dobil nazaj. Se zdaj ima izzive in moram precej 'peglat' 8)
Fabio Mate
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Po Jul 22, 2024 18:51

Hvala za korekten odgovor :D . Vsekakor ne bi rad iz plovbe naredil nočno moro. Nekako sem ciljal v to smer oz uvalo Črnika ravno zaradi mivke, globino morja, da bi se nekako čez noč počutili varno. Če bo neizvedljivo, kot je bilo v vašem primeru, mi priporočate kakšno alternativo, da se da normalno, varno sidrat, prespat, po možnosti mivka... in iz izleta naredi nek + pri ženi :D :D :D . Ne poznam še vseh skritih, lepih kotičkov.
Hvala za odgovor oz trud :wink:
dejmimer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a dejmimer » Po Jul 22, 2024 19:35

Nekaj podobnega sem bil (Smokvica - goli - okoli raba - smokvica) s 4m banjo in tomos 20. Vrhunski izlet :)

V burji sploh ne razmišljaj o čem takem.

Tule si obvezno prej poglej napoved morja:
https://meteo.hr/prognoze.php?section=prognoze_model&param=prog_nauticari

in pa napoved v besedi za severni jadran:
https://meteo.hr/prognoze.php?section=prognoze_specp&param=pomorci

Za čoln 6m (upoštevamo še 2 otroka in boljšo polovico) jaz nebi šel, če je napoved več kot 0.4m val oziroma če je napovedano stanje mora več kot 1-2.

Torej, glej da je napoved mirna za naslednja 2 dni, pa boste imeli super izlet.

Kje prenočiti pa žal ne znam povedati, goli otok je bila včasih zapuščena lučica in smo se vezali kar tam, ne vem kako je zdaj.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 22, 2024 19:42

Nimam pojma kje je Črnika, Rab slabo poznam. Sidral sem v Supetarski, je lepo med otocki, Rajska plaža, Sveta Mara in pri mestu Rab. Lepih plaz je najbrz se vec, je pa pametno sidrat v dobro zascitenem zavetju/zalivu/boji/marini ne glede na njegov izgled. Podnevi pa se zapeljes na kako lepo plazo.

Priporocam prirocnik 888 zaljeva, ali pa spletno stran/app navily za vec podatkov o zalivih. Še najbolj pa za prenocitev priporocam orng sidro in ketno ter spremljanje vremena, preveris tudi kako je prijelo sidro in imas v glavi 'escape plan'. Treba je znat tudi dobro sidrat. Js sem ga enkrat precej najebal, k sreci brez skode. Sem se pa veliko naucil (vsega se najbrz nikoli) in sedaj to tudi upostevam...

Morje je lepotica in zver. Lahko te izdatno razvaja ali pa ti fejst pokaze zobe. Ne strašim, ampak dobro je to upostevat :)
m1ha
Kontraadmiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a m1ha » Po Jul 22, 2024 21:57

Fabio Mate napisal/-a:Se pravi biti pozoren predvsem na vetrove okoli Raba? Mogoče kdo ve iz prve roke kako je z prenocevanjem v Crniki na Rabu? Cena? Je treba prej poklicati ali se najde prostor. Najraje bi bili čez noč vezani, izključno zaradi varnosti otrok( boljšega obcutka) :|

Živijo.
Moj nasvet, pojdite na vrh Raba v lepe mivkaste zalive s plitvo vodo, zvečer pa v Supetarsko v marino prespat, pa na eno normalno večerjo in sladoled za otroke. Ne mučit družine in sebe prvo noč na čolnu na sidru.
Lp Miha.
P.s. če te še kaj zanima vprašaj, na tem delu raba smo kar pogosto.
Fabio Mate
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Po Jul 22, 2024 23:05

Supetarska je bila kot nek' backup' , če bi bila mala marina(črnika) pri rajski plaži polna oz.je bila v mislih za bolj mirno noč. Se pravi upati da ne bo burje in priti čez vrata, pa bomo zmagali.

Hvala vsem 8)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 23, 2024 21:33

Kaj imamo od znanja? šank debate,jutub oglede al že kako sezono na recimo 4 m dolgem gliserju??
Kaj imamo od materjala? gliser novejši z perfektnim motorjem ali neki za mal dnarja in ne vemo al bo naslednjič motor kresnu al ne.
Kako smo preskrbljeni z VODO,in GORIVOM???
Kakšno imamo sidro? Mantusa al pa vulkana al 5 kilski maček ??
Navigacija?Kartta,navionics na tel,gps?
Ruto je prav narediti morda v paru..2 čolna,morda se izbere druga,manj občutljiva lokacija od Senjskih vrat..
No cca 22 let nazaj sem šel z sinom in Elan gt 435,Yohnson 50,yamaha 6 za rezervo,napihnjena tuba za pomožni čoln na ruto in sicer Koper,Unije,Lošinj,Osor,Porozina,Kamenjak in nazaj v Koper.Navigacija slaba,le kompas in avtokarta...NAROBWE IN NEVARNO a sem imel srečo da se ni kaj zapletlo.
nočenja so lepa na sidru če so vsem všeč,če želi sin na sladoled,žena pod tuš v marino je to ZAKON,če si hočeš dobro..
Mal preber če želiš mojo rubriko pri jadrnicah z naslovom Začetki..boš kaj zanimivega odnesel..čez 50000 ogledov mojga pisanja mi govori da sem kr v redu napisal,predvsem iz srca in po resnici..
Pa srečno.Če te kaj konkretnega zanima pa le vprašaj..sej rad pišemo in oh in sploh komentiramo.LP Iztok
Fabio Mate
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Sr Jul 24, 2024 14:55

Nekaj smo že prepluli, vendar vedno bolj kot posadka, pomagači. Kot sam pa sem bolj zelen. Vedno mi je bila in bo želja imeti svoj čoln, vendar smo trenutno še v fazi gradnje in je vedno preuriteta kaj drugega. Pa še tolažim se s tem, da bo bolje ko otroci še malo zrastejo(2,9). Zato sedaj že nekaj let najamem za kak dan čoln med dopustom da ne pozabim vseh vesčin :D .
Letos pa mi je želja, kot sem napisal zgoraj iz Novi Vinodolski do Raba, 2 dnevni izlet, do mivke, kjer bi se otroka lepo igrala in žena bila bolj mirna zaradi plitve vode..itd. Mogoče res nočiti v supetarski . In ker res ne bi rad naredil nočno moro, ubistvu kakršnihkoli zapletov, sem za ziher prašal tu, med izkušenimi mornarji :oops:
Spoštujem morje kot vsak vaš nasvet. Hvala vam. :roll:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jul 26, 2024 22:06

Črnika je ok tam je navadno ko piha kar mirno vsaj po mojih izkušnjah. Mi smo tle okol s 6m čolnom in dvema otrokoma karnaprej in neke sile ni, tudi ko je burja in vse kar tle poleti pride, se da pridt kam samo zamudno in neprijetno je in privezovanje je v burji jebarija. Goli otok je za enkrat al pa dvakrat videt in prehodit ok, za jest pejte pa raje na sv grgur, bolš, bistveno cenejš pa tudi na splošno je precej bolš kot goli. Smo bli ravno včeraj v Arti in je vrhunsko kar se mene tiče.

Jaz sem šel na sardinijo po čoln, ko so mi zidal drugi štuk in so bli ravno na sredini stene tiste dni. Žena je par dni prej zvedela, da grem po čoln. Sem ji pojasnil, da sem ga zaaral in ara gre če ga ne grem iskat. Zadovoljna ni bila niti malo, je pa zdaj toliko bolj, ko se drlinkamo po jadranu.

Vedno moraš met prioritete pošlihtane. :mrgreen:
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Fabio Mate
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Fabio Mate » Če Maj 15, 2025 16:39

Pozdravljeni morjeplovci
Moram reči da je lani ruta uspela vrhunsko,vreme top...skratka vse tako kot smo si zadali. Žena in otroci so uživali. Ubistvu je bilo tako super, da takoj ko smo prišli z dopusta, smo za letos avgusta 1 teden rezervirali motorni čoln v Biogradu.
Sedaj pa da nadaljujem temo, čeprav je ruta na drugem koncu kot je naslov teme( ne vem kam bi jo drugam vstavil).
Se pravi startamo v Biogradu in bi šli nekako v smeri nasproti urinega kazalca do Silbe, Olib, Veli rat...in po vzhodni strani dugega otoka nazaj. Vmes pač razni otočki,vse je odvisno od vremena. To je na kratko.

Sedaj pa sprašujem vas strokovnjake, ozkušene morjeplovce...kaj, kje se najbolj splača, kje je ziher za nočiti na boji,sidro.. kje na kaj biti pazljiv....skratka vse cake,modrosti so dobrodošle.

Gre se bolj zato, da se dobro pripravimo, naštudiramo in da hitreje mine čas do takrat.

Se vedno sem dosti zelen, z ženo in otroci starimi 10 in 3 leta.
In čolna se vedno nimam svojega, in hiša tudi se vedno ni zgrajena do konca. :D :D

Hvala vsem in mirno morje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 15, 2025 20:32

V kanalu, ki ga z celino tvorita Pašman in Ugljan se skoraj vsako popoldne dvignejo precej visoki valovi maestrala in dobro je to upoštevat pri planiranju plovbe, da se jim izogneš. Jaz bi šel čim prej skozi Ždrelac, ali pa proti Žižanju, ker je na drugi strani mirneje, pa še lepše je.
Kaj pa proti Kaprijam namesto proti Silbi? Šibeniški otoki okoli Murterja so kot eni mali Kornati, a imajo lepše plaže.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Če Maj 15, 2025 23:11

Fabio Mate napisal/-a:Pozdravljeni morjeplovci
Moram reči da je lani ruta uspela vrhunsko,vreme top...skratka vse tako kot smo si zadali. Žena in otroci so uživali. Ubistvu je bilo tako super, da takoj ko smo prišli z dopusta, smo za letos avgusta 1 teden rezervirali motorni čoln v Biogradu.
Sedaj pa da nadaljujem temo, čeprav je ruta na drugem koncu kot je naslov teme( ne vem kam bi jo drugam vstavil).
Se pravi startamo v Biogradu in bi šli nekako v smeri nasproti urinega kazalca do Silbe, Olib, Veli rat...in po vzhodni strani dugega otoka nazaj. Vmes pač razni otočki,vse je odvisno od vremena. To je na kratko.

Sedaj pa sprašujem vas strokovnjake, ozkušene morjeplovce...kaj, kje se najbolj splača, kje je ziher za nočiti na boji,sidro.. kje na kaj biti pazljiv....skratka vse cake,modrosti so dobrodošle.

Gre se bolj zato, da se dobro pripravimo, naštudiramo in da hitreje mine čas do takrat.

Se vedno sem dosti zelen, z ženo in otroci starimi 10 in 3 leta.
In čolna se vedno nimam svojega, in hiša tudi se vedno ni zgrajena do konca. :D :D

Hvala vsem in mirno morje

Ruto načrtovati tako daleč naprej je težko, saj je načeloma vse odvisno od vremena na splošno, sploh pa od vetra ... zalivov imaš pa tu mali milijon, ne bi smelo bit problemov za sidrat ... od luk, kjer pa se da lepo prespat Iž, Sali, Mala Proversa, Luka, Muline, Jazi, Molat, Ist, Soline, Brbinj ... če greš pa na jug pa Sv. Ante, Kaprije, Vrgada, Pinizel, Prvič, Jezera, Zlarin ...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov