Kako nastane V8

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

Kako nastane V8

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Feb 13, 2016 22:19

mašinfirer
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Feb 13, 2016 22:26

Uf, kakšne mašine. Zelo zanimivo. Bi bil enkrat zraven, ko se to dela.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 14, 2016 09:51

Kakšno togost ima takle obdelovalni stroj, na njem obdeluješ tako (nodularno?) sivo litino kot tudi aluminij. Glede na izdelek, ki je na tem posnetku, pa se tolerance merijo v stotinkah. Za moje pojme je stroj vrhunski inženirski dosežek.
habibi Vll
Admiral

Glavna gred

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 14, 2016 10:10

Pa še izdelava glavne gredi
https://www.youtube.com/watch?v=81UjjSH2iFw
mašinfirer
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

Re: Glavna gred

OdgovorNapisal/-a Jean » Ne Feb 14, 2016 17:32

habibi Vll napisal/-a:Pa še izdelava glavne gredi
https://www.youtube.com/watch?v=81UjjSH2iFw

Z takimi mašinami pa mi delamo izdelke za avtomobilsko in letalsko industrijo.
https://www.youtube.com/watch?v=RfE8QR6zv7U#t=43

https://www.youtube.com/watch?v=SfcW7cbn1HE
LP Dani
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 14, 2016 18:28

Oči se kar spočijejo ob takem remek delu. :lol:
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Feb 14, 2016 19:28

Ne vem, če pri ameriških V-8 mastodontih merijo tolerance v stotinkah. :D Ne glede na kompleksnost obdelovalnih strojev so to še vedno pramotorji.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Feb 14, 2016 20:25

SR290 uzel si mi iz "prstov" :D Js res ne razumem teh američanov. (sicer krasn obdelovalni stroj!) ampak tale V8 je za v leto 40. Zakaj še vedno 2 ventila na valj? Zakaj še vedno odmična v bloku? Čemu gusnat blok? To je le nekaj na hitro kar me zmoti po minuti gledanja takega motorja.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Ne Feb 14, 2016 20:32

Mene pa to, ali je njihova livarska tehnika v srednjem veku, da blok delajo skoraj iz ingota.
https://vodovod-rh.si/
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Feb 17, 2016 12:16

mene pa cisto nic, ker niso nic pokazal kar bi blo uau al pa res Masina.

mogoce pred 30mi leti ko so se na kartice futral masine, pa za cajta NC-strojev.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Feb 17, 2016 14:37

O matr, pa je res že 30 let tega. Leta 86 sem 3 mesece delal s čisto novim NC strojem - žično erozijo, ki je bil takrat vrhunski japonski izdelek. S katerim si lahko pri manjših kosih lovil tisočinke. In kaj je danes drugače? Še vedno imajo tisti boljši stroji prednapeta vodila in kroglična vretena in ustrezno togost konstrukcije. Za nekaj velikostnih razredov pa je hitrejše procesiranje, tako pri servo pogonih kot pri večosnem krmilniku.

lp

motorni
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Feb 17, 2016 15:32

danasnje masine so slabse. Stare se vedno delajo, tukaj pa po 10h letih ni vec rezervnih delov.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 17, 2016 19:03

Tam nekje okrog 1965 je na sejmu elektronike Aleš Strojnik nam mulcem bolj s konca osemletke razložil, kaj so numerično krmiljeni stroji na NC rezkarju.

In mimogrede je razložil tudi osnove CAD/CAM (računalniško podprtega snovanja izdelkov in računalniško podprte izdelave izdelkov). Ob kaki drugi priliki pa še kup drugih reči...

Edit: recimo tale Strojnikov Laminar Magic
    Slika

z le 25 KM motorjem je postavil rekord v kategoriji (pod 300 kg) s hitrostjo nekaj čez 200 km/h. Tisti, ki ga je takrat pilotiral, je napisal:
No aircraft before or since has flown faster on less power than Laminar Magic!

Včitavalo se je pa program v tisti rezkar takratz luknjanega papirnega traku, kot so bili takrat običajni za telekse.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Feb 23, 2016 20:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 19, 2016 00:24

No tale Centroid ni ravno čudo tehnike in stroj spada med slabše v svetu, je precej nenatančen in pa zaradi fizične izvedbe precej netog!
Obdelava delov motorjev sploh ni nek bav-bav, vse to kar se tukaj obdeluje je v grobih tolerancah, kar pa mora biti točno predvsem po okroglosti, pa se obdeluje s pomočjo izstruževalne glave (okrog 4:00 minute), kjer se stroj samo pozicionira, okroglost obdelovanca pa nastane sama po sebi zaradi fizičnega gibanja orodja (vse osi stroja so pri miru, samo po Z-osi se spušča).

Ima pa Centroid nekaj divjih prednosti, je namenski stroj za 5-osno obdelavo natančno takih kosov, pa še kakšnih delov turbin. Zanimivo je, ko se v to malo poglobiš in spustiš isti program na drugačni izvedbi stroja in vidiš prednosti posamezne konstrukcije... Finta je v tem, da je nagibna B os kot prvo nagibna levo in desno (ponavadi do 50 stopinj), torej ni vrtenja kosa za doseganje pozicije, ni singularnosti oziroma so redke... Druga velikanska prednost je ta zavita glava, ki daje to, da je konica orodja nekako blizu osi rotacije B in tako stroj med 5-osno obdelavo zelo malo skače po X osi (možnost precej hitrejše simultane obdelave).

Na splošno pa za tiste, ki ne veste, moj kruh je že 16 let zastopanje, prodaja in pomoč okrog Mastercama, največjega CAM sistema na svetu, ki nastopa tudi v kompletnem tem videu... Med 3:00 in 3:20 je prikazano programiranje v Mastercamu in simulacija, strategija je posebna, namenska ravno za sesalne in izpušne kanale v glavah (Multiaxis Port Machining), ki je bila razvita s strani nemškega podjetja ModuleWorks (turki...) za Mastercam. :wink: No frajer (moj osebni prijatelj po imenu Yavuz) je odkril denar v svetu in del svoijih rešitev sedaj prodaja tudi konkurenci.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov