MareC napisal/-a:nekje sem zasledil, da se en naš morjeplovec ukvarja z vgradnjo toplotnih črpalk v stanovanjski hiši
se mi lahko javi prosim

ali , če kdo pozna koga, ki je zanesljiv in bi svetoval kakšen sistem postaviti v hiši
Pozdravljen MareC. Ena od panog v ALPIN NT OVE, kjer se ukvarjamo izključno z OVE, med katere ob fotovoltaiki, vetru in regulacijah na barkah, spadajo
tudi toplotne črpalke za ogrevanje objektov. Preferiramo običajno najvišji kvalitetni rang, kot so Mitsubishi Zubadan, Toshiba, Daikin,.. Konec lanskega leta je luč sveta dočakala tudi povsem nov koncept Sonnenkraftova 12kW, ki je trenutno zagotovo v sami svetovni špici, je pa tudi malce dražja.
EKO sklad bo predvidoma v dveh tednih objavil nepovratna sredstva za te TČ. Razpon bo med 1000-1500 eur. Malo poglej na
www.alpin.si, je pa zaradi novitet stran s TČ v rekonstrukciji. Lahko me kontaktiraš tudi na
info@alpin.si ali 051-410-706.
Imam še par vprašanj:
Najlažje se pri obstoječih objektih dimenzionira moč TČ glede na npr. lansko letno porabo trenutnega energenta in mi jo prosim sporoči. Tukaj velja poudariti, ali planiraš v naslednjih letih spremeniti ogrevalne navade ( mlajši otroci, več ali manj doma,....)
Ali imaš talno, radijatorsko ali kombinirano ogrevanje? Koliko površine m2 ogrevaš in koliko je eventuelno še neogrevane, a v prihodnosti previdene površine za ogrevanje? Ali imaš dodaten vir ogrevanja kot je kamin, večje zastekljene površine ( sončni vrt),.... Ali planiraš zdaj ali v prihodnje menjati okna, vrata, fasado, izolacijo na podstrešju,... pa še kaj bi se našlo.
Se slišiva in lp Marko
Vedno dovolj elektrike na vašem plovilu.