Redukcije elektrike

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Redukcije elektrike

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 09, 2022 15:05

fakinx napisal/-a:Pozabi nafto. Evropa gre v elektrifikacijo vsega

Evropa počne marsikaj, pa ob tem dostikrat brca v temo :roll:

Res me zanima, kako bomo z elektriko nadomestili skoraj polovico vse energije, ki jo porabimo (in jo dobimo iz naftnih derivatov). Če dodam še zemeljski plin, pa še toliko več.

Razen, če bomo v naslednjih desetih letih zgradili vsaj tri nove jedrske elektrarne (pa najbrž niti ene ne bomo) in prekrili celo Slovenijo s solarnimi paneli in vetrnicami.

fakinx napisal/-a:Ne zavajaj pa glede proizvodnih cen EE, ker jih razen nekaterih v notranjem krogu pravzaprav ne pozna nihče.

Saj ne zavajam jaz. To je izračunalo Delo (pa Surs in Ajpes).

Btw, Jože P. Damijan je izračunal, da je tudi cena elektrike iz jedrske elektrarne višja od 100€/MWh, če upoštevamo vse stroške.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Nov 09, 2022 15:23

Glede nameščanja tekocih voriv z elektriko in tezav s tem......v racunici je treba imeti tudi, da denimo v prometu je poraba avta med 15 in 20 kwh na 100 km, enega dizla pa denimo 6 litrov, 1 liter dizla pa ima 10 kwh energije.....torej je potrebne precej manj energije za pogon na elektriko, kot pa za pogon na tekoca goriva.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Nov 09, 2022 15:24

H2O napisal/-a:Evropa počne marsikaj, pa ob tem dostikrat brca v temo :roll:
Hočeš-nočeš tako bo. Lahko pa se preseliš nekam, kjer se te igre ne grejo...

H2O napisal/-a:Res me zanima, kako bomo z elektriko nadomestili skoraj polovico vse energije, ki jo porabimo (in jo dobimo iz naftnih derivatov). Če dodam še zemeljski plin, pa še toliko več.
Tako, kot si pravilno ugotovil. Z JE, HE, ČHE, PV, VE in na koncu še vodik. Okrog 2050 bo ta tehnologija zagotovo že zrela. Morda tudi fuzija. Pa baterije zagotovo tudi že mnogo prej...
Za nas fuzija sicer najbrž ne bo prišla v poštev vse ostalo pa.

fakinx napisal/-a:Ne zavajaj pa glede proizvodnih cen EE, ker jih razen nekaterih v notranjem krogu pravzaprav ne pozna nihče.
H2O napisal/-a:Saj ne zavajam jaz. To je izračunalo Delo (pa Surs in Ajpes).
Ah, pa menda ja ne. Dejanske proizvodne cene nihče izven posvečenih krogov ne pozna. Potem bi lahko rekli, da je cena EE iz npr. Dravskih HE skoraj 0, ker so itak vse amortizirane, pa iz TEŠ-5 samo enako ceni premoga in iz NEK ceni urana. Plus plače, vzdrževanje in expences, jasno. Pa najbrž ni ravno tako. Zato pravim, da ne prodajaj buč...
JPD pa ne jemljem kot neko resno referenco. Je preveč nagnjen k temu, da piše po nareku... :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 09, 2022 15:36

fakinx napisal/-a:JPD pa ne jemljem kot neko resno referenco.

Kaj pa Wikipedio?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 09, 2022 15:52

weta napisal/-a:Glede nameščanja tekocih voriv z elektriko in tezav s tem......v racunici je treba imeti tudi, da denimo v prometu je poraba avta med 15 in 20 kwh na 100 km, enega dizla pa denimo 6 litrov, 1 liter dizla pa ima 10 kwh energije.....torej je potrebne precej manj energije za pogon na elektriko, kot pa za pogon na tekoca goriva.

V računici je treba imet tudi, da bateriji z leti pada zmogljivost. Baterija v mojem (hibridnem) avtomobilu ima po manj kot šestih letih samo še polovico kapacitete. Če bo šlo tako naprej, jo bom moral čez kakšno leto zamenjati. Nova baterija stane več, kot 6 jurjev vključno z zamenjavo. Pri EV (električnem avtomobilu) pa še bistveno več, ker je močnejša. Dodaj še ta strošek v računico.

Ko sem kupoval avto, so mi zagotavljali, da baterija zdrži 10 let :roll:

Če bi vedel, da jo bo treba po šestih, ali sedmih letih zamenjati, ne bi nikoli kupil hibrida (EV pa še manj). In ga najbrž nikoli več ne bom, če bom le imel izbiro.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 09, 2022 16:53

Ma kakšna elektrifikacija vsega, ljudje so na minimalcih, kje bodo vsi dobil za toplotne pa električne avte, če še država nima dnarja za obnovo omrežja. Pipe dreams.

Leta 2035 niti 20% avtov ne bo na elektriko, toplotnih bo pa malo več, ene 30%.

To z energijo je res samo je pa v ev vloženo že v štartu bistveno več energije kot v ice avto.

Moj zaporedni hibrid je star 10 let in naredim na elektriko glih tolk kot je naredil prvi dan. Nekih med 60 in 100km. Zasnova je važna ampak te dni se na to ne da dosti.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 09, 2022 17:17

AEgir napisal/-a:Ma kakšna elektrifikacija vsega, ljudje so na minimalcih, kje bodo vsi dobil za toplotne pa električne avte

Pa kje bodo vsi polnili električne avtomobile? Recimo vsi tisti, ki stanujejo v stolpnici? A bodo skozi okna stanovanj na Fužinah viseli kabli do parkirišča?

AEgir napisal/-a:Moj zaporedni hibrid je star 10 let in naredim na elektriko glih tolk kot je naredil prvi dan. Nekih med 60 in 100km.

Kaj pa imaš za enega hibrida?
marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » Sr Nov 09, 2022 20:13

Bomo pa vozila predelali na lesni plin. Samo potem bo treba zjutraj prej vstat.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Nov 09, 2022 20:31

H2O napisal/-a:
fakinx napisal/-a:JPD pa ne jemljem kot neko resno referenco.

Kaj pa Wikipedio?

A ti kar jaz tam napišem en dooooober članek? Bomo vsi navdušeni, kako je vse super in fajn...
Ne vem sicer, zakaj so cost of living tako zelo drugačni od ekonomije do ekonomije... :mrgreen:
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Nov 09, 2022 20:34

H2O napisal/-a:Pa kje bodo vsi polnili električne avtomobile? Recimo vsi tisti, ki stanujejo v stolpnici? A bodo skozi okna stanovanj na Fužinah viseli kabli do parkirišča?
Niti ne. Javni prevoz in bicikl, ker bo filanje na javnih polnilnicah pošastno drago. Tako zelo, da bo bolje najemati. Pa saj v ta model gre itak vse. Od SW dalje...
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Nov 09, 2022 20:39

AEgir napisal/-a:Leta 2035 niti 20% avtov ne bo na elektriko, toplotnih bo pa malo več, ene 30%.
Hmmm... Bo na trgu rabljena roba, nove pa ne bo več. In potem s časom samo še elektrika in kasneje vodik...
Robe, ki jo poznamo sedaj, enostavno ne bo več. Uvoziti se ne bo dalo, staro se bo rihtalo in obnavljalo, davščine na fosilce bodo šle samo gor, pristojbine za pot iz garaže pa tudi. Da o prepovedih sploh ne govorim.
Mi bomo še že kurili les in biomaso, kaj pa tisti, ki gozdov nimajo ravno veliko? Kaj misliš, da si bodo Nemci Schwarzwald skurili? Malo Morgen...
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Nov 09, 2022 22:15

Fakinx,pa kje ti spiš,da te ne ukradejo?? :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 09, 2022 23:39

Vodik so sanje za lahko noč.

Prvič za narest kilo vodika rabiš 48kwh, iz kile pa s pomočjo vodikove celice dobiš 33kwh (v kolikor ti jo uspe porabiti preden je del pobegne), torej iz energenta dobiš manj energije kot je je bilo potrebno za narest ga.

Nekako kot bi delal v službi cel mesec zaslužil pa za pokrit 70% potnih stroškov.

Drugič, tekočega vodika se na normalnih atmosferskih temperaturah ne da hraniti ker ima vrelišče pri -252,9°C.

Tretjič molekula vodika je po velikosti (ne pa tudi obsegu) manjša od atoma vodika in krati od atomov večine materialov, zato prodira skozi material.

Bmw je pred leti naredil sedmico na vodik, rezervoar za tekoči vodik je bil narejen iz dvoslojnega inox tanka z vmesnim prostorom pod vakumom, izolacija ekvivalentna če se prav spomnim 17 metrom stiropora, pa je vseeno poln tank vodika kontrolirano spusti ven v enem tednu.

Zato vsak ki govori o vodiku kot pogonskem energentu za vozila, definitivno ne pozna specifik le tega. Je pa super buzzword. Pa seveda pralnica šuškov za tehnološke firme. Vodik, pa leteči avti. Pa to. ;) Aja pa Nikola šleperji..

H2o: ampero.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Nov 09, 2022 23:58

AEgir napisal/-a:
H2O napisal/-a:Kaj pa imaš za enega hibrida?
H2o: ampero.

H2O, kaj si pa ti lastiš, da ti je v 6 letih SOH padel za toliko %(50%/6let= dobrih -8%/leto)? Vsekakor nenormalno. Pri EV gre na palec v luft nekje 2% SOH/leto z dokaj pametnim BMSjem, kemijo in kvaliteto celic. Nissan Leaf, ki ga ne jemljem resno in ima pasivno zračno hlajenje battery packa, pa kak % več od zgoraj navedenega.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Nov 10, 2022 08:04

BMW 530e.

Pa do lani z baterijo nisem imel problemov, ali pa vsaj nisem opazil, da bi se kapaciteta občutno zmanjšala. Razen pozimi, kar je normalno. Lani sem pa začel opažat, da je kapaciteta vse manjša in sem to omenil na servisu, ker BMW garantira, da bo baterija 5 let obdržala vsaj 80% kapacitete. Tik preden je bil avto star 5 let, so mi na servisu izmerili kapaciteto baterije in so rekli, da je višja od 80%, čeprav se je meni že takrat zdela nižja. V zadnjem letu je pa občutno padla in zdaj lahko s polno baterijo prevozim približno polovico manj kilometrov, kot z novo. Ampak zdaj je že prepozno, ker baterija ni več v garanciji.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost