Radioamaterstvo za telebane

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » Sr Mar 20, 2013 08:44

uh, mislem da zveza bi tudi po Jadranu ----->SLO morala na Hf iti, vendar z multiband anteno, da bi lahko uporabil različne frekvenčne obsege, pač odvisno od trenutnih atmosferskih pogojev in dnevnega termina, ki pogojujejo razprostiranje EM valov (pa nebi kaj vse vpliva na to).Bi pa morala imeti nekakšen plan dela in frekvenc, da bi se ujela.Pa zelo dobrodošle bi bile nizko postavljene antene z horizontalno polarizacijo, kar je na barki bolj utopija, v poštev pride le kakšna mobilna vertikalka.Na vse zadnje je tudi Šterk koristil radioamaterske obsege za kontakt z SLO, pač višje frekvenčne HF obsege (14MHz,21 MHz).Pa tudi vstran porinjena telegrafija pride še akko prav tudi danes.VHF je pa čista utopija od SLO doma proti Jadranu, opcija mogoče edino Riješki repetitor na Učki za zveze po Kvarnerju.
No da se radioamaterski izpit prizna tudi za VHF GMDSS je tudi meni zelo zanimivo, bo za probat, v RA ferajnu že dolga leta, izpit ne zapade nikoli, le licenco je potrebno obnavljati.
@elbarto, če te izpit zanima, prične tečaj v začetku aprila v RK Škofja Loka, pa mislim da RK Ljubljana tudi nekaj pripravlja.
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Sr Mar 20, 2013 09:11

preverjeno na upravi za pomorstvo, izpit za radioamaterja operaterja se ne prizna za pridobitev GMDSS, žal in škoda, tisti ki obvlada delo na RA frekvencah ima precej več znanja kot je potrebno za GMDSS, nekaj razlike je samo v proceduri zveze in identifikacijskih znakov.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 20, 2013 21:46

bats napisal/-a:preverjeno na upravi za pomorstvo, izpit za radioamaterja operaterja se ne prizna za pridobitev GMDSS, žal in škoda, tisti ki obvlada delo na RA frekvencah ima precej več znanja kot je potrebno za GMDSS, nekaj razlike je samo v proceduri zveze in identifikacijskih znakov.

Se strinjam da je trapasto, saj imate npr. radioamaterji bistveno več znanja, kot pa mi, ki samo malo plujemo po morju in si lastimo ta izpit!
Je pa tudi res, da tukaj ne gre za izpit za VHF, temveč za VHF GMDSS. O tem pa verjetno radioamaterji ne veste nič. Sicer je celotni DSC le utopija pri večini nas, vendar zakon je zakon, žal... :(
Podobno, če imaš izpit za motor in si zelo dober, imaš reflekse, sposobnost presoje, si izjemen voznik na cesti... Vendar z avtomobilom ne smeš na cesto! Za to moraš opraviti še B kategorijo, pa čeprav si boljši od večine voznikov z B kategorijo...
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Mar 20, 2013 22:45

bats napisal/-a:uh, mislem da zveza bi tudi po Jadranu ----->SLO morala na Hf iti, vendar z multiband anteno, da bi lahko uporabil različne frekvenčne obsege, pač odvisno od trenutnih atmosferskih pogojev in dnevnega termina, ki pogojujejo razprostiranje EM valov (pa nebi kaj vse vpliva na to).Bi pa morala imeti nekakšen plan dela in frekvenc, da bi se ujela.Pa zelo dobrodošle bi bile nizko postavljene antene z horizontalno polarizacijo, kar je na barki bolj utopija, v poštev pride le kakšna mobilna vertikalka.Na vse zadnje je tudi Šterk koristil radioamaterske obsege za kontakt z SLO, pač višje frekvenčne HF obsege (14MHz,21 MHz).Pa tudi vstran porinjena telegrafija pride še akko prav tudi danes.VHF je pa čista utopija od SLO doma proti Jadranu, opcija mogoče edino Riješki repetitor na Učki za zveze po Kvarnerju.
No da se radioamaterski izpit prizna tudi za VHF GMDSS je tudi meni zelo zanimivo, bo za probat, v RA ferajnu že dolga leta, izpit ne zapade nikoli, le licenco je potrebno obnavljati.
@elbarto, če te izpit zanima, prične tečaj v začetku aprila v RK Škofja Loka, pa mislim da RK Ljubljana tudi nekaj pripravlja.

Slika[/img]

Če si "pod" navideznim horizontom - line of sight in nisi na mestih kjer se valovanje vrne na zemljo in se odbije nazaj gor proti ionosferi, nimaš fizikalnih pogojev za hf zvezo.
Verjemi, sprobano lastnoročno na celem hf bandu z uglašeno dipol anteno, napeljanim vertikalno in horizontalno na lokacijah med Zadrom in Dubrovnikom.
Izid je tema na celi črti,razen 1x rahlega šuma na 21 mhz. Pa še to ne bi mogel najti frekvence, če mi kolega nebi po gsm povedal točne frekvence,kje me kliče.
On je oddajal z 3 el beam in 600w, jaz z dipolom in 100w. Seveda me ni slišal.
Šterk se tudi ni javljal iz jadrana po hf zvezi, ampak od malo dalje.
Pa hvala za skrb glede izpita, imam ga namreč že dobrih 20 let.
Lp!
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Če Mar 21, 2013 09:11

@elbarto:ja teoretično imaš prav, za jadran vsekakor ne pridejo v poštev višji obsegi, 3, 5 MHz in morda 7 MHz pa že, v poletnem času je v višjem frekv. pasu dostikrat t.i. shortskipp, uporaben tudi 50 MHz band.Glede na to da danes male japonske igračke pokrivajo precejšen del spektra, se je s tem lahko pozabavati v kombinaciji s kakšno multiband anteno.Ja saj za Šterka sem imel v mislih kontakte dlje od Jadrana, itak.To kar sta sprobala s kolegom , je relativno slaba kombinacija anten, namreč beam ima precej nižji kot sevanja in na blizu(par 100 km) vse leti čez, dipol pa ravno obratno, sploh če je nizko postavljen.Če bi imela oba nizko postavljena horizontalna dipola in primerno frekvenco bi bila verjetnost zveze veliko večja, no 100 % verjetnosti pa res ni ker je še čuda drugih vplivov.
Kar nekaj sem se ukvarjal s temi zadevami, praktično sprobaval več let,npr tudi v KVP ZRS, pri organizacijah rallyev pred leti delali radioomrežja, ...,čeprav mi je vseskozi bolj dišalo UKV podroje.Sicer pa 33 let od prvega izpita.No ja mogoče pa sva celo imela že kdaj zvezo, pa ne veva, hi.
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Če Mar 21, 2013 09:16

@admin
se strinjam v celoti, čeprav žal, tako pač je.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Če Mar 21, 2013 09:28

-kolikorat si probal iz plovila na južnem jadranu narediti zvezo s Slovenijo? (naj uganem)
-kakšen tip učinkovite antene za 3.5 MHz predlagaš (pustimo magnetne loope in podobne dušilke), ki jo lahko postaviš na rekreacijskem plovilu? (naj uganem)
-probala sva tudi z 3.5 in 7 MHz in dipoli, tam ni bilo niti megle...
-preberi še enkrat drugi del prvega prispevka v tej temi.

LP!
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Če Mar 21, 2013 09:51

iz južnega jadrana nisem sprobaval iz plovila, pač pa iz otokov.Za 3.5 MHz je res utopija kaj primernega postavljat na rekreacijskem plovilu, tudi tu se popolnoma strinjam.Kot sem napisal zakaj ni šla zveza v kombinaciji beam-dipol, pa drži, pa verjetno je še bilo na višjih obsegih, kar je še en negativen faktor za neuspeh.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov