Soncna elektrarna

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Soncna elektrarna

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Nov 12, 2020 15:22

Darh napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:meni je taka baterija šla v cvet

https://www.tayna.co.uk/motorcycle-batt ... ido/ltx16/

ducati monster 996 (S4R), dve leti nazaj, aprila. med vožnjo oziroma ko sem zaviral. hvala vsem tam zgoraj, da nisem končal v obliki človeške baklje preden bi zoglenel. akumulator se nahaja nad pokončnim cilindrom, objet iz petih strani z bencinskim tankom, cevi, črpalka (4 bar), vse samo 2-3cm oddaljeno. če odbije cev zaradi ognja, ti bencin direktno namoči levo in desno stegno, pa še vžge te. plamen potuje navzgor in ga fašeš v čelado, si pocvreš pljuča, zraven še karambol zrihtaš...

začelo sikat, tečt ven, se kadit, v življenju še nisem tako hitro podrl (dobesedno razmesaril) motorja pa vrgel tisto baterijo po dvorišču ob cesti nekam h škarpi, kjer se je proces razgradnje nadaljeval. rezultat - nov računalnik, komplet kablovje je za zamenjat, skrivljen pant od tanka, pa jaz sem ene 3 dni kašljal, ko sm se nadihal te scavnice ki je vn "gomazela".

da si predstavljam, da imam 150x toliko teh pod ritjo, me kar zmrazi.

Kaj, to si z rokami, ko se je kadil in cvrl, vse podrl in stran vrgu aku???

ni gorel, začenjal je. pa saj si motorist, pa veš kako si pa oblečen ko voziš.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Nov 12, 2020 15:24

Marjana Tomkija pogrešam
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Nov 12, 2020 16:17

ni gorel, začenjal je. pa saj si motorist, pa veš kako si pa oblečen ko voziš.[/quote]

Ja naceloma si res oblecen, sam ko ima hudic mlade, glih takrat nimas rokavic gor, ker si se sam mal zapelu.
Motorja nimam vec.
Glede akumulatorja imam slabe izkusnje, ker je ene 15 let nazaj, skoraj sosed, priklopil akumulator na plonilec, ker mu traktor ni vzgal, pa bila je zima.
V tistem, ko ga je priklopil, ga je razneslo in njemu direktno vso kislino v obraz in v oci!!!!!
Malo sem ze pozabil, ampak ene 2-3 mesece ni videl nicesar!!!!!! Samo temo- svetlobo, pa tudi obrisov ljudi ne.
Cez kaksno leto je videl, megleno, po ene 3 letih je pa sel nazaj v sluzbo in vrnili so mu voznisko dovoljenje.
Jaz ima strah pred akuji in VEDNO ko ga priklapljam ali na polnilec, ali pa na kleme, VEDNO obrnem glavo v stran.
Zato me avto na baterije ne zanima.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Nov 12, 2020 16:34

V tistem, ko ga je priklopil, ga je razneslo in njemu direktno vso kislino v obraz in v oci!!!!!
Malo sem ze pozabil, ampak ene 2-3 mesece ni videl nicesar!!!!!! Samo temo- svetlobo, pa tudi obrisov ljudi ne.
Cez kaksno leto je videl, megleno, po ene 3 letih je pa sel nazaj v sluzbo in vrnili so mu voznisko dovoljenje.
Jaz ima strah pred akuji in VEDNO ko ga priklapljam ali na polnilec, ali pa na kleme, VEDNO obrnem glavo v stran.

Tudi sam sem doživel ravno to, le da sem imel očitno več sreče. Tudi vame je kislina priletela in zgolj uničila obleko. Akumulator je razneslo na več delov. Vsak akumulator ima oddušno odprtino za pline in določen volumen plinov za njo ki ob iskri fino eksplodira.
Xilinx Vivado HLx trainee
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Nov 12, 2020 16:53

Darh napisal/-a:
ni gorel, začenjal je. pa saj si motorist, pa veš kako si pa oblečen ko voziš.

Ja naceloma si res oblecen, sam ko ima hudic mlade, glih takrat nimas rokavic gor, ker si se sam mal zapelu.
Motorja nimam vec.
Glede akumulatorja imam slabe izkusnje, ker je ene 15 let nazaj, skoraj sosed, priklopil akumulator na plonilec, ker mu traktor ni vzgal, pa bila je zima.

lahko sem v kopalkah in papučah, rokavice in čelada sta vedno gor. pa tudi če se peljem samo 100 metrov. ko ti enkrat čežana ven steče iz buče, je po tebi, kosti se zacelijo, brez kake okončine boš tudi še živel, brez sivih celic pa težko.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Nov 12, 2020 17:20

Če čežane ni, brez čelade super leti. Ampak ne daj bože, da se takemu pokadi iz akumulatorja.

p.s.
Eksplozije slabo vzdrževanih svinčevih akumulatorjev so bile še posebej pogoste in nevarne na podmornicah, ker se je okrog baterije nabiral vodik in je fino zagorelo. Juga je na tak način izgubila precej podmornic.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Nov 12, 2020 17:44

In kasne baterije im sedaj Tesla?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Nov 12, 2020 18:47

CAR napisal/-a:In kasne baterije im sedaj Tesla?

Očitno jih nima ker vse takoj zagorijo skupaj s potniki in prtljago. Če boš videl kakšno Teslo na cesti imaš sigurno privide. Svetujem ti da se tudi s svojim avtom ne pelješ več, ker tudi v njem je vsaj en akumulator :D Sploh ne vem kako smo sploh še živi :shock:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 13, 2020 07:37

Edo, :D Nisem niti v električni, niti v bencinski, niti v kaki drugi politični stranki, niti nisem fanatik enega od pogonov, niti te ne zafrkavam. Enostavno poizkušam delit svoje mnenje na forumu.

Tesle so našle svoje mesto pod soncem, ampak to še ne pomeni končne rešitve.
Ne lažem, ko rečem, da po nemških avtocestah v glavnem prehitevaš tovornjake in Tesle. Pa ne zato, ker ne bi letele, ampak mora peljat počasi, da kam pride.
Ne lažem, ko pravim, da so Lixx akuji zelo nevarna stvar. Če bi zbrali skupaj vse avte, ki so zgoreli po naključju zaradi tehnične napake, bi bile odstotkovno glede na št. izdelanih Tesle v sami špici. Tudi, če gledaš avtomobile skozi celotno zgodovino ostane enako. Pri tem ne bi bilo modro štet avtov, ki so zgoreli v parkirnih hišah skupaj z Teslami, zaradi Tesel.
Ne lažem, če rečem, da je Nemčija obupala nad svojim brezogljičnim programom. Poraz je priznala z ukinitvijo jedrskih elektrarn. V resnici so prav oni eni največjih, če ne največji evropski porabnik jedrske energije, ampak jo kupujejo od sosed.
Ne lažem, če rečem, da ni problem hitrost polnjenja akumulatorja, problem je omrežje, ki ga niti bogata Nemčija ni sposobna zgradit.

Električni avti bodo vsekakor obstali in jih bo v prihodnosti bistveno večji odstotek kot zdaj, ampak:
- to bodo vozila za mestni in primestni promet.
- to ne bo taka poceni vožnja kot zdaj.
- imeli jih bodo tisti, ki jih bodo želeli, ne pa vsi.
- zna biti, da bodo vsi super športniki električni.

@Car, Li-ion.

@Aegir,
Napisal si, da ima aku takrat ko je mrzlo slabše zmogljivosti, drugače je pa vse ok. Pazi se tega, ker s to zgodi zaradi povečane notranje napetosti v akumulatorju. Po nekaj km vožnje se aku zaradi tega segreje in potem deluje normalno, ampak med tem gretjem se pa zelo hitro in nepopravljivo kvari. Lixx akuji ne smejo delat pod 15 oC, optimalna delovna temp. pa je med 25 in 35 oC in tega razvoj ne bo spremenil.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Pe Nov 13, 2020 07:57

al napisal/-a:Marjana Tomkija pogrešam

Nazadnje je javil, da Newton-a v latinščini študira.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 13, 2020 09:07

Jaz bom tako rekel, večino teh zadržkov sem imel tudi sam ampak mi jih je prav tako večino odpravil ravno električar.

Treba se je zavedati, da ko zagori štromar je to svetovna novica, kar za ostale ne vela.

Druga stvar je, da so ti začetni elektro avtomobili zelo dovzetni za slabo publiciteto. Iz tega razloga so totalno over-engineered (razen leaf, ki je pač jajc).

Razvoj vložen v te avtomobile je kot bi rekli - mind blowing. Moj peglezen ma 10 mio vrstic kode, da dela vse kot mora. Za primerjavo, 3D motor igre quake 3 ima 0,4mio vrstic. Tesle z avtopilotom imajo čez 100 mio vrstic.

V mojem primeru je baterija Li-ion ampak litij magnezijeva, Li-Mg-204.

Če koga to zanima v detajle je tole za prebrat:

https://drive.google.com/file/d/1Zi1PCY ... p=drivesdk
Nazadnje spremenil AEgir, dne Pe Nov 13, 2020 09:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 13, 2020 09:32

tomaz_slo napisal/-a:
al napisal/-a:Marjana Tomkija pogrešam

Nazadnje je javil, da Newton-a v latinščini študira.

To je že osvojil, zdaj je menda globoko zatopljen v Castanedo.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 13, 2020 09:39

AEgir napisal/-a:Jaz bom tako rekel, večino teh zadržkov sem imel tudi sam ampak mi jih je prav tako večino odpravil ravno električar.

Treba se je zavedati, da ko zagori štromar je to svetovna novica, kar za ostale ne vela.

Druga stvar je, da so ti začetni elektro avtomobili zelo dovzetni za slabo publiciteto. Iz tega razloga so totalno over-engineered (razen leaf, ki je pač jajc).

Razvoj vložen v te avtomobile je kot bi rekli - mind blowing. Moj peglezen ma 10 mio vrstic kode, da dela vse kot mora. Za primerjavo, 3D motor igre quake 3 ima 0,4mio vrstic. Tesle z avtopilotom imajo čez 100 mio vrstic.

Se podpišem. Če bi res bilo vse tako narobe, kot se skuša prikazat se noben proizvajalec ne bi upal dat na cesto el. avto, če ne drugega, potem zaradi strahu pred tožbami - sploh v Ameriki. Zaradi v vsej zgodovini skurjenih bencinskih avtomobilov bi jih morali po isti logiki že zdavnaj prepovedat. Če bi vsi iskali samo probleme in ne rešitve, bi še vedno živeli v kameni dobi.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Nov 13, 2020 09:41

EDO napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Jaz bom tako rekel, večino teh zadržkov sem imel tudi sam ampak mi jih je prav tako večino odpravil ravno električar.

Se podpišem. Če bi res bilo vse tako narobe, kot se skuša prikazat se noben proizvajalec ne bi upal dat na cesto el. avto, če ne drugega, potem zaradi strahu pred tožbami - sploh v Ameriki. Zaradi v vsej zgodovini skurjenih bencinskih avtomobilov bi jih morali po isti logiki že zdavnaj prepovedat. Če bi vsi iskali samo probleme in ne rešitve, bi še vedno živeli v kameni dobi.

to da primerjate PC igrico iz leta 2000 z avtom iz leta 2020, bazirano na izjavi avtoelektričarja, veliko pove.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 13, 2020 09:50

Ni to primerjava, to je referenčna točka. Q3 engine je zelo zmogljiva reč v smislu reprodukcije 3D fizičnega modela.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov