Vreme te dni
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Vreme te dni
Tale na Komiži si bo pa upam zapomnil da vezanje na obalo ni vedno dobra odločitev. Sploh ne v globoki vodi in z bokom na smer prihajajoče nevihte.
https://web.facebook.com/10008529711574 ... 735159100/
https://web.facebook.com/10008529711574 ... 735159100/
No pa sva tudi midva doživela nevihto na sidru.
Nad Istro se je razvila nevihtna celica. Windy je kazal, da bo šla nevihta po celini proti Trstu. Res je bilo tako. A veter je vseeno potegnil do 32 vozlov.
Zasidrana sva bila na rtu Seča na burjo iz smeri Portoroža. Ko se je vse umirilo sem vse pospravil. Na privez nisem hotel, saj so vsi gliserji divjali v pristan. Z jadrnico bi bil tudi prepočasen. Razvil sem še nekaj vrvi. Ostale smo mislim da 3 ali 4 jadrnice.
Ko je privihral veter se je barka obrnila za 180 stopinj. Sidro se je vkopalo brez problema. Aja imam sidro mislim da prve Bonapartejeve generacije.
Nad Istro se je razvila nevihtna celica. Windy je kazal, da bo šla nevihta po celini proti Trstu. Res je bilo tako. A veter je vseeno potegnil do 32 vozlov.
Zasidrana sva bila na rtu Seča na burjo iz smeri Portoroža. Ko se je vse umirilo sem vse pospravil. Na privez nisem hotel, saj so vsi gliserji divjali v pristan. Z jadrnico bi bil tudi prepočasen. Razvil sem še nekaj vrvi. Ostale smo mislim da 3 ali 4 jadrnice.
Ko je privihral veter se je barka obrnila za 180 stopinj. Sidro se je vkopalo brez problema. Aja imam sidro mislim da prve Bonapartejeve generacije.
Kako je bilo oz. kakšne so posledice v Ribiški vasi, Sesljanu? Privezi, barke?

Cel dan smo kuhali na naši punti v spomin 30 dni po smrti našega člana, dopoldan je vlekel jugo popoldan se je umirilo, soparno za po...dit proti gorici so bile nevihte, zatem pa je zapihala burja, pred mrakom še jemo in pijemo, pa rečem, ne bo hudega dokler piha burjica, v par minutah proti mraku gledamo ta oblak in burja se ugasne, rečem, to pa ne bo lepo in udari tramontana z dežjem in nato 15 minut toče kot orehi, vse je sklestilo do vej pa dobro da smo sidrali tende in jih tudi medtem držali kolikor je bilo mogoče. na barkah ni škode, avtomobile pa imamo vsi obdelane z jamicami.Ja tako je ko narava pokaže svojo moč.l.p.alesjo
Marchi napisal/-a:Kako je bilo oz. kakšne so posledice v Ribiški vasi, Sesljanu? Privezi, barke?
Mi smo se nahajali točno na robu NW tega lijaka, ni pa bilo lepo, da smo se slišali med sabo smo morali tulit.
Čeprav ne gre ravno v temo, naj povem, da v našem društvu nima nobena jadrnica celega windexa, vse je stolklo imamo pa skoraj cca 200 jadrnic na privezih.
- 1stofficer
- Admiral
alesjo napisal/-a:Čeprav ne gre ravno v temo, naj povem, da v našem društvu nima nobena jadrnica celega windexa, vse je stolklo imamo pa skoraj cca 200 jadrnic na privezih.
Pr nas tut ne. Sta pa dva na sumu. Vreme in vrane
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Soseda na privezu sem prosil, da je šel pogledat mojo barko. Vse je OK, tudi vindex imam cel. Samo nekaj 100m stran od Alesja imamo v našem rokavu cele vindexe in tudi nobene škode sosedje do tega hipa niso opazili.
Zdaj pa še ena lepša tema iz istega konca.
Včeraj proti večeru se je nad morjem naredila zelo tanka plast meglice. Res čudovita kulisa. Barke so se vračale v privez in trupi jadrnic so kar zginjali v megli. Sonce je bilo pol ure pred zatonom, skratka čudovito.
Ne da mi pa mira, zakaj je prišlo do tega pojava ?
Sklepam, da gre za vpliv hladnega pritoka sladke vode, ki ustvari hladno plast v zgornjem sloju vode. Iz vrha pa toplejša zračna plast ki potem skondenzira.
Ker zanimivo da je v tem koncu voda v zadnjih 20cm zgornje plasti bistveno hladnejša kot globlje.
Mogoče štos v razliki gostot sladke in slane vode. Ker v normalnih razmerah je toplejša voda vedno pri vrhu ..
Se je pa to dogajalo ravno v času ko se je voda začela spet dvigati, torej v fazi obrata ko ji morska gladina ni toliko nasprotovala.
Če mi zna kdo na bolj fizikalen način tole razložit me pa res zanima.

Včeraj proti večeru se je nad morjem naredila zelo tanka plast meglice. Res čudovita kulisa. Barke so se vračale v privez in trupi jadrnic so kar zginjali v megli. Sonce je bilo pol ure pred zatonom, skratka čudovito.
Ne da mi pa mira, zakaj je prišlo do tega pojava ?
Sklepam, da gre za vpliv hladnega pritoka sladke vode, ki ustvari hladno plast v zgornjem sloju vode. Iz vrha pa toplejša zračna plast ki potem skondenzira.
Ker zanimivo da je v tem koncu voda v zadnjih 20cm zgornje plasti bistveno hladnejša kot globlje.
Mogoče štos v razliki gostot sladke in slane vode. Ker v normalnih razmerah je toplejša voda vedno pri vrhu ..
Se je pa to dogajalo ravno v času ko se je voda začela spet dvigati, torej v fazi obrata ko ji morska gladina ni toliko nasprotovala.
Če mi zna kdo na bolj fizikalen način tole razložit me pa res zanima.

Ta pojav se zgodi vsako leto, ko je ozrašje še toplo in pitoki sladke vode hladnejši od zraka, največkrat ob oseki. Naprimer, včeraj je imelo morje celo 26c, ko sem se vračal na privez sem še enkrat skočil v vodo pred devinom, na površini mrzla sladka, spodaj pa topla morska, 
inspiron napisal/-a:Nikola T. napisal/-a:Včeraj sem startal z Lastova s konkretnim jugom v pol krmo. V dveh urah sem bil že na severu Korčule v prvem zalivu za rtom, kjer sva malce odplavala in pozdravila nekaj hobotnic. Letos so zelo majhne.
Nato pa zopet na jadra vse do Paklenih, katerih se bom v bodoče najverjetneje raje ognil. Glasna glasba, same mega jahte, gliserji glisirajo na 5m od sidrane barke vsaj 2 na uro, najhujši so taksisti. Glisirajo celo čez plitvino kjer se ponavadi kopamo...!#$%?? Z eno besedo, Hvar + Pakleni = KAOS^3.
Ogromno ljudi ne zna sidrat. Ena modra lastniška cro jadrnica je imela lepo modro podvodno lučko in premajhno verigo ter za qrc sidro. Presidravali so se tako, dolgo da sem prej od utrujenosti zaspal v kokpitu. Na koncu so obupali tudi oni, ko jih je v četrto skoraj vrglo na skale. Od momenta, ko se je znočilo do sončnega vzhoda je pihalo cca 30kn z sunki preko 40kn. Svojemu sidrnemu sistemu zaupam, zato sva brez težav na istem mestu kljubovala močnemu jugu.
Pravkar je veter obrnil na zahodnik. Cilj Frapa.
Kapitanka pa mi je pravkar v kokpit prinesla sladoled.
@nikolat, ta dva zaliva na severu Korcule sta ena izmed lepsih na Jadranu - barve morja in neobljudenost. Res top, vsi se samo mimo peljejo
Kje si pa sidral na Paklenih? Na zgornjem delu (SZ na obeh straneh) imas par mirnih zalivov, kjer ni taxijev s Hvara (Luka Solina ali pa na drugi strani Vlaka - oboje primerno tudi za jugo). So sicer kar globine, kar pa tebi s sidranjem ne bi smelo delati tezav (sploh ce se vezes na obalo).
Glede sidranja pa ne bi zgubljal besed, sploh na lastniskih barkah ne razumem - charteriste pa vsaj malo branim, ker ima veliko flote prepoceni/cheap/in tehnicno poddemenzionirana sidra. Opozarjam non-stop, pa se jih ne prime.
Ve kdo kje sta tista dva zaliva na severu Korčule?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Tukaj...
Primerno samo za dnevna kopanja ob lepem in stabilnem vremenu.
Primerno samo za dnevna kopanja ob lepem in stabilnem vremenu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost