Doma narejen "aparat" za dihanje pod vodo

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

Doma narejen "aparat" za dihanje pod vodo

OdgovorNapisal/-a Purly » Sr Maj 25, 2016 21:24

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 26, 2016 10:42

res dobr.

za umret. da si razno svinjarijo v pljuča pumpaš, od lima ki še pari, kakšne klorove spojine zaradi stika s slano vodo, do možnih maziv ki se potem pretvorijo v lipide pa ti kako fino pljučnico zrihtajo (lahko tudi kar direkt trugo)

Delovanje je pa tudi omejeno na 2-3 metre globine - če sploh

DIY pa pod vodo - NO-GO
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Maj 26, 2016 14:17

Ma ja, koliko je volumen max 0,4l pa če napumpaš na 6 bar je to 6*0,4 =2,4l zraka.
pri gasilcih so nas pa učuli tole:
FIZIČNO LAHKO DELO (mirno delo brez telesnih naporov) branje, pisanje, pletenje, šivanje 8 do 10l/min.

James Bond 007 varianta iz Sport Billy torbice :lol:
Mato :wink:
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 26, 2016 14:53

drugače je brez napora 20L/min. z malce toka je že 30, da pa plavaš kot tale kolega v filmu, si pa na 40+

normalen vdih - je kak liter.

mato: dvomim da napumpa na 6 barov :)
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Maj 26, 2016 15:57

Ta video dobro ponazarja obdobje v katerem se trenutno nahajamo. Sicer še nima imena, dam pa prvi predlog - moron-izem, z obeti, da kmalu preidemo v imbecil-izem.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Maj 26, 2016 17:50

A pol je to buča? 8) Jaz sem se pa že skoraj lotil izdelave, da bi se lahko potapljal, kot tip v videu :wink: :twisted:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 26, 2016 19:52

To je Top Shop doba. v kateri se kaže kvaliteta šolskega sistema. Pogledaš, kje studio moderna ustvari NAJMANJ PROMETA GLEDE NA RAZMERJE PREBIVALSTVA in takoj vidiš kje so najbolj izobraženi!!!
In seveda obratno :lol:
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Maj 29, 2016 02:23

Pred leti sem v reviji videl eno napravo, kjer je bila električna zračna črpelka nameščena na rešilnem obroču, od tam pa je bila speljana cev z ustnikom za podvodno dihanje. Mislim, da je pritisk omogočal dihanje do globine dveh metrov, kar je dovolj za podvodna opravila na barki. Cena je bila nekje do 200 eur, a ko sem to naprevo pozneje hotel kupiti, je nisem nikjer dobil.

Sam si za podvodno čiščenje trupa včasih naredim "alan fordovsko" različico takšne naprave, kjer spojim električno 12 V pumpo za blazine ali čolne (12 eur), armirano cev in dihalko od maske. To omogoča zasilno dihanje ob podvodnem drgnjenju / čičšenju trupa barke do globine 30 - 50 cm. Vmes pa se moram vsakih nekaj minut spočiti in nadihati nad vodo.
Še boljši pritisk da ročna pumpa za čolne, le nahecati moraš nekoga, da dovolj hitro in vztrajno pumpa :) Tudi cinke na propelerju in kobilici sem že zamenjal na ta način in to ni "bučka".
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Maj 29, 2016 07:09

mirante napisal/-a: in to ni "bučka".

Ja, dokler ni nesreče. Tudi letalo je v resnici precej enostavno izdelat, pa ti ne pustijo...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Maj 29, 2016 09:27

Tudi sam sem poizkusil enako kot mirante. Pumpa za blazino. Ustvari ravno dovolj nadtlaka da porine zrak 0.3m pod vodo in hkrati dovolj velik pretok. Nadtlak zraka je dovolj majhen da ga zadržiš. Zadeva še kar dobro špila do 0.3m pod vodo.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Maj 29, 2016 23:24

SR 290,
Saj ne vem, ali naj primerjavo z letalom vzamem za pohvalo :).

Čisto resno prosim, da obrazložiš svoje pomisleke in nas opozoriš, kaj gre z dovolj veliko verjetnostjo lahko narobe pri delu pod vodo na globini 0,5 m s pomočjo opisane doma narejene "dihalne naprave".

Ko sam na ta način drgnem barko pod vodo, me nekdo opazuje in servisira s prenašanjem cevi. Ko je pritisk zraka v cevi premajhen za normalno dihanje, se grem vsake dve ali tri minute nadihati na površje, ko je dotok zraka po cevi večji, kot ga lahko sproti nadiham, se odvečni zrak izloča iz varnostnega ventila na dihalki.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 30, 2016 05:54

Prepričan sem, da nimaš nikakršnih problemov ob uporabi tega aparata, ampak žal je na svetu veliko ljudi pretirano pustolovsko naravnanih in premalo odgovornih. Taka pogruntavščina je "huda reč" in mi pride na misel primerjava z mulci v naši vasi, ki so izdelali zmaja iz fižolovk, ter pvc folije, ki bi načeloma moral letet. Imeli so dovolj "korajže", da se je eden pognal po hribu navzdol. Na srečo je imel dovolj krompirja, da se je le dobro potolkel.

Za tako zadevo moraš biti dovolj zrel, samoorganiziran in sistematski, drugače se hitro lahko pojavijo kolobarčki pred očmi. Že brez takih naprav se vsako leto utopi kak potapljač, ki premore več kondicije kot preudarnosti, tudi slavni in dobri so na žalost med njimi.
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da ne veš kdaj je meja, le prijetni, vseh farb kolobarji se naenkrat pojavijo in na srečo me je takrat v rosnih letih mama potegnila iz vode, a spomnim se kot da je bilo včeraj. Dopuščam tudi možnost, da pretitravam, ne vem.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Maj 31, 2016 07:51

Hvala.
Vidim, da imaš v mislih skrb in previdnost.
Previdnost je mati modrosti, a je hkrati lahko mačeha razvoju in novim doživetjem.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Maj 31, 2016 09:01

...previdnost je mati modrosti,---pa še tista ne bi bila mati,če bi bila dovolj previdna.. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost