Pijače za morjeplovce

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jun 04, 2014 15:53

Ekola. Pravkar sem se vrnil od Briča. Zaloge narejene. Sem vzel kar njihove 5l plastenke in mi je dal še par steklenic za pretočit (za sproti).

Bi še kaj tam pojedel samo se moral pred tem peljat na pico enega oz. dva morjeplovca...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jun 12, 2014 14:13

Jaz delam iz terana samo liker ker drugače mi ni za pit.
Pa brez zamere.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 16, 2014 15:03

Boljše Malvazije kot je bila na Krasu pri Alesiju pred dobrim mesecem, še nisem pil :D On ve kdo jo je prinesel.
mašinfirer
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Okt 17, 2014 17:12

na zdravje. ta prav dan je za kaksnega zvrnit!
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Pe Okt 17, 2014 19:06

habibi Vll napisal/-a:Boljše Malvazije kot je bila na Krasu pri Alesiju pred dobrim mesecem, še nisem pil :D On ve kdo jo je prinesel.

Kdo :?: :?: :?:
Odkar Klenarja ni več v Kopru (VK) imam težavo najti dobro Malvazijo po normalni ceni.
No ja, v Monemvasiji smo pili odlično!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Okt 17, 2014 19:34

Probaj kontaktirat Alesija,če vino dobro, me cena ne zanima. :wink:
mašinfirer
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jun 15, 2015 17:55

Bi bil kdo pripravljen v roku do max enega tedna mi pripeljati od Briča 15l Malvazije oz tisto kar ima na tankštele?
To je v Dekanih- torej primerno za vse, ki se vračate iz Obale.
Se revanširam s pivom ob predaji, kje v senci kakšnega Lj. lokala.

Hvala
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jun 15, 2015 21:15

cibro napisal/-a:Jaz delam iz terana samo liker ker drugače mi ni za pit.
Pa brez zamere.

Prav imaš. To vino je težko za piti. Teranov liker je pa top. Rad imam take sladke pijače. Ravno jutri grem po orehe, da bom naredil orehovec. Super za obiske , da lahko ponudiš nekaj domačega.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 15, 2015 21:34

.

Ajme, ajme, da sladke mešane likerčke postavljate pred slovensko avtohtono vrsto vina.

Preneseno z neta, ne pa z Wikipedije!

Kraški teran je bil v srednjem veku znan tudi v drugih deželah, zlasti v Nemčiji, o njem pa je pisal tudi Valvasor.

Iz rezultatov raziskav je razvidno, da je vino kraški teran posebno vino, kar dokazujejo njegova bogata sestava aminokislin, pepela, mineralov, kislin in eksirakta, ki so poglavitni parametri kakovosti. To nam potrjujejo tudi vsebnosti skupnih fenolov. Ti vsebujejo procianidine (antioksidante), ki imajo zdravilno moč.

Znano je sredozemsko prehranjevanje, katerega sestavni del so rdeča vina. Dokazano je, da so vsebnosti nekaterih fenolnih sestavin, s tem mislimo predvsem na procianidine, tiste, ki močno delujejo v telesu kot antioksidanti in s tem uravnavajo bolj zdravo presnovo in zdravo živIjenje.
teran2
Teran je pri tem še posebno zanimiv, saj je eno izmed rdečih vin, ki vsebuje največ aminokislin. Vse naštete sestavine v teranu pa močno vplivajo tudi na nemoteno delovanje srca, dajejo prožnost ožilju, pri zmernem pitju je manjša možnost rakastih obolenj. Poleg tega esencialne aminokisline zboljšujejo tek in dobro počutje.

Da je teran odlično zdravilno vino, nam dokazujejo številne raziskave naših in tujih znanstvenikov. Bogata mineralna in kislinska sestava je naravni pripomoček pri zdravljenju in delovanju prebavnih organov, pri pomanjkanju teka, spanja, telesne oslabelosti in krvnega obtoka. Kisline v teranu raztapljajo škodljive snovi, ki se kopičijo v črevesju, žolčniku, ledvicah, jetrih itn., čisti pa tudi žleze in sluznice. Fosforjeva kislina in železo, ki ju vsebuje teran, pospešujeta nastajanje rdečih in belih krvnih telesc. Teran tudi blagodejno vpliva na prebavo, zdravi sladkorno bolezen in jo tudi preprečuje. Dokazano je tudi, da je učinkovit pri zdravljenju slabokrvnosti, kroničnih in akutnih vnetjih črevesja. če uživamo teran, se boljše počutimo in nismo utrujeni (povzeto po Mauryju, 1974). Naši zdravniki ga v zmernih količinah ob jedi priporočajo celo nosečnicam!

Teran je vino, ki se praviloma ne stara in ga je najbolje uporabljati v tekočem letu od proizvodnje dalje.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jun 15, 2015 21:45

Res je teran odlično zdravilno vino, ampak vseeno imam raje malvazijo, ker mi je teran nekako težko vino, čeprav včasih paše kakšen kozarček :wink: bolj pozimi :)
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jun 15, 2015 22:16

al napisal/-a:Bi bil kdo pripravljen v roku do max enega tedna mi pripeljati od Briča 15l Malvazije oz tisto kar ima na tankštele?
To je v Dekanih- torej primerno za vse, ki se vračate iz Obale.
Se revanširam s pivom ob predaji, kje v senci kakšnega Lj. lokala.

Hvala

gospodje,

tole dvigam, ker vidim, da ste šli v teranske vode :)
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Jun 15, 2015 23:11

Vsak kmet rad soje vino ma, odkar ta svjt stoji,
ma prou usakmu ga ne da, s prjatli ga deli,
tko živu enkrat je en kmet, Karleto Špacapan,
v pržuon je doskrat šou sedet k ni tou dat soj teran....

(Iztok Mlakar)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 15, 2015 23:35

So z ricinusom futrali ga an tukli ko žival,
čeprav s posranmi gatami se Karlo jih ni bal,
ma ni zvleku z njega un teran ma prou noben pržon
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jun 16, 2015 19:03

@Teran - ne vem, kje je to zgodbo našel Pajer1, vir pa res ni wikipedia, ampak list Kraški gospodar iz l. 1912. :wink:
Pravi vir je spis "Kraški teran". Avtor je Maksimiljan Ripper, v Slovenščino je za objavo v Kraški gospodar, list za pospeševanje kmetijstva, z oktobra 1912 prevedel E. Klavžar.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 16, 2015 19:14

MT, ko si ti odgovoril, sem mislil da boš predlagal 2 litra mleka ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov