Kam gre svet... "cars"

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Feb 21, 2013 16:06

Gorivo
Liter 95-oktanskega bencina je 14. novembra 1991 na Petrolovih bencinskih črpalkah stal natanko 36,10 tolarja,......

Vir. http://www.24ur.com/novice/samostojnih2 ... iramo.html

Drugače pa ene par cen za orientacijo.

1988

1l bencina - 1 DEM/7din
zavitek cigaret - 1 DEM/7din

Povprečna plača neto (iz spomina) - 1.000 DEM

2013

1l bencina - 1,549 EUR Vir. - http://www.amzs.si/cene_goriv_po_evropi.aspx
Sedaj se pa sprašujem, ali je danes povprečna plača (neto) 1.549 EUR

Toliko o napredku v 25 letih. Vmes nam je uspelo razprodat skoraj vsa relativno uspešna podjetja in manj uspešna zafurat do konca.

Še na temo pločevine.

Če se uporabi gornjo postavitev.
Slika

Tako ali tako ni resna. Je bil pa v 40-ih leti dosežen velik napredek pri ekonomičnosti vozil. Na žalost se je velik del napredka izgubil z večanjem teže transportnih naprav. Dejansko se je sedaj doseglo vsaj 100% povečanje izkoristka ottovega motorja (v celotnem delovnem območju).
Sedaj pa, zakaj uporabnik v denarnici ne čuti tega tehničnega prihranka:
- zato, ker je sedaj na cesti oblečen v (povprečno) 1,6 tone pločevine, med tem, ko je 40 let nazaj tehtal 900kg
- za doseganje nizkih CO..... ipd izpuhov se v določenih režimih porablja več goriva, kot bi bilo potrebno, če bi se ga uporabljalo le za opravitev dela
-

V zgodovini so že enkrat imeli cestne Golijate (če se kdo spomni Duesenberga, Auburn, Cord,.. in podobnih cestnih tankov), ki so doživeli podoben konec, kot se sedaj nakazuje za sodobne podaljške reproduktivnih organov. V tistih časih je je te cestne dinozavre odpihnilo postrecesijsko obdobje, sedaj kaže, da bo podobno.

Je pa seveda tudi možno delovati po sistemu - ako se gine, nek se gine otmeno

Disclaimer:
Ves ta sestav je le moje mnenje in ni nujno resnica "ultimo". Tega ne prodajam in se ne mislim spuščati v zatikanja v vejice!
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 21, 2013 19:49

Roberth1 ni prav pametno pisati po spominu... Koliko je neto plača sedaj ni težko pogledati, znaša okoli tisočaka.

Leta 1988 pa je bila 719544 dinarjev, kar je od 400 do 1000 DEM odvisno kater mesec :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Feb 21, 2013 20:29

mamaMicka napisal/-a:Roberth1 ni prav pametno pisati po spominu... Koliko je neto plača sedaj ni težko pogledati, znaša okoli tisočaka.

Leta 1988 pa je bila 719544 dinarjev, kar je od 400 do 1000 DEM odvisno kater mesec :D

Se opravičujem, ker sem falil eno leto.

Govora je o času, ko se je vezalo dinar na DEM (Marković, za vse mlajše).

Torej leto 1989!

Disclaimer:
Ves ta sestav je le moje mnenje in ni nujno resnica "ultimo". Tega ne prodajam in se ne mislim spuščati v zatikanja v vejice!

MM, sklepam, da si v tistih časih že bil aktiven in poznaš situacijo iz prve roke.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Feb 21, 2013 21:40

V bistvu 1990, če smo že ravno natančni. Povprečna plača pa je bila 5657 dinarjev, kar pa je res /7 in je to nekaj drobiža preko 800DEM.

Cena bencina pa je bila mislim, da je bila nekaj preko 10 dinarjev. Ne gre pa pozabiti, da je bila takrat tudi zalivska vojna in od takrat naprej je slo gorivo v nebo.

Poznam toliko kolikor sem pisal o tem nalogo ze kar nekaj let nazaj.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov