Bilo majčkeno razočaranje - ne ker bi bilo z zadevo kaj narobe, ampak zato, ker sem imel malo prevelika pričakovanja.
Bila je otvoritev uvrstitve te razstave v redne zbirke v TMS v Bistri. Razstava teh modelov mislim da je prej že gostovala po Sloveniji.
Na povezavi pod sliko plakata se najde tudi fotogalerija slik z razstave in modelov letal, ki jih imamo tokrat v mislih (slike so prevelike za SW tega foruma).
Ne spomnim se pa pisnega in slikovnega gradiva, ki zdaj spremlja modele, in vsaj tretjina info tam je bila zame nova.
Nisem vedel na primer za to, da naj bi Žiga Zois samo eno leto po prvih poletih s toplozračim balonom bratov Montgolfiere v Parizu tudi napravil tak poskus - po sliki sodeč naj bi že nosil s seboj ognjišče, ki je ogrevalo zrak v balonu (in Zois, fužinarski velepodjetnik, se je na ognjišča nedvomno razumel); pa za nekaj Rusjanovih sodobnikov, pa... v glavnem ko bom kaj utegnil pobrskati v ta konec zgodovine, mi najbrž spet ne bo utegnilo biti dolgčas.
Tudi teh modelov si doslej nisem utegnil ogledati. Vsi veliki (več metrov čez krila) modeli so leteči ali letenja z daljinskim upravljanjem sposobni, za male pa nisem bil pozoren, ali velja enako.
Mehanizem za zagotovitev togosti kril Rusjanovih letal močno spominja na mehanizem - bočne pripone in 'spreaderje' (ne morem se spomniti slovenskega izraza), s katerim dosegamo prečno togost na naših jamborih.
Precej izmed letal z modelov sem iz slik poznal že od prej, ampak videti 3D enega prvih namenskih akrobatskih letal 'Mačko' mi je bilo posebej zanimivo, in isto velja še za nekatere druge. Prvič pa sem sploh slišal za nekatera po II. svet. vojni načrtovana, pa takrat ne uresničena slovenska letala, od katerih model dvomotornega je tudi videti popolnoma letenja sposoben.
Srečal sem se tudi z nekaj znanci - takimi, ki letijo - in spoznal nekaj novih obrazov iz njihove druščine.
Bila pa je to - otvoritev te razstave - razmeroma majhna reč, kar pomeni, da je bila tudi 'fešta' plat sestavljena iz nekaj malega najbrž kakovostne pijače, ki zame ni bila uporabna (vino, bowla), pa nekaj malega nenavadnih prigrizkov (na palčki kot 'ražnjiči' iz koščkov svežega sadja ter enako na palčki kot 1 mm preja verjetno ocvrtega nekega sira z origanom, prej stisnjena v obliko podobno liziki.
Moram ugotoviti, kdo je preskrbel hrano na otvoritvah, ki sem jo omenil v napovedi te, da grem namensko kdaj tja jest.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...