Domofon (odpiranje) z daljincem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Domofon (odpiranje) z daljincem

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 10, 2020 12:03

Uff koliko idej. Sami štromarji. Bravo!
Se mi pa zdi, da rele v mojem primeru ni potreben, ker so vrata drsna in se odprejo na ON in ni treba držat gumba, kot pri klasičnih vratih, dokler gost ne odpre vrat. Tukaj se vrata odprejo sama. A se motim? Se pravi bi zadostoval en tak 433Mh receiver z daljinčkom, ki se priklopi na stikalo, kot je napisal Bavarko in še kdo.
Hvala vsem, mogoče se pa res lotim tega "podviga" :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jun 10, 2020 13:15

Kofi googlaj sms based relay control, maš tega ko listja.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 10, 2020 22:30

AEgir napisal/-a:Gumb s katerim odpre vrata moraš razdrt in potegnt vzporedno žički. Kupiš daljinec z recieverjem in rele povežeš na tidve žički.

Ne bo šlo !!! Ta ključek je namreč pasiven, oziroma deluje samo, ko je vstavljen v električno polje tuljave čitalnika, ki v "ključku" inducira dovolj energije, da čip odda svojo kodo tako, da obremeni rezonator v taktu binarne kode. Povedano na najlažje razumljiv način.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 10, 2020 23:05

Nikola T. napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Gumb s katerim odpre vrata moraš razdrt in potegnt vzporedno žički. Kupiš daljinec z recieverjem in rele povežeš na tidve žički.

Ne bo šlo !!! Ta ključek je namreč pasiven, oziroma deluje samo, ko je vstavljen v električno polje tuljave čitalnika, ki v "ključku" inducira dovolj energije, da čip odda svojo kodo tako, da obremeni rezonator v taktu binarne kode. Povedano na najlažje razumljiv način.

Aegir je verjetno mislil na stikalo v stanovanju v 12. nadstropju s katerim odpreš vhodna vrata v pritličju.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 10, 2020 23:08

Nikola T. napisal/-a:

Aegir najbrž misli, da bi razdrl aparat (s slušalko, tipko) v stanovanju.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jun 10, 2020 23:10

Vem. Poznam rfid izjemno dobro tak podoben rfid sistem z enakimi ključki sm montiral prejšn tedn pa vsa slovenska policija, carina, obmejna kontrola pa še kdo uporablja naše rfid sisteme katerih alfa tester sem jaz.

Če sem prav razumel ima spodaj na vhodnih vratih domofon na te rfid ključke zgoraj pa ima na notranjem domofonu gumb za odprt vrata. Do tega gumba gospa ne pripešači zadosti hitro, da bi pritisnila nanj in zato je potrebno samo to momentno tipko vzporedno vezat na rele s pripadajočim vezjem, ki ga lahko proži z daljincem.

Izjemno preprosto pravzaprav.. še največji problem je napajanje reciever vezja daljinca. No če se da pridt od zadaj do te tipke vsaj.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Jun 11, 2020 00:22

AEgir napisal/-a:
Izjemno preprosto pravzaprav.. še največji problem je napajanje reciever vezja daljinca. No če se da pridt od zadaj do te tipke vsaj.

Moj domofon ima centralo, enoto na cesti in dve enoti v hiši, vsaka v svojem stanovanju. V vseh enotah je napetost 24V.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jun 11, 2020 12:37

Te cheapo kitajske opcije so večinoma 12v. Torej še en pretvornik 24 - 12.

Mislm da sem jaz točn to naredil na motorju za garažna vrata(ki ima samo 24v izhod), ko mi je crknil daljinec in sem kupil 5 kosov z 12v recieverjem za pod 20€ vse skupaj.

Dela kr ok.
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » Če Jun 11, 2020 19:21

AEgir napisal/-a:Kofi googlaj sms based relay control, maš tega ko listja.

Mislim, da sem našel kar iščem: "12v WIFI inching Relay"
Skratka, gre za podobno idejo kot jo ima Marchi, le da bi rad gumb za odpiranje vrat imel na telefonu in ne na daljincu.
Kofi
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 14, 2020 09:25

Pred časom sem za svoje potrebe naredil svoj sistem, za namen vklopa/izklopa ogrevanja na vikendu. Zadeva vklaplja 2 kanala 230V/10A, zaznava dogodek/alarm na dveh kanalih (sklenjen kontakt), posreduje podatke o tlaku, temperaturi in vlagi. Je "SMS driven", ne rabi nobenih aplikacij. Zelo preprosto, pošlješ sms in dobiš odgovor.

Slika

Če koga zanima, lahko po ZS pošljem shemo, source, in vse ostalo. Deluje na najmanjšem arduinu, strošek materiala je cca 25-30€, je pa nekaj ur ročnega dela. Na sliki manjka še mali AGM akumulator z lastnim trajnim polnjenjem, ki zagotavlja redundanco tudi ko ni elektrike.

Sicer ni ravno to kar @Marchi išče ampak morda pa kdo rabi prav to.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Ne Jun 14, 2020 11:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 14, 2020 11:58

Si pa šel v resne stroške, a kaj cenejšega se ni dalo najt :)

Problem pri teh čang šlang wifi rešitvah je, da rabijo za upravljanje aplikacijo, ki je običajno totalen crap. Če že, bi gledal za tako izvedbo tovrstne wifi naprave, ki ima svoj web serverček -> upravlja se preko spletne strani.

Čisto ok so tudi stvari na SMS/daljinček, tisto super dela. Samo da niso Kitajci in programiranje aplikacij v igri.

Samo moje skromno mnenje.
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » Ne Jun 14, 2020 22:45

Kasaudio, mislim da podcenjuješ Kitajce in precenjuješ vrednost teh igračk. Smart home naprave so vedno bolj popularne, s tem cene padajo ter nastajajo de-facto standardi za povezovanje med napravami in aplikacijami.
Na spodnjem linku je malo več podatkov za tale rele:
*Works with Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap.,
*Works with Google Home.
*Works with IFTTT.
*Compatible with Amazon Alexa.

Pred leti sem nabavil nekaj WiFi 220V stikal. Takrat je bilo res treba namestit kitajski app, ki pa je delal čisto OK. A čas gre naprej. Tokrat pričakujem, da bom lahko vrata odpiral kar z glasom. Na SMS pa pri teh zadevah gledam kot na zastarelo tehnologijo. Pa tudi web serverček bi predstavljal nek nestandarni zaprt sistem, težko povezljiv v bodoči smart home sistem...

https://www.aliexpress.com/item/4000910276120.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4cc37a61Hq7HU3&algo_pvid=33193f00-4de1-4ffb-9295-f9456fc6895d&algo_expid=33193f00-4de1-4ffb-9295-f9456fc6895d-0&btsid=0ab6f82115921645219753228e2162&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Kofi
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 14, 2020 23:37

Ja vidim da je res napredek od par let nazaj. V kolikor so stvari postale standardizirane, potem je to druga zgodba. Na linku do stikalne naprave, ki si jo naročil pod product details vsega tega ni bilo navedenega. S tem področjem se kaj dosti ne ukvarjam, pred časom je bilo bolj bogo.

SMS kot tehnologija je res zastarela ima pa nekaj prednosti, ki jih določeni ljudje še vedno cenijo(mo). Tudi tista moja SMS napravica je deloma nastala na željo nekoga, ki je bil sit prejšnje generacije smart home rešitev.

Ne trdim da je s to zadevo karkoli narobe, cene tega so res tako padle, da zna biti, da bo čez eno leto zastonj. Ko sem gledal nazadnje so bile vsaj dvakratnik tega.
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Po Jun 15, 2020 16:24

Jaz odpiram ograjo preko telefona z wifi oz mobilni podatki. Sem nabavil sonoff modul in povezal ga na tipko za odpiranje ograje na domofonu. Rabis samo napajanje in wifi domet,deluje preko clouda tako da lahko aktiviras kjerkoli z internetno povezavo.
Imas tudi take verzije RF+wifi tako da ga lahko aktiviras tudi preko daljinca,ter tudi vec kanalne ce sem prav zasledil.

https://a.aliexpress.com/_dSNWtpM

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost