Antena za TV - POMOČ!

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Antena za TV - POMOČ!

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Feb 17, 2017 21:56

Ojla,

Rabim nasvet glede antene za TV. Sem imel v paci enga mojstra iz obale, k me je že 2x zajeb... tko da zdej se bom lotu sam.

Evo situacijo. V stanovanju v Izoli mi odkar so znižali oddajnik na belem križu (lansko leto konec poletja) sobna antena ne ujame več nobenega programa. Ker imamo stanovanje za vikend ne mislim plačevati kabelskega TVja in bi dal anteno na streho. Kabel bom potegnu, štanga je že na mestu, anteno sem tud že nabavil zdaj pa bom šel tole počas zmontirat. Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje kam anteno obrnit, na kaj je treba merkat itd... Če pa ima kdo kakšen kontakt od kakšnega majstra, ki bi mi prišel anteno umerit oz. naštelat bi bil pa tudi vesel.

Zadeve priklopit znam saj sem mal štromarja sam glede umerjanja pa nimam pojma.

Hvala za nasvete in pomoč.

LP Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Pe Feb 17, 2017 22:30

Poglej kam so usmerjene druge in tja usmeri še ti, če dela drugim, bo tudi tebi.

lp.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » So Feb 18, 2017 22:04

Najprej pripravi network analyser in funkcijski generator z 60 ohmskim izhodom. Nato boljso polovico poslji na streho da obraca anteno dokler ne dobis dobre slike. Potem ji zkric cez okno naj privije vijake. Nato prizges funkcijskega in nastavis na zagasto napetost 10Vp-p. Pol se stisnes k boljsi polovici na kavcu in ji sepnes kako jo imas rad...
BlueSky
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Feb 19, 2017 02:03

:D
Bluesky podal si zelo dobra navodila. Res je da smo se včasih drli skozi okno. Sedaj, ko imamo mobitele pa to ni več potrebno. Za komunikacijo uporabi GSM :wink:
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Ne Feb 19, 2017 14:59

Pokliči 031713789 Peter pride tudi zmontirat.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Feb 19, 2017 22:16

Ali še dela kaj preko antene na strehi. POP tv vem, da ukinil možnost gledanja njihovih ksnalov preko klasičnih anten.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Feb 20, 2017 08:00

Hvala za informacije. POP TV in Kanal A sta prenehala z oddajanjem. So pa na voljo še vedno ostali programi :)

Žal mi je škoda dati cca 40 eur na mesec za kabelsko televizijo. Predvsem je problem, ker občasno čez zimo dam notri študente in ni varijante, da bi dali 30-40 eur če ni nujno.

Ali ima kdo še kakšno drugo opcijo oz idejo?

Lp Andrej
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Feb 20, 2017 09:18

dandanes, ko je digitalni prizemeljski tv signal je prav preprosto uštimat antene. Vsak normalno opravilen to zmore. Odvisno kje si, če si nekje v centru slovenije, rabiš eno anteno in kabel do tv. Če si nekje bolj na obmejnem območju da loviš tudi ali italijanske ali hrvaške ali avstrijske tv programe, boš načeloma potreboval dve anteni in mixer signala.
Vse antene morajo biti za območje od 21 do 69 kanala UHF enako mixer, ki mora imeti dva vhoda UHF in izhod za tv. Tisti mixerji, ki imajo samo en vhod UHF in en ali več VHF, niso primerni.
Antene ne podstrešju usmeriš približno v smeri oddajnika....tu ni kot nekoč, ko si moral ciljati na mm natančno.....in to je to.
Bolje bo delalo, če je antena zunaj in dovolj kvalitetna, načeloma dela tudi s sobno.
Vmes lahko daš še kak ojačevalec, če bi se izkazala potreba.
Vse skupaj niso neke strašne cene....antene lahko uporabiš tudi kakšne stare, sicer so nove tam od 10€ dalje.....mixer okoli 10€ in to je to.

Sicer nisem strokovnjak na tem področju, upam pa, da sem pravilno napisal te strokovne izraze.
Sam sem si pred leti na tak način uštimal antene in ker sem ob meji z Italijo, lovim čez 200 programov, cel kup tudi v HD.
pri nas pa danes ne boš videl pop tv in a kanal, zagotovo pa slo 1,2,3, planet tv, TV3 medias in neke lokalne programe, odvisno kje se nahajaš.
Kaj loviš si lahko ogledaš na spletni strani rtv slo oz. če v googla vpišeš MUXa programi, ti vrže ven oddajnike in programe, ki jih posamezen oddajnik oddaja.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Feb 20, 2017 17:05

Internet je prava tesitev.
BlueSky
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Feb 21, 2017 14:09

bluesky napisal/-a:Internet je prava tesitev.

Trrenutno imam za internet kar paket od Simobila (https://www.simobil.si/pomoc-in-informa ... 0wodHIkEIg )

na kakšen način bi ti tole rešil? ne vem če je dovolj prenosa za kakšno resnejšo rešitev. Imaš kakšen predlog?
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » To Feb 21, 2017 15:27

evovii napisal/-a:
bluesky napisal/-a:Internet je prava tesitev.

Trrenutno imam za internet kar paket od Simobila (https://www.simobil.si/pomoc-in-informa ... 0wodHIkEIg )

na kakšen način bi ti tole rešil? ne vem če je dovolj prenosa za kakšno resnejšo rešitev. Imaš kakšen predlog?

Jaz imam recimo doma paket od T2. Ti imajo aplikacijo Tv2go, kjer lahko gledaš naročene programe.Predlog zate: doma imaš naročen T2 paket, na vikendu na morju (Izola) si zrihtaš mobilni internet preko T2 (hotspot preko SIM-ke) in tam laufaš Tv2go na tablici. Potem pa preko VGA, HDMI, screen-mirroringa... na večji TV.

Verjetno ima telekom tudi kaj podobnega, verjetno tudi telemach...
BlueSky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov