Zamenjati želim dvižnico glavnega jadra in me zanima kako novo vrv spojiti s staro, da bo šlo lepo skozi jambor in da se vmes v jamboru na tem spoju, kje ne zatakne ali še huje odtrga.
Šplajsat ne znam , zato vprašam, če kdo ve za kakšno uporabno tehniko , kako to izvesti.
*drugega izraza za prepletanje vrvi ne poznam ,kot je šplasanje.
Menjava dvižnice
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Menjava dvižnice
Jaz sem jih menjal spomladi.
Sešil sem staro in novo skupaj, konec s koncem, ne preveč na trdo, toliko, da se konca dobro dotikata. Narediš lahko kar nekaj šivov. Potem sem to oblepil s trakom, podobnim kot izolirtrak, samo da je v bistvu iz blaga. Spoj je zanesljiv, ni debel in ravno prav upogljiv, da gre skozi škripec. Pa ne vleči na silo, če se bo kje zatikalo.
MKN
Sešil sem staro in novo skupaj, konec s koncem, ne preveč na trdo, toliko, da se konca dobro dotikata. Narediš lahko kar nekaj šivov. Potem sem to oblepil s trakom, podobnim kot izolirtrak, samo da je v bistvu iz blaga. Spoj je zanesljiv, ni debel in ravno prav upogljiv, da gre skozi škripec. Pa ne vleči na silo, če se bo kje zatikalo.
MKN
Enako sem naredil tudi sam.
Vlekel sem pa, mislim da iz spodaj skozi jambor proti vrhu. Verjetno je vseeno iz katere smeri se lotiš
Vlekel sem pa, mislim da iz spodaj skozi jambor proti vrhu. Verjetno je vseeno iz katere smeri se lotiš
Jaz s silvertapeom na dolgo zlepim obe vrvi in z občutkov vlečem. Zagotovo je s šivanjem varneje.
- 1stofficer
- Admiral
Jaz sem oba konca odrezal pod kotom, da je bila sticna povrsina daljsa. Zalimal s sekunderjem in nato zasil z nitko za sivat padala. Na koncu pa se na tanko povil z izolir trakom. Pa z obcutkom vleces skozi
jaz zašijem z sukancem za jadra, vrvi postavim čelno eno na drugo,zašijem šivi cca 1 cm od konca povijem in vlečeš brez problema
Jaz tudi zašijem s sukancem za jadra dvižnico eno za drugo. Dovolj je nekje 4-5 šivov potem pa čez trak. Lahko tudi izolir trak.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Najhitreje je, če staknjena konca povežeš s tanko močno žičko (na način, kot so spojeni členki pri verigi za bicikl), čez to pa daš gladek izolirbant, da je vse lepo povezano. Spoj je rahlo gibljiv in čez vse koleščke teče, kot namazano, tudi ni bojazni, da se pretrga spoj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti