Kaj trenutno počnem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

MKN
Admiral

Re: Kaj trenutno počnem

OdgovorNapisal/-a MKN » Pe Feb 05, 2021 12:25

Iztok,

Ali se se mogoče zmotil pri pozdravu. Osnovnega posta nisem napisal jaz ampak fakinx. Bo verjetno on odgovoril na tvoja vprašanja o navigaciji.

Transponder pa je pri FPL, ki letijo pri nas VFR skoraj izključno S ali C, vsaj za GA. Tudi za lete, ki priletijo iz tujine.
Res pa je, da se zavračajo FPL, ki nimajo Y opreme.

MKN
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Feb 05, 2021 17:41

Nikola T. napisal/-a:Zanima me koliko časa vam je vzelo tankanje v Pragi?
Bencin majster nas je že čakal ob prihodu. Smo se vse prej dogovorili po mailu. PPR je za LKVO obvezen. Obrnili bi v 30 min, če ne bi hčera rabila opravit še pre-flight briefinga. Pisanje papirologije je vzelo večino časa... (skupaj 45 min)
So pa fantje na handlingu izjemno prijazni. Vse klapa. Ker smo bili zaradi poznega odhoda iz LJMB malo pozni, so nam uredili v stolpu delay brez problema. Če kdo rabi: handling@aero.cz
Paziti je potrebno na odprtost letališča, ki je zelo omejena (navadno 0530-1300Z oz. kakor je promet). Seveda mastno zaračunajo prihode izven tega časa. AIP pravi, da je vse bolj ali manj HX. Landing fee z dodatkom člana posadke je bil 61€, sicer je več kot pol manj. Nisem pa še nikjer (razen tu) doživel, da lahko avto parkiraš na platformi... :lol:
Nikola T. napisal/-a:Kot vidim imajo 100LL? (Se morda spomniš cene, tako malo za primerjavo po EU)
Natančno okroglih 54 czk (cca 2,10€). Primerljivo našim cenam (+/- nekaj centov). Na Poljskem (EPPO) je 100LL skoraj 2,50€!!! Klinc, smo nalili do vrha v upanju, da jo bomo lahko takoj v torek zjutraj podurhali domov. Je pa na športnem letališču Kobylnica (EPPK) 2,28€. Grrrr... Če se komu zdi, se splača iti tja hangar pogledat. Lesen hangar letnik 1942 (Luftwafe, jasno), kot nov. V njem pa Zlini, Extre, naša "nova" Cessna... in dom akro skupine Železny. Vodja je ex F-16 pilot in upokojeni poveljnik bližnje baze na Krzesiny (EPKS). V drugem (betonskem) hangarju pa kraljuje (leteči!) An-2 (se ga malo vidi na eni sliki v ozadju) in pa seveda naša Cessna. Tam je še nekaj krša in nekaj razstavljenih letal... Na letališču imajo toliko ruske tehnike, da ne moreš verjet, celo en Mig-21 je obstal tam. Baje pa je vojska kar nekaj drugih letal šele pred kratkim (v zadnjih nekaj letih) odstranila. Letališče sicer prestavljajo, ker se okoliški živelj razburja... (pa je bilo vse OK od 1941 :mrgreen: )
Nikola T. napisal/-a:Opazil sem, da ste navigirali s GNS430. Majhen, zanesljiv in nepogrešljiv z way pointi za mednarodne lete, še posebej za take daljše izlete. Vam je kakšen way point falil na poti? Če je falil - kdaj je bila kartica osvežena?
Ej, pojma nimam. Tega uporabljam zgolj za Direct-to in (GPS) merjenje razdalje od sredstev. Za tekočo navigacijo uporabljam SkyDemon na tablici in kot back-up še na telefonu. Pregledno, posodobljeno, prijazno, z vsemi potrebnimi informacijami samo en touch stran. Bi si upal z njim (seveda v kombinaciji s standardno radionavigacijsko opremo) leteti tudi IFR pod določenimi pogoji. SVFR pa sploh ni problem. Niso pa naša letala certificirana za IFR (nekaj dela, nekaj ne), zato to ni opcija, razen v primeru sile.
Nikola T. napisal/-a:Transponder se mi zdi starejši ampak, ker ne vidim ADS-Bja je verjetno že ES kajti drugače od 7.12.2020 ne bi mogli več leteti niti VFR v kontroliranem zračnem prostoru EU. Se morda motim ali sem kaj spregledal?
Transponder je GARMIN GTX 328 Mode S. Precej standardna zadeva v naši kiriki aviaciji.
Nikola T. napisal/-a:Kot vidim ste leteli s cca 110 vozli... ja Cesna ni ravno hitra ampak je pa dober občutek že zgolj to da letiš, še posebej v teh korona časih. Ko bom imel malo časa bom opisal septemberski let na Korziko. :D
LP Iztok
He, he, he... 110 mph IAS (je bilo pa 120 kt GS na 0065 :wink: ). Tale naša kanta je opremljena z ameriškim brzinomerom. Vse cifre je potrebno preračunavati v glavi, ker si seveda nikakor ne morem zapomniti številk v mph. Ko ti kt sedejo, je težko mindset prestaviti v druge enote. Še v V-51 me jezijo km/h in nestandardna postavitev ročic. Rad imam, da roka seže tja kot mora in takrat ko mora... Podobno me jezi butasta postavitev ročice za cowlflaps na C-182. Tam nekje daleč spodaj ravno takrat, ko jo moraš šlatat in hkrati držati kot v finalu. Včasih se res vprašam, kaj so inženirji razmišljali...
Daj, opiši pot na Korziko (saj nekaj malega si že v eni drugi temi). Vedno rad preberem take stvari. Mogoče tudi kdaj koga malo "skopiram". Res, da smo morjeplovski forum ampak tema je pa "Vse kar ne spada nikamor"... :mrgreen:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 06, 2021 14:57

:D Grem na mojo švedico, ker jo nisem videl, že, od včeraj :lol: :wink: 8)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 09, 2021 19:41

Stranice spolirane in polakirane, notranji plehi pocinkani, mrežice pokromane. :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Feb 15, 2021 22:30

Fertik.

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Po Feb 15, 2021 22:57

Dober aparat!
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Po Feb 15, 2021 23:53

Odlično si ga restavriral zdaj je kot nov. :D
Če te zanima mi je ostalo par komadov GOODYEAR opekačov viška, gratis seveda.

Slika
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
rado
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a rado » To Feb 16, 2021 06:48

Se priporočam za enega.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » To Feb 16, 2021 09:20

Se priporočam za enega , prosim. Widman.

Dodatek:
Drugače pa Aegirkrasno delo
ko si razstavil nisem mogel verjet končnemu izdelku

lp
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 16, 2021 09:29

Enga se pa res nebi branil. Me je ravno mama spraševala kdaj pride še za njeno kuhinjo en tak... :)

Hvala. Všeč so mi te večne klasike, sicer bi lahko šel po novega sam je nerazumno drag in v veselje mi je renovirat stara jajca. :D
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Feb 16, 2021 10:21

Tudi jaz bi enega Goodyearjevega vzel :)
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » To Feb 16, 2021 11:24

AEgir napisal/-a:Enga se pa res nebi branil. Me je ravno mama spraševala kdaj pride še za njeno kuhinjo en tak... :)

Hvala. Všeč so mi te večne klasike, sicer bi lahko šel po novega sam je nerazumno drag in v veselje mi je renovirat stara jajca. :D

ma super si zrihtal... :)
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » To Feb 16, 2021 14:14

AEgir napisal/-a:Fertik.

No tole si pa lepo uredil.
Pa bo v uporabi, ali samo za gledat?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Feb 16, 2021 14:39

Hvala. V uporabi, sam čakam še na nove grelce, morali bi biti že tle pa so se nekje zataknili zgleda. Rad bi začel zajtrke jest, pa sem se tko lotil. :lol:
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Sr Feb 17, 2021 12:43

widmann, tudi jaz bi enega Goodyear :-)
še mal pa bo.... :-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost