Turistična taksa
Moderatorji: moderator2, moderator
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Moram reči da jaz letos nisem imel težav ko sem na privezih ali bojah povedal da imam pavšalno takso plačano v matični marini, ni nihče kompliciral, edino v marini Sutomišnica so mi jo računali še enkrat, ker imajo kao takšen računalniški program da priveza brez takse ne morejo zaračunati, se mi ni dalo kregat in sem plačal.
lpg
lpg
https://medisken.si
Če se ne motim, pavšalna taksa 400kn velja samo za bivanje v matični marini, kjer "praviloma" preživimo največ časa. V ta pavšal spadajo vsi naši gostje, ki morebiti prespijo na naši barki.
Za bivanje kje drugje, plačamo takso tam, tisti lokalni skupnosti.
Res pa je, da npr. čarteristi plačajo takso za npr. 14 dni vnaprej kar čarter firmi in potem ne plačujejo takse v ostalih marinah. Kako pa čarter firma potem odvede ta denar lokanim skupnostim, pa nimam pojma.
Se že veselim novih davkov nove HR premierke, ki jih napoveduje vse počez.
Za bivanje kje drugje, plačamo takso tam, tisti lokalni skupnosti.
Res pa je, da npr. čarteristi plačajo takso za npr. 14 dni vnaprej kar čarter firmi in potem ne plačujejo takse v ostalih marinah. Kako pa čarter firma potem odvede ta denar lokanim skupnostim, pa nimam pojma.
Se že veselim novih davkov nove HR premierke, ki jih napoveduje vse počez.
Tensor pozdravljen!
V glavni sezoni imaš lahko prijavljenih max. 15 ljudi,ki niso ožji člani družine, sicer se šteje, da se ukvarjaš z oddajanjem. Čas glavne sezone določi lokalna skupnost (na Krku je od 1.7 do 31.8.).Ožji člani družine pa so: od lastnika zakonec, otroci, brati, sestre in starši.
Zaradi nepoznavanja tega zakona sem lani plačal 1000 eurov kazni in imel 1 mesec plombiran apartma, saj brtranci, sestrične,tete, sestrina družina in ostala žlahta niso ožji člani družine. Torej max 15, je pa vseeno ali prespijo 1 noč ali en mesec.
V glavni sezoni imaš lahko prijavljenih max. 15 ljudi,ki niso ožji člani družine, sicer se šteje, da se ukvarjaš z oddajanjem. Čas glavne sezone določi lokalna skupnost (na Krku je od 1.7 do 31.8.).Ožji člani družine pa so: od lastnika zakonec, otroci, brati, sestre in starši.
Zaradi nepoznavanja tega zakona sem lani plačal 1000 eurov kazni in imel 1 mesec plombiran apartma, saj brtranci, sestrične,tete, sestrina družina in ostala žlahta niso ožji člani družine. Torej max 15, je pa vseeno ali prespijo 1 noč ali en mesec.
mirno morje
Jaz sem se prijavil v hiši, pavšal, kar je letos za tujce novost. 2 osebi po 60kn, vsaka naslednja po 25kn, seveda ožji družinski člani. Na morju so ta papir gledali seveda vsak po svoje. Recimo v Maračolu ni hotel slišat, da bi to veljalo, ampak je nekako vedel, da ga serje. Seveda je morala obveljat njegova, ampak mi je dal "popust" in na boji računal meter manj. Drugod jih sploh ni zanimalo, ali pa so bili zadovoljni z temi papirji.
Prave cvetke pa so na Susku. Po ceniku ti zaračunajo po metru privez, in tudi vodo, elektriko in smeti, seveda vse posebej, po metru. nazadnje plačaš kot v marini. Pa še mornar te cel dan gnjavi, zlaga, preparkirava ladje sem in tja. Če bi bilo po njegovem, bi se verjetno čez dan vsaj 5X prevezal. Potem glumi o nekih rezervacijah, da bo treba zvečer ven,.....
Enostavno ga je cel pomol ignoriral (tihi dogovor med kapitani) pa se je umiril. Je pa pridno pokasiral tudi tistim, na zunanjem pomolu, kjer sploh nima koncesije.
Prave cvetke pa so na Susku. Po ceniku ti zaračunajo po metru privez, in tudi vodo, elektriko in smeti, seveda vse posebej, po metru. nazadnje plačaš kot v marini. Pa še mornar te cel dan gnjavi, zlaga, preparkirava ladje sem in tja. Če bi bilo po njegovem, bi se verjetno čez dan vsaj 5X prevezal. Potem glumi o nekih rezervacijah, da bo treba zvečer ven,.....
Enostavno ga je cel pomol ignoriral (tihi dogovor med kapitani) pa se je umiril. Je pa pridno pokasiral tudi tistim, na zunanjem pomolu, kjer sploh nima koncesije.
EL CAPITANO napisal/-a:Matejc napisal/-a:Tudi moje mišljenje je tako, da plačaš turistično takso v tistem mestu kjer se vežeš... kaj ima od tega Komiža če si ti plačal v Novigradu pavšal???
A si ti lahko v Novigradu in na Komiži hkrati
Ja sam če si pavšal plačal v Novigradu valda nisi pol zasidran z barko v Novigradu??? Al ti si???
Valda kam greš in tm moraš plačat turistično takso lokalni skupnosti v kateri si...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Spremenili so pravilnik al kak akt že imajo. Marina je dolžna zaračunat pavšal v višini 400kn na plovilo na leto (lastniška)oziroma okrog 7kn na dan ob najemu barke (za vse dni najema, pred izplutjem)-odvisno od cone.
Približno tako je bilo že prej, ampak samo za Hrvaške državljane, sedaj pa so v fazi približevanja EU morali to omogočit tudi tujcem.
Seveda niso spregledali, da ogromno bark noči tudi na sidrih, kjer nobeden ne pobira takse. Zato jo za vsak slučaj poberejo vnaprej. Tipično Hrvaško.
Približno tako je bilo že prej, ampak samo za Hrvaške državljane, sedaj pa so v fazi približevanja EU morali to omogočit tudi tujcem.
Seveda niso spregledali, da ogromno bark noči tudi na sidrih, kjer nobeden ne pobira takse. Zato jo za vsak slučaj poberejo vnaprej. Tipično Hrvaško.
Matejc napisal/-a:EL CAPITANO napisal/-a:Matejc napisal/-a:Tudi moje mišljenje je tako, da plačaš turistično takso v tistem mestu kjer se vežeš... kaj ima od tega Komiža če si ti plačal v Novigradu pavšal???
A si ti lahko v Novigradu in na Komiži hkrati
Ja sam če si pavšal plačal v Novigradu valda nisi pol zasidran z barko v Novigradu??? Al ti si???
Valda kam greš in tm moraš plačat turistično takso lokalni skupnosti v kateri si...
Matejc, če bi bilo po tvoje, potem bi moral recimo vsak dan plačati takso tam kjer se nahajaš.
Nau šlo!!!
Jaz sem plačal turistično takso z letnim privezom, kar mi tudi jasno piše kdaj in kje, ko pa se privežeš pa te običajno vpraša če je taksa plačana in kje, in ne sme še enkrat računat.
Drugače pa je, če ti prideš samo za nekaj časa z čolnom in nikjer ne plačaš takse, potem pa si jo dolžan plačati tam kjer ti jo kasira.
Ali kot je napisal Zlatko83 to vse velja.
Če si plačal ob najemu ali letnem vezu, ti nima kaj bluzit
Kuna na kuno ....
Mi lahko citiramo akte in zakone, kolikor nas je volja. Oni pa, kot je napisal predhodnik, naredijo po svoje, pa četudi ne po zakonu.
Meni so takso zaračunali povsod, kjer sem se privezal. Še dobro, da je bilo letos stabilno vreme in je bilo veliko nočitev na sidrih.
Drugače pa se mi zdi ta debata malo mimo. Vse večerje, gorivo, marine in ostala jajca znesejo toliko, da je pisanje okoli turistične takse brezpredmetno. Njim pa se seveda nakapljajo milijončki.
Zato, kdo pozna Pahora, naj mu reče, da umakne blokade in naj čimprej pridejo v EU, da bo tudi v Balkanskih državah zavladal pravni red!
Drugače pa se mi zdi ta debata malo mimo. Vse večerje, gorivo, marine in ostala jajca znesejo toliko, da je pisanje okoli turistične takse brezpredmetno. Njim pa se seveda nakapljajo milijončki.
Zato, kdo pozna Pahora, naj mu reče, da umakne blokade in naj čimprej pridejo v EU, da bo tudi v Balkanskih državah zavladal pravni red!