Mornarski krst, ali kako sem preživel svojo prvo resno nevihto !

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Mornarski krst, ali kako sem preživel svojo prvo resno nevihto !

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 26, 2024 08:48

Med otoki, ko ni valov lahko čaraš z motorjem proti vetru, če se da, potegneš v zavetrje. Zunaj na odprtem, ko se dvigne val, pa samo s flokom, z vetrom, val pravokotno na krmo. Nevihtna gmota ima hitrost 100-200km/h, ti pa 10km/h. :P
Ko se pripravlja na neurje moraš poskrbeti, da ob prihodu nevihte nisi na nepravem mestu, npr. privetrni strani kopnega, ker potem sledi, kar je opisano v prvem prispevku in se je k sreči ok končalo.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 26, 2024 10:42

Marchi napisal/-a:Val pravokotno na krmo, misliš v bok?

Ja, pravokotno na smer vožnje, z vetrom. Narobe sem napisal.
Še dobro da ti logika deluje, drugače bi te imel na vesti ob prvem neurju :lol:

Sicer pa za plovbo z jadrnico v neurju velja zlato pravilo: "Ne upiraj se vetru in valu, barka bo našla svojo pot". To drži 100%. Torej, če boš imel občutek, da barka nabija v val, da je krmilo težko, da jadra trpijo, potem nisi v pravi smeri s pravimi jadri. Motor je v neurju mogoče dober za psiho, v resnici pa ga lahko "prezračiš" in ga nimaš, ko ga najbolj potrebuješ.

Tole krasno fotko sem zadnjič zasledil v enem članku. To je to, kar se jadranja v orkanskem vetru tiče. Vse ostalo je improvizacija, ki v težkih razmerah nikoli ni dobra. Zato je v naših primerih roll genoa, kar dobra rešitev, pod pogojem, da nam ne uide in se odrola na full. Roll špago v takih pogojih vedno namotam na vinč in jo kontrolirano popuščam oz. zategujem.
Slika
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 26, 2024 12:54

Vse lepo in prav, a pomoje se nekaj casa ne bom jadral v orkanskem vetru, nimam te zelje, niti jajc, se najmanj pa znanja. Bi se pa seveda rad naucil od kakega mojstra kako se to dela ce nic drugega, zaradi mocnega vetra lahko da ti ne uspe glavnega jadra pospravit in se je treba znajt (kot se mi je to prvic zgodilo, drugic sem pa pravi cas odreagiral).

V resnici sem enkrat s tamalim firstom celo probal s cisto malo odrtim flokom v smeri vetra 35kt cca in je sicer letelo ko 100 mater a se je barka zibala vzdolzno do norega. Raje sem prenehal s tem takrat, morda bi moral veckrat probat

Skratka, ce sem zunaj na rjuhah, zaenkrat cim prej zlozim jadra, grem stran cim dlje od skal, motor v veter ali z vetrom ravno toliko, da barka lepo pluta. Dokler pac ne mine...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jun 26, 2024 13:06

:) po moje nihče nima želje jadrat v orkanskem vetru, ampak se zgodi ko si nekje daleč od zavetja in ti ne ostane drugega kot se s tem soočit, seveda brez panike, probal večkrat :wink: :lol: pa varno plovbo želim vsem :D
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 26, 2024 14:08

alesjo napisal/-a::) po moje nihče nima želje jadrat v orkanskem vetru, ampak se zgodi ko si nekje daleč od zavetja in ti ne ostane drugega kot se s tem soočit, seveda brez panike, probal večkrat :wink: :lol: pa varno plovbo želim vsem :D

No saj zato pa takele izkušnje jemljem kot trening, vajo in učenje. Kakorkoli zoprne, za eno varno navtiko se it so po mojem mnenju koristne in jujno potrebne
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Če Jun 27, 2024 11:44

Za pridobivati izkušnje je fajn Predbožično jadranje v decembru. Takrat so malo zahtevnejše razmere, jadraš skupaj z izkušenimi jadralci in pridobivaš izkušnje, ki potem prav pridejo v kakšni nevihti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 27, 2024 12:42

Načeloma je vsako jadranje z vetrom nad 25vz, dobro učno okolje, da se naučiš rokovat z jadri in pravilno načrtovat ruto.
Ekstremi, kot so nevihte ipd. z vetrom nad 40vz. so samo izpeljanka športnega jadrnaja nad 25vz. s seveda radikalnejšimi posegi v jadrovje. Ni pa to noben bau bau, razen če je kdo nagnjen k paničnim reakcijam, kar pa na sploh za skiperja ni dobra značilnost. Mirna kri, vse pospravljeno, privezano, pravšnja površina jader in relativno udobo prideš do cilja. Mirnost se prenaša tudi na posadko. "Sem te opazovala in ko sem videla, da si skuliran, me ni bilo več strah".
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Jun 27, 2024 14:16

[quote="Marchi""Sem te opazovala in ko sem videla, da si skuliran, me ni bilo več strah".[/quote]

"Sem te opazoval in ko sem videl, da si skulirana, me ni bilo več strah".

Zakaj ne enkrat tako? :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 27, 2024 14:53

Bouges Nina napisal/-a:[quote="Marchi""Sem te opazovala in ko sem videla, da si skuliran, me ni bilo več strah".

"Sem te opazoval in ko sem videl, da si skulirana, me ni bilo več strah".

Zakaj ne enkrat tako? :wink:[/quote]

Če se mene praša: Zato ker preprosto kaj takega na barki še nisem videl (z vsem spoštovanjem do dam)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 27, 2024 14:54

Bouges Nina napisal/-a: "Sem te opazoval in ko sem videl, da si skulirana, me ni bilo več strah".
Zakaj ne enkrat tako? :wink:

Ker je bila ona, večkrat :P Moški se delamo, da smo pogumni ...... večkrat :P
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 30, 2024 21:33

Sej ko morje popizdi tisti vsevedi moški skiperji tko zgubijo jajca in pol JO lahk opazuješ če se skulira..
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jul 27, 2024 13:03

V 45 letih odkar jadram, sem preživel že par krepkih neviht , vključno s tramontano in vsaka je imela svoj "čar" :lol:
Ampak prva, ti za vedno ostane v spominu.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Avg 03, 2024 22:00

a-lex napisal/-a:V 45 letih odkar jadram, sem preživel že par krepkih neviht , vključno s tramontano in vsaka je imela svoj "čar" :lol:
Ampak prva, ti za vedno ostane v spominu.

He, he... najbrž res - pa čeprav sem bil takrat mulc pod 10 let in nevihta je bila sicer na barki, a za pomolom... Ne vem, a so zdaj vse milejše, ali imam le srečo... a spomin je tak:

Barka za pomolom, premec vezan na pomol, zadaj sidro. Veter čez pomol, malo od strani - barka je stala z jamborom približno vodoravno, jaz pa za mamo po vseh štirih po pomolu proti kopnemu - in se držal za vsak rob kamna na tleh, da me veter ni snel s pomola... Pojma nimam kako sva sploh uspela zlezti z barke na pomol, še manj pa kako sta starša zraven spravila še dvoletnico...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gosti