Čiščenje in vzdrževanje gumenjakov

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Čiščenje starega lepila s tub

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 06, 2016 12:15

Zanima me s čim čistite staro lepilo s tub (hypalon) aceton ga namreč ne topi, me pa moti, ker se vidi rob starega lepila, ko so nekaj popravljali.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Apr 06, 2016 15:55

če se ne motim, je odgovor na eni od teh strani... le čas si vzami in vse preberi... lahko pa se motim :roll:
plagiator
Kontraadmiral
Prispevkov: 330
Pridružen: Ne Sep 07, 2014 14:30
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » Sr Apr 06, 2016 19:56

V kolikor je lepilo tisto dvokomponentno, s katerim sem jaz lepil staro Yam 380 -tko potem ti želim veliko sreče, saj sem poizkusil vse živo in ni bilo uspeha. Bolj je bilo izpostavljeno soncu bolj se je videlo vsako leto je bilo temnejše. S tem, da sem jaz se lahko jezil sam nase, saj sem sam bil površen. Mislim, da je bilo tole;
http://www.navtikaceneje.si/Lepilo-za-P ... PVC-410-g/
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 06, 2016 21:07

Ne vem al si Mike al Fury, ampak prebral sem vse strani in poste pa nisem nasel. Tudi cudeznega cistila za bel hypalon. Sem cistil z raznimi cistili potem premazal z glicerinom, je zacelo malo odstopat, še enkrat operem pa ne gre vse. Pa se cvetnega prahu je ful v zraku. Bo ze, potrplenje je bozja mast. :wink:
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Prispevkov: 723
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » So Maj 14, 2016 17:26

Roberth1 napisal/-a:Uporabi:
- gumi rokavice (nujno, ker boš drugače brez kože ne rokah!)
- sirkovo krtačo
- čistilo (naneseš in po 15 sec začneš ribat in izplakneš)
https://eshop.petrol.si/wcsstore/Petrol ... 134643.jpg

Po te tretmaju bo hypalon kot nov.Bo pa tudi slečen do konca. Operi s cetom, izperi z veliko vode! Ko se posuši, mora površina prijeti, kot guma loparja za namizni tenis. Sam sem nato zaščitil v treh fazah. Uporabite impregnacijo vaše priljubljene znamke.

Aja, Solemar bo postal bež barve in ne bo več nagravžne sive barve.


Sem se lotil čiščenja Solemarja po navodilih @Roberth1, a z rezultati nisem najbolj zadovoljen. Res je, da se je pokazala bež barva, in da sem odstranil večino umazanije, a tiste sive pike so še zmeraj ostale. Je to plesen? Kako odstraniti te pike?

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Prispevkov: 723
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Po Maj 16, 2016 22:36

Našel sem zmagovito kombinacijo! :D :lol: :!:

Čistilo, ki mi ga je priporočil @Roberth1, žal ni delovalo (Permetal gold),
Slika

Močno se peni, hitro moraš izpirati, da se umazana pena ne prisuši nazaj na gume. Mast je sicer odstranilo, sivih pik pa ne, pa še drgnit je bilo treba zelo močno.

Slika


Zato sem iz omare prinesel vsa čistila, ki so bila na voljo doma in jih preizkusil na manjši skriti površini. Na koncu sem cel gumenjak prešprical z MEGLIO čistilom, pustil nekaj minut, da je delovalo, nato pa z vileda gobico (tisto debelo, ki ima spodaj grob del za drgnjenje) vse lepo zdrgnil. Ker je Meglio umazanijo raztopil, ni bilo treba drgnit močno. Tako sem odstranil večino sivih pik, a nekaj jih je še ostalo, zato sem cel gumenjak prešprical še z arekino (je močnejša od varekine), pustil delovati 5 minut, nato pa spral z obilico vode in na koncu še premazal z Yachticon zaščitnim sredstvom.

Rezultat je VRHUNSKI! Solemar je kot nov, vse se sveti, vsi sosedje pa me sprašujejo, kje sem kupil tako lep čoln... :lol:

Slika
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 16, 2016 22:39

!!!

tako je predlastnik čistil prejšni moj čoln. na mestih, kjer je najpogosteje čistil, super, mehak ni da ni, rezultat - hipalon se je začel razslojevat.

tak da...ima svojo ceno ta čistoča :(
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Prispevkov: 723
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Po Maj 16, 2016 22:47

kr3mn1 napisal/-a:!!!

tako je predlastnik čistil prejšni moj čoln. na mestih, kjer je najpogosteje čistil, super, mehak ni da ni, rezultat - hipalon se je začel razslojevat.

tak da...ima svojo ceno ta čistoča :(


Očitno ta čoln ni bil konkretno očiščen že ZELOOOOOO dolgo. Bil je res zanemarjen, upam, da so ga vsaj z vodo vsakič sprali. Jaz sem ga sedaj "agresivno" očistil in mislim, da mi naslednjih nekaj let ne bo treba tako mučit hypalona. Po koncu sezone eno blago namensko čistilo in nato premaz, pozimi pa na suhem, da ne bo plesni. Sem prepričan, da se bo še nekaj sezon tako lepo svetil, o sivih madežih pa ne bo ne duha, ne sluha. :lol:

Verjamem pa, da če bi ga vsako leto tako "agresivno" čistil, da bi se po nekaj letih to počasi poznalo na materialu.
beginner
Prispevkov: 1
Pridružen: Sr Dec 11, 2013 16:45

OdgovorNapisal/-a beginner » Sr Jul 06, 2016 09:28

Nikola T. napisal/-a:
"


Narobe si razumel. Morda nisem dovolj natančno opisal postopka.

1. Zmoči tubuse
2. Z gobo in navadnim gospodinjskim čistilom (razmaščevalcem-degreaser) operi tubuse. POZOR ne špricaj čistila direktno na tubuse, ampak jih razredči z vodo v manjšem vedru. Čistilo nanašaj z gobo. (če špricaš direktno se lahko pojavijo lise zaradi amonjaka)
3. Vzemi mehko do srednje trdo krtačko (nikakor grobe) in nanesi star brite na tubus za "štamprle" (0,3dcl) in ga z MOKRO krtačko raznesi na površini 50x50 cm.
4. Drgni s krtačko in če se posuši pomoči krtačko v vodo. Ne špricaj z vodo, ker spereš čistilo s tubusa predčasno.
5. Nadaljuj naprej po kosih, vendar se vrni na začetek, če se ti je preveč posušilo tako, da malce pomočiš krtačko in z drgnjenjen omočiš del, ki se je že pričel sušiti. Tako do konca čolna gledaš, da se ti za nazaj ne posuši in drgneš dalje. Večkrat se po potrebi vrni in nadaljuj naprej.
6. Ko je cel čoln očiščen po potrebi dodam čistilo na delih, ki se niso dovolj očistili in nadaljujem z drgnjenjem v krožnh gibih. Ves čas pazim, da se mi kje ne zasuši.
7. Ko je vse končano spreri čoln z obilico vode in pusti, da se posuši.

Tako svoj gumenjak vzdržujem že nekaj let in moram reči, da sem ven spravil tudi tisto umazanijo, ki se je prej v nekaj letih nakopičila pa je nisem prej uspel odstraniti.

Se sliši čudno, vendar je to edini način, ki zares deluje. Poskušal pa sem že vse živo in za nasvete spraševal proizvajalce gumenjakov. Prvega sem celo površinsko uničil, ker sem poslušal trapaste nasvete prodajalcev v trgovini.
LP NT
:D


Tudi jaz sem se odločil, da se posvetim svoji "gumici".
Upošteval sem nasvet Nikole T. (za napotke se res zahvaljujem!). Na ta način sem očistil 1/3 čolna. Ker me je motilo, da sem se z mokro ščetko, prevečkrat vračal na začetek (da se Star brite ni zasušil) sem preizkusil malo drugačno metodo, ki se je tudi obnesla:

1. Pranje čolna - voda z dodatkom Jar-a (Pril)
2. Počakal, da se čoln posuši (za nadaljnje postopke bi lahko mokrega tudi samo obrisal s suho krpo)
3. Z MOKRO ščetko nanašal Star brite (dodajanje po potrebi, če ga ne naneseš dovolj itak umazanija noče dol) in istočasno že ščetkal, dokler nisem odstranil umazanijo. Ker je bila že noč (22h) nisem imel težav s prehitrim sušenjem. Čistil sem po 0,5 do 1m tube, nato na cev nataknil ščetko za pranje avtomobila in sredstvo temeljito izpral.
4. Naslednji meter tube (ker je ostala mokra od izpiranja) obrisal s suho krpo (no, po dveh, treh metrih ni bila več suha :)) in ponavljal postopek točke 3.
5. Po končanem čiščenju (kljub vmesnim, sprotnim izpiranjem) sem celoten čoln še enkrat temeljito izpral s curkom vode.

Razmišljal sem zakaj so navodila na embalaži drugačna - nanašanje in poliranje "na suho". Mislim, da če delaš na suho ostane na čolnu nek zaščitni sloj tega sredstva. V mojem primeru (oz. napotku Nikole T.) pa ta sloj preden se zasuši v večjem delu odstranimo z vodo.
Zaradi tega sem se odločil, da bom danes izvedel še postopek po navodilih proizvajalca. Nanesel sredstvo, počakal da se posuši ter spoliral.
Ker je čoln ČIST (nisem mogel verjeti - tube so po večini res kot nove) s poliranjem ne bo težav, ker bom le odstranil zasušeno sredstvo in tako na gumici pustil tudi zaščitni sloj.


STAR BRITE - Inflatable Boat & Fender Cleaner/Protector (Bauhaus 15,00€) je res super.

Še enkrat hvala Nikoli T. za napotke
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Prispevkov: 1090
Pridružen: Po Okt 26, 2009 15:42
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Jul 06, 2016 12:27

Varekina... kaj nismo že pisali .. varekina odstrani pike... kupiš jo kjer češ..eurospin, merkur, ... lahko vzameš tudi "belo belo" v merkuju, ki je malo močnejša mešanica klora... (za uničevanje plesni na stenah)..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Prispevkov: 1090
Pridružen: Po Okt 26, 2009 15:42
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Jul 06, 2016 12:30

Meglio in podobni razmaščevalci (keo, teo) so po moje preveč agresivni! Zgodi se, da če zadevo slabo izpereš ti bo guma še čez čaz spuščala barvo..
Jaz ponavadi razredčim vsaj 50% vode vmes...
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Prispevkov: 1090
Pridružen: Po Okt 26, 2009 15:42
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Jul 06, 2016 12:30

Tiste "laske" in "štrene", ki ti visijo iz hypalona pa z vžigalnikom zapali..
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jul 06, 2016 15:41

Pa še nekaj je dobro vedeti, če se čoln nekaj časa ni vzdrževal ne bo efekta že prvič in ga je potrebno kar nekajkrat oprat. Sem letos vsaj 5x pral belega Avon-na Yet, pa še fantje so se lepo z zašmiranimi rokcami gor naslanjal, ko so mašino ven jemal. :evil:
aleks09
Admiral
Prispevkov: 1132
Pridružen: Po Jul 12, 2010 20:15
Kraj: kras

Re: Čiščenje in vzdrževanje gumenjakov

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Ne Maj 27, 2018 23:25

Evo... da malo odprem temo.. potrebujem nasvet kako (če se da) očistiti verjetno od sonca porumenel del na PVC gumenjaku (upam,da ni PVC porumenel zaradi premočnega čistila). Hvala.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Prispevkov: 6703
Pridružen: So Nov 22, 2008 21:20
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Čiščenje in vzdrževanje gumenjakov

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Maj 28, 2018 11:27

Pridi do mene ti bom dal za probat imam neka nova čistila na testu. "NAUTIC CLEAN" Kar sem do sedaj probal je bilo super.
Meni se je opralo top!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: medved in 4 gosti