Avtomatski menjalniki

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Avtomatski menjalniki

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 30, 2014 18:03

A ima kdo izkušnje z avtomatskimi menjalniki.
Recimo, da kupujem avto in gledam VW passat, sharan pa Ford galaxy ipd. Letnike tam okrog 2011.
Kaj pomeni avtomatski menjalnik z vidika vzdrževanja in stroškov povezanih s tem?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Nov 30, 2014 18:37

Galaxy ma moj kolega in ima skoz neke probleme z menjalnikom, za VW nisem slišal nič slabega, MBjev 7G je pa itak zakon. :wink: Samo fajn je če ga vsakih 60000 oprereš s frišnim oljem. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Nov 30, 2014 18:52

Naj ti povem da vsi avtomatski menjalniki ki so na prečno postavljenem motorju so deep shit! Problem je že pri pretankem wandlerju. Za sharana prve generacije ti lahko povem da je ta menjalnik narejen za veliko porabo in uničevanje motorja in tvojih živcev. Vsekakor pa ne kupi avta če ga ne prikopiš na tester da ti sporoči kakršnokoli napako na menjalniku in pa če ni bilo menjano olje VSAJ na 100kkm Priporočeno je na 70kkm
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 30, 2014 19:19

:oops:
Sem upal, da bo kdo napisal "najverjetneje ti bo vse delovalo ok, možnost za napake pa vedno obstaja".

Je pa zanimivo, da je Ford za en k.... V ZDA se pa že desetletja vsi vozijo na avtomatikih. Kako je zdaj s tem? Ne vem, sprašujem, sem totalen laik :wink:
Tudi avti mi niso nek fetiš, samo peljem se rad udobno, skoraj penzionistično (pač rjuhar ;)
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Nov 30, 2014 19:51

V ZDA imajo avtomatski menjalniki samo D P R N i gotovo. V Evropi imaš pa vse nekaj na tronic in ročno pretikanje in en kup "jajc" zraven. Tako , dsa čim preje kaj rikne.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Nov 30, 2014 22:30

Če bi videl menjalnik vzdolžnega in prečnega motorja bi že kmečka logika spregovorila da tu neki ne štima. Tud sam sem imel v svojem multivanu automatik (fordov mimgrede)na vr6 motorju in sem 2x ostal na cesti nato pa vgradil ročni menjalnik(tud fordov) ker tak pač ne original in naj povem da menjalnika ford boljše da nebi delal sam. Nimajo zastonj vsi dragi in kvalitetni avto motor prav postavljen da je prostor tudi za kvalitetni menjalnik. In rak rana veliko sodobnih avtov so prav menjalniki kar je bilo pred 20 leti zadnja skrb...
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Ne Nov 30, 2014 23:37

Vse je odvisno od vzdrzevanja in nacina voznje, pa tudi malo srece moras imet, najbolje ti bo povedal nas nov clan rock, ki se samo s tem ukvarja, je pa bolj malo na forumu. Meni jepred kratkim crknil mercedesov avt menjalnik 7. kurlo je senzor hitrsti.
Led_si
Višji vodnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Led_si » Po Dec 01, 2014 00:23

Nemški DSG je zakon, bejži pa od multitronicov - sem imel audija l.2004 pa je njihova hiba da senzorji grejo k h..... V črnučah k sreči "ugodno" zrihtajo ampak ni to to...
Pa sem zdej vseeno spet automatika kupil :-)
Srečno vožnjo!
msajina
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a msajina » Po Dec 01, 2014 05:57

Z ženo si lastiva že drugi VW avtomobil s DSG menjalnikom.Prvi je bil Golf6 bencinar s 7 stopenjskim menjalnikom pri katerem ni bilo nobenega vzdrževanja ali menjave olja ker je to baje suha varijanta.Menjalnik deluje fantastično.Drugi avtomobil je VW Touran ,dizel, ki ima vgrajen 6 stopenjski DSG pri katerem je potrebna menjava olja vsakih 60 tisoč kilometrov.Strošek cca 200 E.Noveša generacija baje ne potrebuje menjave olja.Na strošek hitro pozabiš ker menjalnik deluje brezhibno ,tako da je vožnja z njim pravi užitek.Prilagojen je tudi za bol j športno vožnjo s preklopom na Sport Poraba goriva je ista ali pa manjša kakor pri ročnem menjalniku.Pred nakupom the dveh avtomobilov sva testirala kar nekaj avtomobilov tega razreda vendar nobeden od menjalnikov ne seže niti blizu VW DSG.Do menjave avtomobila sem bil ponosen lastnik Toyote tako da mi VW ni v krvi.L.P.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Dec 01, 2014 06:32

msajina napisal/-a:Z ženo si lastiva že drugi VW avtomobil s DSG menjalnikom.Prvi je bil Golf6 bencinar s 7 stopenjskim menjalnikom pri katerem ni bilo nobenega vzdrževanja ali menjave olja ker je to baje suha varijanta.Menjalnik deluje fantastično.Drugi avtomobil je VW Touran ,dizel, ki ima vgrajen 6 stopenjski DSG pri katerem je potrebna menjava olja vsakih 60 tisoč kilometrov.Strošek cca 200 E.Noveša generacija baje ne potrebuje menjave olja.Na strošek hitro pozabiš ker menjalnik deluje brezhibno ,tako da je vožnja z njim pravi užitek.Prilagojen je tudi za bol j športno vožnjo s preklopom na Sport Poraba goriva je ista ali pa manjša kakor pri ročnem menjalniku.Pred nakupom the dveh avtomobilov sva testirala kar nekaj avtomobilov tega razreda vendar nobeden od menjalnikov ne seže niti blizu VW DSG.Do menjave avtomobila sem bil ponosen lastnik Toyote tako da mi VW ni v krvi.L.P.

Boš videl ko boš prevozil čez 250000km. Na servisu ti samo pogledajo na števec in ti svetujejo menjavo celotnega menjalnika.Ker je to pač luksus.
Da ne bo pomote , tudi sam sem pristaš AVT. ampak kar se pa zdaj dogaja je pa višek...... :twisted:
Fiat Justitia ... Some day....
msajina
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a msajina » Po Dec 01, 2014 06:56

250000 km je veliko, če prevoziš 30000 na leto.Če se vrnemo v bližnjo preteklost ,tudi klimatska naprava je bila luksus ,dandanes pa je avtomobil brez nje le kot opcija oz po naročilu.Upam da bo kmalu tako tudi z avtomatskimi menjalniki ki bi vsekakor pripomogli k varnosti v prometu in lagodnejši vožnji.
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Po Dec 01, 2014 08:23

No pa da malo izzovem, kaj Citroenov robotiziran menjalnik, kakšne izkušnje, mnenja?
waterski
Poročnik bojne ladje

Citroen

OdgovorNapisal/-a waterski » Po Dec 01, 2014 09:06

S Citroenovim robotiziranim menjalnikom se ne druži ker to ne bo dobro zate. Odsvetujejo ga vsi mehaniki, ki zadevo na svoji karierni poti spoznali, pošteni Citroenovi dealerji in celo javno nekateri novinarji ki so testirali Citroenova vozila s tem menjalnikom.
Kljub temu, da so menjalnik za novo generacijo Picasoja posodobili se še zmeraj pojavlja med vožnjo cukanje in prestavljanje v neprimerne prestave.
Delovanje te zadeve je neprimerljivo z menjalnikom DSG.
Spletni portal avtonasveti.com pravi:
"Menjalnik BMP6. Ogromno napak in javljenih odpovedi delovanja. Odpoveduje tudi možnost ročnega prestavljanja. Določene težave so reševali z reprogramiranjem. Če je le mogoče, se temu menjalniku izognite."
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Dec 01, 2014 09:30

Fantje ne prosim mešat DSG, multitronic in avtomatik ker to so trije popolnoma različni menjalniki. Se strinjam da je DSG dober ampak kot je že blo omenjeno ima kratko življenjsko dobo. Multitronic je brezstopenjski menjalnik ki deluje na principu variomata in je načeloma kvaliteten ob primernem vzdrževanju kar pa jih večina ni deležna. Avtomatik pa je tretja zgodba in je lahko dober in trpežen ampak kot sem že omenil če sam wandler(pretvornik navora) ni pravilne oblike in velikosti(kar pri prečnem motorju ni ker ni prostora) so izgube in prenosi moči nepravilni kar botruje slabemu delovanju pogonskega sklopa. Predvsem pa neekonomični vožnji.
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Po Dec 01, 2014 10:38

Aha, no da stopim mogoče v bran citroenu, ga imam sedaj tri leta in nimam pripomb, res je moj prvi "avtomatik" in moram reči da zadeva dela kot mora, kritizirajo ga tisti, ki so že prej imeli prave avtomatike in so razočarani nad tem, meni pa ko sem prestopil iz ročnega na "avtomatika" zadeva popolnoma zadovoljuje.

Je pa še nekaj, pogovarjamo se o enoprostorcih, se pravi 95% (prej več kot manj) družinskih voženj, se pravi da ga rabimo za razvajanje in ne podiranje hitrostnih rekordov...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta