razdalje z malim gumenjakom

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

0joze0
Višji vodnik

razdalje z malim gumenjakom

OdgovorNapisal/-a 0joze0 » Pe Maj 27, 2016 17:13

Pozdravljeni,

nekaj je bilo že napisano o tem, pa vseeno ...
Imam 3,3 m gumenjak in 8 HP motor, ki z dvema odraslima glisira

Kolikšne razdalje ( celina -otok in potem otok- otok) bi po zdravi kmečki pameti še načrtoval za dnevne izlete.

Vem da je največ v vremenu in zanesljivosti motorja, kaj pa občutek varnosti... koliko od obale ali med otoki ?

kaj narediti v primeru da crkne motor na jadranu ? kaj se poslužujete poleg veslanja?

vesel bom vaših praktičnih izkušenj.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Maj 27, 2016 17:33

:) davno nazaj ko sem še imel gumico beogradsport in tomos 4 se mi je zgodilo da strojček ni več užgal, ker sem bil kar daleč zunaj sem najprej veslal in skoraj nikamor prišel, pa sem potem nekako povezal vesla, ki sem jih dvignil v zrak med njiju pritrdil eno veliko brisačo in moj spinaker je kar lepo peljal :lol: 8)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Maj 27, 2016 17:51

A takrat si se odločil, da boš raje jadralec? 8)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Maj 27, 2016 17:54

H2O napisal/-a:A takrat si se odločil, da boš raje jadralec? 8)

YESS, sem pa prvič jadral ko sem imel 12 let :D
0joze0
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a 0joze0 » Pe Maj 27, 2016 17:57

ali obstaja kakšen hrvaški AMZS na vodi ? :)
kakšne so cene ?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Maj 27, 2016 18:03

Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Pe Maj 27, 2016 18:10

0joze0 napisal/-a:ali obstaja kakšen hrvaški AMZS na vodi ? :)
kakšne so cene ?

Brezplačno... (+385) 195 :wink:

https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzav ... -moru/1532

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hoce-li ... nje-956045

"Zapnete li u prilikom planinarenja u austrijskim Alpama, gorske službe i vatrogasci sve će učiniti da vam pomognu. Po vas će poslati helikopter i najbolju liječničku ekipu. Baš kao što će vam nesebično upomoć priskočiti i hrvatske službe spašavanja. Gdje je onda razlika? Nakon što se oporavite, Austrijanci će vam na kućnu adresu poslati točan račun koliko su na vas potrošili i koji nećete tek tako pospremiti u ladicu. Sve su snage uložili u vaše spašavanje i red je da to platite. Vi ili vaša osiguravajuća kuća, svejedno je Austrijancima. Kod nas ćete pak proći možda s člankom u novinama o vama, ali bez troškova jer vas časti država."
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 27, 2016 18:10

Lahko greš od Pirana do Dubrovnika ob obali, če te bodo pa dobili kot si omenil od obale do otoka, ki je od kopnega oddaljen več kot ti je dovoljeno po vpisnem listu, se pa ve. Za razdaljo pa šteje vsak otoček ali celina, ki je vmes. Upam da si me razumel, lahko križariš med otoki, ki med seboj niso oddaljeni več kot ti je dovoljeno, ne moreš pa na otok ki je oddaljen več kot npr. 4nm in ni vmes nobenega drugega otočka. Pa saj tudi občutek ni prijeten v taki banci tam nekje nasredi. Če pa spoštuješ pravila in morje vedno prideš do obale z vesli, če te nihče drug ne potegne, vendar previdno, če dobiš kakšnega dobrosrčnega heroja ti bo vse rinke potrgal, al pa boš imel občutek da si v tubi. :lol:
0joze0
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a 0joze0 » Pe Maj 27, 2016 18:21

torej bo od Vodic do otoka Žirje čist u redu :?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Maj 27, 2016 18:22

0joze0 napisal/-a:torej bo od Vodic do otoka Žirje čist u redu :?

Odvisno od Aladina 8)
0joze0
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a 0joze0 » Pe Maj 27, 2016 18:31

evo, mogoče kakšen morjeplovec tukaj izpostavi svoje "podvige" z malo gumico :lol:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 27, 2016 19:58

Vse se da, samo po pameti in spoštuj morje.
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Maj 27, 2016 20:26

Mene pa zanima če boš ene dva meseca na dopustu da misliš priti vse do Žirja.. ne vzemi tega za slabo a iz Vodic, ki so res odlično izhodišče v vse smeri in za vso to obalo in otoke počasi pregledati/spoznati pa rabiš res nekaj časa/dni. Sicer pa ... če greš direkt na Žirje je iz Vodic do otoka cca 8 do 10 milj. Če pluješ po mirnem morju ni problem.. majhen problem ti bodo lahko le valovi večjih jaht če jih boš križal preblizu. Npr. valovi ene 15 m jahte ki glisira ali napol rije napol glisira so takoj za njo visoki cca 1 m in strmi, cca 100 m proč pa so visoki le še cca 0.5 m in malo bolj razpotegnjeni. Večje jahte (nad 24 m) imajo še večje valove (tudi 2m) zato pazi, da te ne presenetijo. Lahko se jim skriješ za kakšen manjši otoček ali v kakšen zaščiten zaliv, da gre nevarnost mimo in nato nadaljuješ plovbo... Nevarno za 3 m gumon je tudi križanje valov dveh jaht, kjer morje zgleda kot da vre... ne tebi ne tvojmu sopotniku ne bo ob tem recimo cca 1 km od obale glih prijetno guncanje. Če se le da, prečkaj jahtam linijo pred njimi, da če že dobiš val, da ga dobiš v krmo torej odzadaj in ne v premec. Če ne gre pa rajši naredi en krog da se valovi malo "poležejo". Obvezno pa glej Aladina oz. vremensko/vetrno napoved! In to na vsaj vsaki dve uri, ker se podatki lahko spremenijo. Če vidiš da bo popoldne kaj vetra (tudi malo) pozabi na Žirje in otoke, saj se lahko valovi v kombinaciji z valovi plovil, ki jih v tistem akvatoriju ni malo, povečajo in te premetava kot lupinico.. je pa že bolje da si kje v kakšnem zalivčku z mrzlim špricarjem ali birico in uživaš... Pa lep dopust :wink:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Maj 27, 2016 20:35

Pred Žirjem me je pred leti z 12 metrsko barko tako razmetalo po valovih od burje, da so se vsa jajca v hladilniku razbila :shock: . Ne predstavljam si, kaj bi naredilo s 3 metrskim gumenjakom...
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Maj 27, 2016 20:36

Aja.. ker ne vem točno s kakšno hitrostjo boš plul oz. kakšno hitrost tvoja gumica lahko razvije in koliko pri tem "spije" računaj tudi na to, da z odhodom proti domu NE čakaš zadnje popoldanske minute dokler sonce sveti.. saj bo svetilo tudi naslednji dan in mogoče še lepše, če le ne boš silil z glavo skozi zid, da moraš obvezno na Žirje... Pa imej kakšne dolge rokave/vetrovko pri sebi, da te/vaju ne premrazi in kakšno vodotesno lučko za ponoči, pa kakšno baklo ali raketo za signaliziranje (lahko tudi s pretečenim rokom), OBVEZNO pa vesla, dovolj vode in rešilna jopiča!
Nazadnje spremenil aleks09, dne Pe Maj 27, 2016 20:38, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost