Smeti v Jadranu in na otokih
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Smeti v Jadranu in na otokih
Tud bruhat moraš v vrečko 
gregor.n napisal/-a:H2O napisal/-a:Ne seri
Sej ne, jaz še prdnem u vakuumsko vrečko in pol nesem u bioplinarno
Pa smo spet posrali temo
Btw, prav pogrešal sem te že na forumu
Sem en mesec sral po dalmatinskih zalivih, nisem imel časa še po forumu
p.s. seveda vse v vrečko, da me okoljevarstveniki ne križajo
Kar se pa smeti tiče je pa vse večji problem jih odložiti na obali, vsaj v Dalmaciji, kontejnerjev praktično ni, koncesionarji ki kasirajo po zalivih jih nočejo več, tako da ni čudno da je povsod polno tako ali drugače odloženih smeti
p.s. seveda vse v vrečko, da me okoljevarstveniki ne križajo
Kar se pa smeti tiče je pa vse večji problem jih odložiti na obali, vsaj v Dalmaciji, kontejnerjev praktično ni, koncesionarji ki kasirajo po zalivih jih nočejo več, tako da ni čudno da je povsod polno tako ali drugače odloženih smeti
https://medisken.si
Nikola T. napisal/-a:weta napisal/-a:...Mene osebno pa najbolj motijo fekalije, ki jih s plovil zjutraj ob izplutju proti odprtemu izpumpajo in zmleto spustijo v morje. Te zadeve, tudi če so spuščene par kilometrov od obale, zelo lepo prinese marsikje do obale, na plažo, v špice zalivov in podobno in se to potem kako uro dve peni ob valovanju. Ker sem bil velikokrat priča temu, tudi podpiram neke predloge, da bi se prepovedalo mlinčke in pucanje sekretov s čolnov, ampak bi se to v kantici v marini spraznilo. Vem da se ne boste strinjali z mano, ampak to je pogled nekoga, ki je marsikje in veliko na obali ali na kajaku.![]()
Z vsem spoštovanjem ampak ti nimaš niti najmanjšega pojma o čem govoriš!!!
Zamešal si ne samo jabolke in hruške, ampak borovnice z lubenicami!
Vem dobro o čem govorim, lahko pa ti malce bolj pojasniš v čem se motim. Ne za mene, za druge, ker očitno ne vedo o čem je govora v tem delu mojega posta, ki ga citiraš.
bom samo to še rekel, malo bližje vodi se spravte, oči odpret in znat opazovat, pa boste marsikaj videli.
weta napisal/-a:pa boste marsikaj videli.
Tudi tisto, česar ni
Recimo peno od dreka, ki ga je s par kilometrov oddaljene barke prineslo do obale.
Če se ob obali peni od dreka, se sigurno ne od tistega s par kilometrov oddaljene barke.
Btw, upam da veš, kam je speljana kanalizacija skoraj povsod po hrvaški obali.
Od oddaljene barke sigurno dreka ne prinese do obale. Ob obali pa se marsikaj dogaja, čeprav se v zadnjem času stanje izboljšuje zaradi direktiv EU in so marsikje že zgradili čistilne naprave, tako da ob močnem vetru, ki piha stran od obale, v morje izpustijo samo še mali delček tiste nesnage, ki so jo včasih. Morje pa ima nekaj kubikov vode, baje, tako da je hvaležen sanitarni bio brezformaldehidni uničevalec bakterij, virusov in vonjav.
Zanimiv podatek sem zasledil v enem od youtube vlogov. Mislim da imajo v ZDA pravilo, da mora biti izpustni ventil za fekalije v barki zaprt do 3nm od obale (v tistem primeru plovilo cca 14m). Tako preprosto je to. Ne pa neki črni tanki, pa črpalne postaje, ki jih še dolgo ne bo.
@weta
Morje pa tudi samo proizvede kakšne pojave ala cvetenje ipd. Tiste avtoceste pene na morju so od cvetenja morja ali pa spomladi od cvetnega prahu iglavcev. Letos je v SLO morju bilo to še posebej izrazito. Seveda pa ni izključeno, da človek sreča tudi kakšno nesnago s kopnega, žal.
Zanimiv podatek sem zasledil v enem od youtube vlogov. Mislim da imajo v ZDA pravilo, da mora biti izpustni ventil za fekalije v barki zaprt do 3nm od obale (v tistem primeru plovilo cca 14m). Tako preprosto je to. Ne pa neki črni tanki, pa črpalne postaje, ki jih še dolgo ne bo.
@weta
Morje pa tudi samo proizvede kakšne pojave ala cvetenje ipd. Tiste avtoceste pene na morju so od cvetenja morja ali pa spomladi od cvetnega prahu iglavcev. Letos je v SLO morju bilo to še posebej izrazito. Seveda pa ni izključeno, da človek sreča tudi kakšno nesnago s kopnega, žal.
ni potrebno, da se nekateri kurite ob moji objavi. Jaz te zadeve opažam predvsem v okolici zalivov v katerih so sidrišča, boje, kar koli pač, kjer so preko noči ustavljeni jadrnice in drugi čolni. Ko se zjutraj zapelješ po ustju zaliva in malce na odprto, se za marsikaterim čolnom vleče rjava sled ( ne ni to iz mestne kanalizacije, ker te ni nikjer v bližini, niti ni cvetenje morja) in ti madeži ne potonejo ali se zmešajo takoj z vodo, kar verjetno vsi mislite ampak jih valovanje in tok zelo pogosto nosi proti obali in tam se ta zadeva nekaj časa peni in svinja vodo. Kjer je na tem mestu plaža ali pa se ljudje kopajo, je pač par ur morje zelo svinjsko....ponavadi je to nekje med 9 in 12 uro...odvisno.
Je pa zelo neprijetno in nič kaj apetitlih za se kopat.
Zadeve sem opazil na več različnih lokacijah po cro deželi.
In ja, za marsikoga je tudi to velik problem.
Moj namen je zgolj mogoče da se kdo izmed čarteristov, lastnikov plovil itd spomni tudi na to težavo in mogoče odloži praznjenje tankov takoj ali kmalu po izplutju, čeprav mogoče misli, da je že na odprtem. Veliko ljudi bo za to hvaležnih.
Zato tudi podpiram vsakršno spremembo predpisov, ki bi to urejali, pa me niti ne zanima ali je to 4 nm od obale ali izčrpavanje v marinah ali praznjenje kantic itd...
misim, da je vseeno prav da vsak pomisli tudi na druge, da ne po nepotrebnem drugemu dela dopust manj prijeten.
Je pa zelo neprijetno in nič kaj apetitlih za se kopat.
Zadeve sem opazil na več različnih lokacijah po cro deželi.
In ja, za marsikoga je tudi to velik problem.
Moj namen je zgolj mogoče da se kdo izmed čarteristov, lastnikov plovil itd spomni tudi na to težavo in mogoče odloži praznjenje tankov takoj ali kmalu po izplutju, čeprav mogoče misli, da je že na odprtem. Veliko ljudi bo za to hvaležnih.
Zato tudi podpiram vsakršno spremembo predpisov, ki bi to urejali, pa me niti ne zanima ali je to 4 nm od obale ali izčrpavanje v marinah ali praznjenje kantic itd...
misim, da je vseeno prav da vsak pomisli tudi na druge, da ne po nepotrebnem drugemu dela dopust manj prijeten.
@weta
Pretiravaš! Veliko nas je tu na svetu že kar nekaj časa in veliko časa smo preživeli na in ob morju. S plovili, v kampih, ampartmajih ... To kar opisuješ preprosto ni res. Rjava sled za 10m barko. Lepo te prosim. Saj nismo Concordia cruiser line
.
Poleg vsega smo vsi ljubitelji morja in se tudi kopamo v tej, kot praviš, usrani vodi.
Si predstavljam tvojo perspektivo. S kajakom greš v vodo običajno v ustju zaliva, kjer so "prodniki", saj je ustje valu najbolj izpostavljen del. In ja, tja morje nanese smeti. Ko zapiha v drugo smer, pa jih odnese, če jih kdo prej ne pobere. Pogled pa ni prijeten, se strinjam. Samo kar povprek obtoževat morjeplovce da serjemo po zaivu, to pa ne gre.
Ne bomo prišli do konca temu.
Uživaj vseeno v veslanju, ker morje je še vedno eno najčistejših okolij, kar ga premoremo. Vsaj na tem koncu sveta.
Pretiravaš! Veliko nas je tu na svetu že kar nekaj časa in veliko časa smo preživeli na in ob morju. S plovili, v kampih, ampartmajih ... To kar opisuješ preprosto ni res. Rjava sled za 10m barko. Lepo te prosim. Saj nismo Concordia cruiser line
Poleg vsega smo vsi ljubitelji morja in se tudi kopamo v tej, kot praviš, usrani vodi.
Si predstavljam tvojo perspektivo. S kajakom greš v vodo običajno v ustju zaliva, kjer so "prodniki", saj je ustje valu najbolj izpostavljen del. In ja, tja morje nanese smeti. Ko zapiha v drugo smer, pa jih odnese, če jih kdo prej ne pobere. Pogled pa ni prijeten, se strinjam. Samo kar povprek obtoževat morjeplovce da serjemo po zaivu, to pa ne gre.
Uživaj vseeno v veslanju, ker morje je še vedno eno najčistejših okolij, kar ga premoremo. Vsaj na tem koncu sveta.
Marchi napisal/-a:@weta
Pretiravaš! Veliko nas je tu na svetu že kar nekaj časa in veliko časa smo preživeli na in ob morju. S plovili, v kampih, ampartmajih ... To kar opisuješ preprosto ni res. Rjava sled za 10m barko. Lepo te prosim. Saj nismo Concordia cruiser line.
slabo si predstavljaš. večinoma veslam bolj na "odprto", za kajak se razume, med otoki, okoli otokov, pač tam kjer je razgibana obala, v Lignanu ali Riminiju nimam te želje.
ne obtožujem nikogar, opozarjam pa na opažen problem in ponujam možnost razmisleka vsakemu, ki se ga to dotika.
Pred kajakom sem imel tudi gliser in sem ravno tako opazoval enake poglede po morski gladini. tista drobna rjava sled ne potone takoj, niti se ne zmeša z vodo, sploh v dopoldanskem času, ko je morje bolj mirno, takrat tokovi lepo nosijo to k obali. tako kot druge plavajoče smeti.
Če bo kdo nekoliko kasneje odprl ventile, ali pomislil na ostale udeležence ob obali in na morju, bom vesel. Sicer pa živite po svoje...zadeva je podobna srečevanju na morju.....problem se da rešiti brez da bi koga kaj stalo, lahko pa se obtožuje eden drugega, kaže sredince in podobno.
-
Bouges Nina
- Admiral
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov